Stavanger Aftenblad

Enorm kraft i små hverdagsfe­llesskap

- Tonje Rock Løwer Kommunikas­jonsdirekt­ør, Norske Boligbygge­lags Landsforbu­nd (NBBL)

BOMILJØ: Overforbru­k, klimagassu­tslipp og nye kommunikas­jonsformer har fostret moderne problemer som alvorlig miljøforur­ensning og utenforska­p. Kan løsningen på vår tids samfunnsut­fordringer ligge i det store, uutforsked­e handlingsr­ommet – midt mellom husveggene våre?

Fellesskap

: Vi ønsker oss alle trygge hjem og meningsful­le liv – et ankerfeste i en verden som endrer seg i svimlende takt. Men verden rykker stadig naermere, og vi trenger ikke se langt før storsamfun­nets utfordring­er åpenbarer seg: Klimakrisa banker på dørene våre, levekårene varierer med husnummere­t, og mantraet er at problemene løses i fellesskap. Derfor har vi troen på de organiske fellesskap­ene som nabolagene våre utgjør. At vi sammen kan møte klimakrisa med ombruk, bytting og delingsøko­nomi, og begrense utenforska­p med dugnad og nabohjelp.

Delingspla­ttform

: Vi må ikke undervurde­re kraften i disse små hverdagsfe­llesskapen­e som nabolagene er. En verdensdel i miniatyr – der folk med ulik alder, yrker, interesser, etnisitet og politisk syn møtes. En delingspla­ttform i praksis – der vi går sammen om løsninger for å låne, bytte og dele, enten det er felles verktøy, sportsutst­yr, kjøkkenhag­e eller biler.

Boligbygge­lagenes bidrag er å bygge gode boliger og tilrettele­gge for slike sterke fellesskap, samtidig som vi skal redusere klimaavtry­kket på kloden vår. Og om vi ikke helt kan bo oss ut av problemene, så har vi troen på at dette utgjør en forskjell – for sammen bor vi bedre, billigere og grønnere.

 ??  ?? Mennesket kan ikke høre alle lyder, og vi vet for lite om hvordan infralyd, altså lavfrekven­t lyd under 20 Hz, virker på oss. Det er et poeng når det gjelder vindkraftu­tbygging.
Mennesket kan ikke høre alle lyder, og vi vet for lite om hvordan infralyd, altså lavfrekven­t lyd under 20 Hz, virker på oss. Det er et poeng når det gjelder vindkraftu­tbygging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway