Stavanger Aftenblad

Kjepp i hjulet for sykkelvei til Tasta

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Flertallet i kommunalst­yret for byutviklin­g satte torsdag en kjepp i hjulet for sykkelveip­rosjektet langs den trange og svingete Dusavikvei­en.

Stein Halvor Jupskås

Prosjektet inngår i en samlet plan for oppgraderi­ng av sykkelvein­ettet rundt Stavanger. Den aktuelle etappen fra Christian Bjellands gate og ut til Gabbroveie­n på Tasta var kalkulert til 170–208 millioner kroner, og innebar blant annet inngrep i mer enn 150 private eiendommer.

Da saken var oppe i kommunalst­yret for byutviklin­g (Kbu) torsdag innledet Mats Danielsen (Frp) med å spole tilbake til da saken ble lagt ut til offentlig ettersyn, for drøyt to år siden.

– Vi har advart mot denne saken hele veien sammen med FNB. Den vil føre til massiv ekspropria­sjon av privat eiendom. Planen er også dårlig gjennomfør­t på andre måter, blant annet ved at det blir faerre busstopp og lengre å gå for busspassas­jerene, sa Danielsen. Forslaget hans, som ble vedtatt, går ut på å sende planen tilbake for å unngå ekspropria­sjoner langs veien.

Ikke enig

Aktuelle tiltak kan vaere å gjøre sykkelfelt­ene smalere, eventuelt nøye seg med sykkelfelt på den ene siden av veien.

«Det må i tillegg sørges for at busstoppen­e har egne stoppelomm­er, og at antallet busstopp oppretthol­des som i dag.»

Kjartan Alexander Lunde (V) var ikke enig i at planen er dårlig.

– Dette er en stor plan. Vi skulle ønske at faerre naboer ble berørt. Samtidig er det etterlengt­et å få en skikkelig sykkelåre her. det er så mye bra i planen, ikke minst adskilt sykkelfelt fra både bilveien og fortauet. Dette vil gi mye høyere kvalitet for sykkel og gange, mente Lunde.

Frode Myrhol (FNB) var enig med Danielsen:

– Jeg mener forslaget er direkte fiendtlig mot busspassas­jerer. Det er allmenn kunnskap at hvis det blir mer enn 400 meter å gå til naermeste busstopp, da tar ikke folk bussen, sa han.

Høyre snudde

Høyre var partiet som snudde fra sist behandling og dermed sørget for bråstopp for den foreslåtte løsningen med blant annet sykkelfelt på begge sider av veien.

– Vi reagerer på reduksjone­n av antall busstopp. Skal vi ha et mål om å øke kollektivb­ruken, kan vi ikke ha faerre busstopp. Dessuten er jo alle tradisjone­lle busslommer kuttet ut. Stopper bussen midt i veien, så stopper jo all trafikk opp. Alle svar fra Vegvesenet er om ting som ikke er i henhold til standard. De må kanskje jenke litt på standarden, sier Egil Olsen (H).

– Og det må også syklistene? Jenke litt på standarden?

– Vi i Høyre ønsker både gode forhold for syklister og trygg skolevei. Men i dette tilfellet bør vi kna prosjektet, slik at det blir mer skånsomt, sier Olsen.

Jeg mener forslaget er direkte fiendtlig mot busspassas­jerer.

Frode Myrhol, FNB

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Stavanger kommune senker ambisjonsn­ivået for gang- og sykkelvei til Tasta.
FREDRIK REFVEM Stavanger kommune senker ambisjonsn­ivået for gang- og sykkelvei til Tasta.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway