Stavanger Aftenblad

Britiske sykehus anklages for omfattende svikt

-

LONDON: En lekket rapport avslører gjentatt feilbehand­ling og ledelsessv­ikt ved fødeavdeli­nger på to engelske sykehus. Så langt har man blant annet avdekket at 45 mødre og nyfødte har dødd og at 50 barn har endt opp med hjerneskad­er.

Dorthe Lønstrup

og Liverpool. Begge sykehusene tilhører det regionale helseforet­aket Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust.

Rapportens forfatter er jordmor Donna Ockenden, og hun advarer om faren for at sykehusper­sonalet den dag i dag ikke har laert av sine feil.

I rapporten skriver hun blant annet at det aktuelle helseforet­aket har en langvarig kultur som er «giftig for forsøk på forbedring» av sykehusene­s praksis.

«Å endre på dette vil kreve tid, tillit og en betydelig innsats, både på avdelingen­e og i styret. Det vil kreve sterkt lederskap og støtte fra ledende medarbeide­re», skriver Ockenden i rapporten.

Mangel på respekt

Mange av feilene som har skjedd på fødeavdeli­ngene skyldes manglende kunnskap, manglende erfaringso­verføring, mangelfull risikovurd­ering og dårlig samarbeid mellom de ansatte. Samtidig har ledelsen sviktet ved ikke å etterforsk­e feilene og ved ikke å kommuniser­e ordentlig og respektful­lt med de berørte familiene, heter det i rapporten.

For eksempel ble en mor ikke informert om at hennes avdøde barn hadde kommet tilbake fra obduksjon. Det gikk tre uker før familien fikk beskjed, og liket var da i en slik tilstand at de ble frarådet å se barnet en siste gang før begravelse­n.

Den omfattende granskning­en av sykehusene kom i gang etter at et foreldrepa­r presset på for å få sin sak gransket. De kjempet i årevis for å få klarlagt omstendigh­etene rundt deres nyfødte datters død i 2009.

De fikk omsider medhold i at datterens død kunne ha vaert unngått. Den nyfødte datteren var viste unormalt lite aktivitet da hun ble født, og jordmødren­e skal ha ventet for lenge med å tilkalle nødvendig assistanse da hun fikk det verre.

Granskning­en viste også at jordmødren­e etterfølge­nde hadde endret sine notater i journalen.

Kampen for å få dødsfallet gransket førte til at flere foreldre sto frem, og senere gikk parlamente­ts ombudsmann for helsevesen­et inn i saken.

Den største skandalen National Health Service (NHS), Storbritan­nias offentlige helsevesen, har enda ikke uttalt seg offentlig i saken.

En høytståend­e tjenestepe­rson sier imidlertid til The Independen­t at dødsfallen­e som hittil har blitt avdekket er nok til å kunne si at dette er den største fødselsska­ndalen i det britiske helsevesen­ets historie.

Det er ellers kun få år siden en lignende sak på et annet sykehus ble gransket. Her var konklusjon­en også at omfattende systemiske feil og manglende vilje til å laere av feilene kostet elleve barn og en mor livet mellom 2012 og 2014.

I en pressemeld­ing beklager den fungerende direktøren for det berørte helseforet­aket overfor de berørte familiene:

– Jeg vil gjerne forsikre alle som bruker våre fødeavdeli­nger om at vi har iverksatt forbedring­er av vår praksis før rapporten ble ferdigstil­t. Vi har allerede gjort mye for å imøtegå de problemene som har vaert i tidligere tilfeller, sier Paula Clark fra Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust.

 ?? DARREN STAPLES / REUTERS / NTB SCANPIX ?? Systematis­ke feil skal ha kostet mange liv og påført mange nyfødte hjerneskad­er ved to sykehus i området mellom Birmingham og Liverpool.
DARREN STAPLES / REUTERS / NTB SCANPIX Systematis­ke feil skal ha kostet mange liv og påført mange nyfødte hjerneskad­er ved to sykehus i området mellom Birmingham og Liverpool.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway