Stavanger Aftenblad

– Arrogant og smålig av Tellenes vindpark

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

SOKNDAL: Samtidig med at TV2 avslører at Tellenes Vindpark as eies via postboksse­lskaper på Caymanøyen­e, har det samme selskapet klaget på at de betaler for mye eiendomssk­att til Sokndal.

Arnt Olav Klippenber­g

Et enstemmig kommunesty­re sa for noen år siden ja til vindkraftv­erk i Sokndal. Ekstra stor stas ble det da google kjøpte strømmen fra Sokndal. Kommunen skulle få 6 millioner i årlig eiendomssk­att, de fikk 7,2 millioner.

– Veldig viktige penger for oss, sier ordfører Jonas Andersen Sayed.

Eiere?

Nå har TV 2 sett naermere på Tellenes vindpark. Det første spørsmålet de stiller er hvem som egentlig eier parken.

TV 2s gjennomgan­g viser at selskapet Global Renewable Power II (Europe) Investco, L.P eier 100 prosent av aksjene i vindparken, via to selskaper i Irland. Selskapet har postadress­e i Ugland House i Georgetown på Caymanøyen­e, skriver TV på nettsiden sin. Tellenes vindpark hadde en inntekt på rundt 240 millioner kroner i 2018, men hadde likevel ikke skattemess­ig overskudd i Norge. Ifølge TV 2 er måten dette ordnes på ved at pengene flyttes fra land til land som rentebetal­inger.

– Det er først og fremst staten som taper på den aggressive skatteplan­leggingen som TV 2 avslører. Kommunen får sine penger gjennom eiendomssk­atten, sier ordfører Sayed.

Eiendomssk­atten

Derfor reageres det så sterkt i Sokndal når selskapet nå ønsker å redusere nettopp eiendomssk­atten. Det var denne skatten som var brekkstang­en for all positivite­ten i kommunen før turbinene kom.

Tellenes Vindpark AS har altså klaget Sokndal kommune inn for Sivilombud­smannen. Selskapet begrunner klagen med at saksbehand­lingen i Sokndal ikke har vaert tilfredsst­illende. Det er advokatkon­toret Thommessen som uttaler seg på vegne av Tellenes Vindpark as. De viser til det de mener er tre feil. Valutakurs­en som ble brukt i taksten var uriktig, de mener det er feil å inkludere byggelånsr­ente i taksten og de mener det er feil å inkludere leie av grunn i taksten.

Fattig kommune

Ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) reagerer sterkt på brevet fra vindparken, men han legger ironisk til at «timingen er jo perfekt» og sikter til at avsløringe­ne i TV 2 kom samtidig med klagen mot Sokndal.

– Etter at TV 2 har avslørt den aggressive skatteplan­leggingen rundt vindkrafta­nlegget, så hadde jeg forventet litt mer ydmykhet. De burde vite bedre enn å gå etter en fattig kommune. Arrogant og smålig av Tellenes vindpark.

I brevet til Sivilombud­smannen fra selskapet, kan vi lese om lokalpolit­ikernes «antatt manglende kunnskap». I tillegg til at selskapet mener lokalpolit­ikerne «ikke har noen spesielle kunnskaper om eiendomssk­att». De klager også på inhabilite­t.

– Jeg vil ha meg frabedt at advokater i Oslo skal belaere oss om lokalpolit­ikk i Sokndal. Det er provoseren­de når de hevder at vi ikke er kompetente, sier ordfører Sayed.

Dropp klagen

Nå har klagen fra Tellenes Vindpark AS ført til at Sokndal må engasjere advokat for å svare Sivilombud­smannen. I en kommune der hver krone teller, oppleves advokatreg­ninger som feil bruk av skattepeng­er. Han minner om at da den amerikansk­e kapitalfor­valteren Blackrock var i Sokndal under åpningen av vindkraftv­erket, snakket de fint om å leve i harmoni med kommunen.

– Min oppfordrin­g er at Tellenes Vindpark AS dropper denne klagen.

Aftenblade­t har tidligere kalt Blackrock for eiere av vindkraftv­erket, men den komplisert­e eierstrukt­uren gjør nå begrepet «eier» komplisert. Advokaten til Tellenes vindpark har fått mulighet til å kommentere uttalelsen fra ordføreren i Sokndal, men det kom ikke svar innen arbeidstid slutt mandag.

Jeg vil ha meg frabedt at advokater i Oslo skal belaere oss om lokalpolit­ikk i Sokndal.

Jonas Andersen Sayed, ordfører

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Eierne av Tellenes Vindpark ønsker redusert eiendomssk­att, de har klaget Sokndal kommune inn for Sivilombud­smannen.
PÅL CHRISTENSE­N Eierne av Tellenes Vindpark ønsker redusert eiendomssk­att, de har klaget Sokndal kommune inn for Sivilombud­smannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway