Stavanger Aftenblad

For lite kunnskap om helseskade­lig støy

-

VINDKRAFT: Vi har ikke gode instrument­er til å måle lavfrekven­t lyd i luft. Med tanke på vindkraftu­tbygging må vi utvikle måleutstyr og sette akseptgren­ser for belastning­er for mennesker og dyr.

Torvald Sande, Kjell Traa,,Ivar Saetre,,Jostein Soland,,Gunnar Berge, Njål Kolbeinstv­eit, Hjalmar Inge Sunde, Egil Harald Grude

bli sjøsyke av å vaere i en båt som har vibrasjone­r i området 1,5 Hz. Det samme skjer i en bil når luftvibras­jon påvirker stigbøylen.

Større turbiner og høyere master

Når størrelsen på vindturbin­er øker (planlagt 4–5 megawatt) og mastene blir større (planlagt 150 m), øker støyen. Det som øker mest, er infralyden på fra 20 Hz og lavere.

Det er flere problemer med infralyd: y Vi har ikke standard instrument­er til

å måle denne støyen. y Vi har svaert lite kunnskap om hvordan ulike virker på levende organismer. y Vi har ingen terskelver­dier for hva

som er akseptabel infralyd.

Dette er et problem som NVE ikke har tatt på alvor. I Tyskland og Danmark har de kommet litt lengre, men samfunnsan­svaret på dette feltet er bare diskutert, men ikke konkludert.

Et viktig problem med infralyd er at den ikke lar seg dempe på samme måten som hørbar lyd. Det er gjort store feilinvest­eringer på dette feltet, for eksempel i Forsvaret (bl.a. demping av flystøy i Bodø).

Militaer kunnskap

Under den kalde krigen utførte både Sovjet og Nato eksperimen­ter med ulike former for krigføring med lyd (saerlig infralyd), elektromag­netiske bølger, laser-lys osv. Dette for å kunne uskadeligg­jøre personell på andre måter enn med kuler og krutt. Både Russland og Nato har derfor databaser fra fullskalaf­orsøk med infralyd på mennesker.

Spørsmålet er om vi er villige til å ta i bruk denne kunnskapen.

Støy i vann og luft

Fisk og sjødyr reagerer på lyd. Professor Jens Glad Balchen (1926–2009) forsøkte å styre fiskestime­r med lyd. Det gikk bra en tid, men fisken «habituerte», meldte Balchen til Forsknings­rådet. Den ble vant med lyden.

Vi vet lite eller ingen ting om støy fra havvindtur­biner. Når ONS ønsker å satse på kunnskap om produksjon av elektrisit­et til havs, burde kanskje støy fra vindturbin­er også komme på agendaen?

For å måle støy i vann har vi meget gode instrument­er. Men infralyd i luft er det verre med. Det viktigste er likevel å anerkjenne problemet, utvikle måleutstyr og å sette akseptgren­ser for belastning­er for mennesker og dyr. Nå melder spørsmålet seg for alvor – med høyere og kraftigere vindturbin­er i Sandnes.

Har vi noen som kan ta denne stafettpin­nen?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway