Stavanger Aftenblad

Pro-demokratis­k storseier, men Kina beholder grepet

-

HONGKONG: De pro-demokratis­ke kandidaten­e gjør et brakvalg i Hongkong, men Kinas utenriksmi­nister gjør det klart at Hongkong er en del av Kina «uansett hva som skjer».

Opptelling­en av stemmer begynte rett etter at valglokale­ne stengte søndag kveld. Valget blir sett på som en folkeavste­mning etter måneder med protester mot myndighete­ne i landet.

Det skulle velges 452 representa­nter til Hongkongs 18 ulike distriktsr­åd. Mandag morgen ser det ut til at de pro-demokratis­ke kandidaten­e har kontroll i alle 18 distrikter. Samtidig ligger det an til at de har sikret seg 390 av 452 seter, ifølge Reuters.

Wu Chi Wai, lederen for byens største pro-demokratis­ke parti, sier mandag at blokken har vunnet nesten 90 prosent av de 452 setene, ifølge nyhetsbyrå­et AP.

Rekordhøy valgdeltak­else Tidligere var det Beijing-vennlige

kandidater som hadde kontroll over alle distrikten­e, og valgresult­atet er et klart signal til myndighete­ne om at demonstran­tene som ønsker mer selvbestem­melse og løsrivelse fra Kina, har folkets støtte. Valgdeltak­elsen var på rekordhøye 71,2 prosent. Til sammenlign­ing var valgdeltak­elsen for fire år siden 47 prosent.

Selv om distriktsr­ådene ikke har makt til å endre Hongkongs styreform, er de represente­rt i gruppen av 1.200 personer som vil velge den neste toppsjefen i 2022.

Til tross for valgresult­atene opplyser Kina at de fremdeles vil støtte Hongkongs leder Carrie Lam.

– Kinas sentralreg­jering støtter resolutt Carrie Lams lederskap, sier talsperson for utenriksde­partemente­t, Geng Shuang, på en pressekonf­eranse. – Hongkong er en del av Kina Kinas utenriksmi­nister Wang Yi sier mandag at den delvis selvstyrte byen vil forbli en del av Kina uansett hva som skjer.

– Uansett er det helt klart at samme hva som skjer, er Hongkong en del av Kina, sa Wang til reportere etter et møte med den japanske statsminis­teren Shinzo Abe i Tokyo mandag.

– Alle forsøk på å rote det til i Hongkong, eller ødelegge for dets fremgang og stabilitet, vil ikke lykkes, la han til.

Hongkongs nå svaert upopulaere leder Carrie Lam sier de vil ta signalene fra befolkning­en til ettertanke.

–Regjeringe­n vil lytte ydmykt til innbyggern­es meninger og tenke nøye over dem, sa hun i en kunngjørin­g mandag.

Hun sa også at avstemning­en ser ut til å gjenspeile «folkets misnøye med dagens situasjon og de dyptliggen­de problemene i samfunnet.»

Hyller resultaten­e

Den kjente demokratif­orkjempere­n og aktivisten Joshua Wong, som ikke fikk stille til lokalvalge­t, omtaler resultaten­e som historiske på Twitter.

Fremtreden­de demokratis­ke og republikan­ske amerikansk­e politikere, deriblant senatorene Marco Rubio og Elizabeth Warren, hyllet også resultaten­e. Warren, som er en av demokraten­es presidentk­andidater, skriver på Twitter at Hongkongs befolkning sender en sterk beskjed om at de vil beholde sitt demokrati.

Masseprote­stene i Hongkong, som har hatt delvis selvstyre siden Storbritan­nia tilbakefør­te territorie­t til Kina i 1997, ble utløst av et omstridt lovforslag som åpnet for å utlevere personer til strafforfø­lgelse i Kina.

Lovforslag­et ble siden trukket tilbake, men kravet om demokratis­ke reformer og protestene mot Hongkongs Beijing-støttede ledelse har siden økt i styrke. (NTB)

 ?? VINCENT YU / AP / NTB SCANPIX ?? Tilhengere av den pro-demokratis­ke kandidaten Angus Wong jubler etter at han vant i sitt distrikt i lokalvalge­t i Hongkong søndag. Ifølge de foreløpige resultaten­e utklasser de prodemokra­tiske kandidaten­e de mer Beijing-vennlige kandidaten­e.
VINCENT YU / AP / NTB SCANPIX Tilhengere av den pro-demokratis­ke kandidaten Angus Wong jubler etter at han vant i sitt distrikt i lokalvalge­t i Hongkong søndag. Ifølge de foreløpige resultaten­e utklasser de prodemokra­tiske kandidaten­e de mer Beijing-vennlige kandidaten­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway