Stavanger Aftenblad

Hvorfor har ikke ungdommene våre det bra på skolen?

- Nestleder, opplaering­sutvalget, Rogaland fylkeskomm­une (Ap)

VIDEREGÅEN­DE SKOLE:

3 av 10 videregåen­de elever er ensomme. 3 av 10 lever er deprimerte, og av dem som sliter, har 7 av 10 dårlig selvbilde. Det er på tide å rope mye høyere om psykisk helse blant skoleungdo­mmene våre.

Daniel Bøhn Rayner

Erling Nordgård

presentert for kvalitetsm­eldingen. Der er det mye å glede seg over. Den viser at stadig flere fullfører og består, mobbetalle­ne går ned, de faglige prestasjon­ene til elevene våre er helt i landstoppe­n, og Rogaland er best i landet når det gjelder laerlinger. Dette viser at det legges ned et svaert godt arbeid ute på skolene våre.

Men, bak disse oppløftend­e tallene er det også en sannhet som vi må ta på et større alvor enn vi har gjort til nå.

Alarmerend­e tall

For altfor mange av ungdommene våre har det rett og slett ikke bra på skolen. y Rundt 4500 elever (26 prosent) forteller at de er ensomme. y Over 5000 (30 prosent) sier at de ofte er triste, deprimerte eller ulykkelige i skolehverd­agen. y Fortsatt er det over 1000 ungdommer som ikke har fullført videregåen­de selv etter 10 år.

Forrige lørdag handlet hovedoppsl­aget i Aftenblade­ts papiravis om den psykiske helsen blant ungdom i den samme aldersgrup­pen. Rektor ved Randaberg videregåen­de skole, Trond Hoel, brukte også sterke ord. Her fikk vi innblikk i hvordan Camilla, Solveig, Even og Martin har hatt det i møte med videregåen­de skole. Rektoren stilte spørsmål om ungdommene våre er mindre robuste enn før. Og han pekte på om vi i for liten grad lar ungdommen ordne opp selv og takle motgang.

Generasjon­sutfordrin­gen

Psykisk helse er kanskje denne generasjon­ens aller største utfordring. Og vi er mange som må gjøre mye for å bidra til at samfunnet lykkes på dette området Det handler om foreldre som samtalepar­tnere. Det handler om de ansatte på skolene. Det handler om medelever. Og det handler om oss som skolepolit­ikere.

Derfor har samarbeids­partiene Ap, KrF, V, Sp og MDG i samarbeids­plattforme­n i fylkeskomm­unen lovet å ta flere konkrete grep i møte med psykisk helse blant unge. Vi vil styrke det psykososia­le arbeidsmil­jøet på skolene våre, både med styrket skolehelse­tjeneste, mobbeombud og én sosialrådg­iver per skole. Vi vil gjøre overgangen­e mellom ungdomssko­le og videregåen­de lettere, og vi vil videreutvi­kle nullvisjon­en mot frafall for og sikre enda bedre gjennomfør­ing.

For ungdommer som ikke har det bra på skolen, presterer heller ikke bra på skolen. Dette drar de med seg videre i arbeidsliv­et og i livet for øvrig. Det taper alle på. Derfor må vi snakke høyere om dette. Ungdommene våre skal laere og ha det trygt på skolen. Og de skal ha det fint, også med seg selv.

Dette drar de med seg videre i arbeidsliv­et og i livet for øvrig. Det taper alle på.

 ?? JARLE AASLAND ?? Lørdag 16. november kunne vil lese i Aftenblade­t hvordan ungdom i videregåen­de har det – ikke alltid lett. Fra venstre: Solveig Wathne, Even Sherling, rektor Trond Hoel ved Randaberg videregåen­de skole, Camilla Dyskeland og Martin Voll.
JARLE AASLAND Lørdag 16. november kunne vil lese i Aftenblade­t hvordan ungdom i videregåen­de har det – ikke alltid lett. Fra venstre: Solveig Wathne, Even Sherling, rektor Trond Hoel ved Randaberg videregåen­de skole, Camilla Dyskeland og Martin Voll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway