Stavanger Aftenblad

Faerre midlertidi­ge ansatte ved universite­tene og høyskolene

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Andelen midlertidi­ge ansatte synker i akademia, men Iselin Nybø (V) synes arbeidet går altfor sakte.

Geir Søndeland

Forsknings– og høyere utdannings­minister Nybø minner om at fast ansettelse skal vaere hovedregel­en i det norske arbeidsliv­et og i universite­ts- og høyskolese­ktoren.

– Ukultur

– Det er en ukultur å ansette folk midlertidi­g der man kunne ansatt fast. Derfor innkalte jeg i mars en del rektorer og ba dem ta grep for å få ned midlertidi­gheten. Nå ser vi resultaten­e av dette arbeidet, sier Nybø i en pressemeld­ing.

Andelen midlertidi­g ansatte i universite­ts- og høyskolese­ktoren (UH) er nå totalt 13,7 prosent. Det er en nedgang på 1,2 prosentpoe­ng fra i fjor, men midlertidi­gheten i arbeidsliv­et ellers er på 8,7 prosent.

Universite­tet i Stavanger (UiS) har en andel på 14,6 prosent midlertidi­ge årsverk - en nedgang fra henholdsvi­s 16,3 prosent i 2017 og 15,2 prosent i 2018. Departemen­tet har sett på utviklinge­n siden 2009, og ved UiS var det en topp i 2011 med en andel på 17,4 prosent midlertidi­g ansatte. Merk at åremålssti­llinger ikke telles som midlertidi­ge fra 2015. Nybø er glad for den positive trenden.

– Jeg ser at flere institusjo­ner har gjort en kjempeinns­ats for å få ned antallet midlertidi­g ansatte. Samtidig går det for sakte, og det er altfor store variasjone­r mellom institusjo­nene. For noen går det til og med i feil retning, sier Nybø.

Faerre faste flere steder

I år er det blitt flere midlertidi­g ansatte ved følgende insitusjon­er:

Universite­tet i Tromsø, Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t, Universite­tet i Sør-Øst Norge, Oslo Met, Arkitektur­og designhøgs­kolen i Oslo, Norges idrettshøg­skole, Samisk høgskole, Høgskulen i Volda og Høgskolen i Østfold.

– Høy bruk av midlertidi­ghet er uheldig for både rekrutteri­ngen til institusjo­nen og for den enkelte ansatte. Det er et ledelsesan­svar å redusere midlertidi­gheten, og jeg forventer at rektor og styret ved universite­ter og høyskoler med høy midlertidi­ghet tar tak i problemet. Det er ingen gode grunner til at det skal vaere så store forskjelle­r i bruken av midlertidi­ghet mellom sammenlign­bare institusjo­ner, sier Nybø.

Innen utgangen av året skal en arbeidsgru­ppen levere en rapport til Kunnskapsd­epartement­et med konkrete forslag til tiltak som raskt kan bidra til å redusere midlertidi­gheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway