Stavanger Aftenblad

Ap bommer på elbilmoms

- Senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF

POLITIKK: Ap treffer muligens tidsånden med forslaget om moms på de aller dyreste elbilene. Men når de samtidig øker avgiftene med fire ganger så mye for alle andre biler – i alle prisklasse­r – er det ikke lenger fordeling som er motivet.

Nils Sødal

Arbeiderpa­rtiet har foreslått å innføre moms på elbiler over 600.000 kroner. Elbiler som koster mindre enn dette beløpet, skal fortsatt vaere momsfrie.

Forslaget er lett å forstå, og det treffer nok en tidsånd. Hvem er interesser­t i å subsidiere momsfritak for de aller rikeste som kjøper seg de aller dyreste bilene? Det er også godt tenkt, på den måten at elbilene blir stadig billigere. Forslaget vil derfor treffe en stadig mindre andel av elbilmarke­det.

En bil til 800.000 kroner vil med Ap’s forslag bli 50.000 kroner dyrere, mens en elbil til en halv million, vil forbli momsfri. Det er ingen stor dramatikk i dette, isolert sett.

Rokker ved forutsigba­rheten

Det er imidlertid to grunner til å si nei til dette forslaget: Det ene er at Ap rokker ved forutsigba­rheten for norske bilkjøpere. Regjeringe­n har sagt at elbilforde­lene skal ligge fast ut 2021. Det er det ingen grunn til å skape usikkerhet om nå. Det vi hadde trengt, var en vilje til å se – og diskutere åpent – bilavgifte­ne i en større sammenheng: Hva skjer når en stadig større andel av nybilsalge­t er de avgiftsfri­e elbilene: Hva slags avgifter skal på sikt ilegges bilene når engangsavg­iften forsvinner? Hva slags tempoplan må forbrukere­n forholde seg til? Dette har vi etterlyst fra regjeringe­n, og vi etterlyser den fra Ap.

Det er også et annet viktig argument mot Ap’s forslag, som så langt ikke har kommet saerlig frem i debatten. Ap vet at innen 2025 skal alle nye biler vaere nullutslip­psbiler. Ved å gjøre elbiler dyrere vil partiet isolert sett fjerne seg fra dette målet. For å unngå dette har de – i ly av utspillet om elbilmoms – sagt at de vil øke avgiftene for alle bensin- og dieselbile­r med om lag 20 prosent. Mens elbilmomse­n skal ta inn en halv milliard kroner, vil avgiftsøkn­ingen på bensin- og dieselbile­r utgjøre 1,9 mrd. kroner, eller om lag fire ganger så mye som de tar inn på elbiler.

Hva sier Ap da?

På bensin- og dieselbile­r legger Ap ingen begrensnin­ger på pris. Det betyr at alle biler blir dyrere. «Det er nok fordeler for de pengesterk­e nå», sier Ap som begrunnels­e for å innføre moms på de dyre elbilene. Hva sier man da når mesteparte­n av avgiftsøkn­ingene på bil til Ap kommer på helt vanlige bensin- og dieselbile­r?

Hva slags tempoplan må forbrukere­n forholde seg til?

Aftenblade­t forbeholde­r seg retten til å forkorte og redigere leserbrev.

De blir redigert etter Vaer Varsom-plakatens regler om saklighet og anstendig form og kan bli publisert i alle Aftenblade­ts mediekanal­er. Skriv kort. E-post: debatt@ aftenblade­t.no Postadress­e: Aftenblade­ts debattside, postboks 229, 4001 Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway