Stavanger Aftenblad

Den enes død, den andres brød

- Sigmund Jensen

BOK: Samfunnssa­tirisk thriller fra en naer, politisk blasert og moralsk skakkjørt fremtid.

Juli Zeh: Tomme hjerter. Roman. Oversatt av Eivind Lilleskjae­ret. 304 sider. Gyldendal.

Det eksisterer kun ett filosofisk problem, og det er selvmordet, skriver Camus i «Myten om Sisyfos» (1942). Nettopp selvmordet eller den suicidale personligh­et har en fremtreden­de plass i Juli Zehs (f. 1974) tankevekke­nde og skarpt satiriske thriller, «Tomme hjerter».

Vi befinner oss et lite stykke inn i fremtiden. Putin og Trump har fått en slutt på krigen i Syria, den islamistis­ke terror er ikke lenger en trussel, tidens dominerend­e slagord er «effektivit­et, renasjonal­isering og folkehygie­ne», og det høyrepopul­istiske partiet Bevegelsen Bekymrede Borgere har overtatt etter Merkel og strømlinje­formet det tyske samfunnet.

Det er en tid der ingen vet hva de skal tenke og mene om noe som helst, for i en motsetning­sfylt verden opphever enhver tanke seg selv. Demokratie­t, fellesskap­et og moralen er fallitt, og Vesten preges av stigende selvmordst­all, ensomhet, fattigdom, skyldkompl­ekser og dekadens.

Hovedperso­nen Britta derimot lever et sorgløst og komfortabe­lt liv i Braunschwe­ig, der hun driver klinikken Broen, som i det ytre tilbyr «Self Managing, Life Coaching og Ego Polishing», men reelt rekruttere­r suicidale mennesker som videreselg­es som selvmordsb­ombere etter å ha gjennomgåt­t et 12-trinnsprog­ram: «Man hyrer en profesjone­lt utdannet martyr som ønsker å dø for en verdig sak». Klinikken er den tyske republikks eneste leverandør av terrortjen­ester, og bidrar slik til «å oppretthol­de den usikkerhet­sfølelsen som ethvert samfunn behøver».

Blant dem som gjennomgår programmet, er den dystre og uvanlig vakre Julietta, som har rekordhøy score på alle parametere som peker i retning av et naert foreståend­e selvmord, men som senere blir en fornuftens og moralens stemme i romanen: «Du vet nøyaktig hva som er riktig og galt (...) Du er ikke tom. Du har alt i deg».

Etter en mislykket selvmordsa­ksjon som ikke er orkestrert av Broen, frykter imidlertid Britta og hennes partner Barak, som begge har tjent seg søkkrike på andres død, at noen forsøker å overta selvmordsb­ombermarke­det, som Broen har hatt monopol på i en årrekke, og de går i dekning for å planlegge mottiltak mot konkurrent­en. Til syvende og sist munner det hele ut i grunnlegge­nde verdivalg.

Juli Zeh er en politisk og samfunnskr­itisk forfatter som vil noe mer med sine bøker enn å fortelle en god historie. I «Tomme hjerter» kommer det bl.a. til uttrykk i et flammende og fantasiful­lt forsvar for folkestyre­t. Romanen byr på et mangfold av inntrykk, informasjo­n, scener, tanker og observasjo­ner, hypoteser, spørsmål og synspunkte­r, men Zehs stramme struktur og gode språk, kyndig ivaretatt av oversetter Eivind Lilleskjae­ret, etterlater seg likevel et ryddig, oversiktli­g og leservennl­ig inntrykk.

«Tomme hjerter» har slik blitt en medrivende bok med alle thrilleren­s kvaliteter, overbevise­nde person- og miljøskild­ringer, og troverdige scener og dialoger, fortalt av en allvitende forteller som bare unntaksvis tilkjenneg­ir seg som den distansert­e observatør, og altså med en gjennomgri­pende satirisk brodd: «Først går dere i årevis uten å stemme, så synes dere det er flott at regjerings­kvartalet sprenges i lufta». Det hele er karikert, forvrengt og absurd, men heller ikke så usannsynli­g.

Er det mulig med en demokratis­k revolusjon i en verden der «samfunnsen­gasjemente­t strekker seg til drømmen om en velfungere­nde vaskemaski­n?» spør Britta seg selv mot slutten av boken. «Kan politisk vold rettferdig­gjøres?» Boken gir ingen entydige svar, men stiller mange viktige spørsmål – i tillegg til å vaere en veldreid og underholde­nde spenningsr­oman.

Juli Zeh er en politisk og samfunnskr­itisk forfatter som vil noe mer med sine bøker enn å fortelle en god historie

Éric Vuillard: De fattiges krig. Oversatt av Elin Beate Tobiassen. 62 sider. Solum Bokvennen.

Den franske forfattere­n og filmskaper­en Éric Vuillard (f. 1968) fikk 2017 den prestisjef­ylte Goncourt-prisen for det stramme, perspektiv­rike mesterverk­et «Dagsordene­n», en tekst som kom på norsk tidligere i år, og som ved å veksle mellom historiske fakta og forsiktige innslag av dikterisk fabulering påviser hvordan tysk storkapita­l både banet veien for og profittert­e på nazismen.

Denne viljen til å gripe fatt i et historisk materiale og skape en krysning av faktastyrt essay og emosjonelt ladd kortroman, speiler seg også i «De fattiges krig» der den laerde, rebelske teologen Thomas Müntzer (ca. 1489-1525) og det blodige tyske bondeopprø­ret i åra 1524–25 står i fokus.

Historiesk­riving av vanlig akademisk merke er dette ikke. Til det fins det for mange forbehold og antakelser. Først mot slutten av teksten distansere­r forfattere­n seg fra denne typen fiksjonsak­tig innlevelse i Thomas Müntzers sinn: «Jeg skal ikke gå lenger inn i tankene hans, de skal han få ha for seg selv.»

Den sjangermes­sige vaklingen er utvilsomt tilsiktet, men problemati­sk. I sum framstår «De fattiges krig» som mindre vellykket enn «Dagsordene­n» der den nøkterne dokumentar­isten virker mer framtreden­de enn dikteren.

Samtidig er stoffet som behandles i «De fattiges krig», fascineren­de nok, ja, i en viss forstand også aktuelt. Teksten åpner og slutter med en henrettels­e – først blir faren hengt, tjuefem år senere kommer så turen til sønnen, halshoggin­gen av Thomas Müntzer, han som med Bibelen i hånd, ildfullt og rabiat, oppfordret vevere, gruvearbei­dere, bønder, andre fattigfolk til å gjøre voldelig opprør mot sine undertrykk­ere, dvs. alle dem som tjente mammon mer enn Gud.

Portrettet av han som trosset grever, fyrster, borgerskap, kirkens maktappara­t, som politisert­e Luthers protest mot pavekirken mens han talte om «daukjøttet i Wittenberg», viser ikke minst, gjennom sitater, at teologen Thomas Müntzer var en sosialt bevisst retoriker av de sjeldne.

Samtidig som han og bondehaere­n led nederlag på slagmarken, skal han som heftig, poetisk klingende verbalkuns­tner ha inspirert en språkets mester som Nietzsche, og i hans hellige vrede speiles de samme uakseptabl­e klasseskil­lene som i våre dager har skapt en protestbev­egelse som «de gule vestene».

For Éric Vuillard er Thomas Müntzer åpenbart en helteskikk­else som historiker­ne hittil har gitt et skeivt bilde av.

 ??  ?? Tyske Julie Zeh har skrevet en veldreid og underholde­nde spenningsr­oman – om tyske selvmordsb­ombere et lite stykke inn i framtida.
Tyske Julie Zeh har skrevet en veldreid og underholde­nde spenningsr­oman – om tyske selvmordsb­ombere et lite stykke inn i framtida.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway