Stavanger Aftenblad

Kongshaug tok historisk skøytegull

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

SKØYTER: Peder Kongshaug (18) ble historisk da han tok sitt første verdenscup­gull i helgen. Ingen fra Stavanger har klart det før.

– Jeg var ekstremt nervøs før start. Jeg visste at jeg hadde en sjanse til å kjempe i toppen, og var så nervøs at jeg ristet på startstrek­en, sier Peder Kongshaug til Aftenblade­t. Han er på vei hjem fra Nederland etter det som ikke kan beskrives som noe annet enn en drømmehelg på isen i Enschede. Lørdag fosset 18-åringen inn til sølv på 3000 meter med tiden 3:54.257 og 4. plass på 1000 meter med tiden 1:11.915. Det fikk ham til å tro at gullet var innen rekkevidde før 1500 meter-meteren.

– Jeg hadde en drive, jeg hadde virkelig lyst på dette gullet. Jeg bet tennene sammen og tok ut alt jeg hadde, sier han.

Kongshaug dundret i mål på tiden 1:49.99 og satte ny banerekord i Enschede i Nederland, men de fire beste løperne som alle hadde bedre rekorder enn Kongshaug sto fortsatt på startstrek­en. Det ble noen nervepirre­nde minutter før han kunne slippe jubelen løs.

Før sesongen hadde det lokale skøytetale­ntet mål om å komme på pallen for første gang i verdenscup­en. Sesongen er så vidt i gang, målet er allerede oppnådd. I løpet av de to første verdenscup­ene har han vaert på pallen tre ganger.

– Jeg får frysninger bare av å snakke om det. Det var veldig spesielt å komme i mål og se at jeg var nesten sekundet foran en av mine største konkurrent­er, Gabriel Odor, sier han.

– Hva er årsaken til at du gjør det så bra nå?

– Det er nok en blanding av hardt og dedikert arbeid, men i tillegg handler det om selvtillit. Når jeg står på startstrek­en tenker jeg at dette skal jeg vinne. Det tror jeg betyr mye, sier han.

Nå venter en periode med faerre løp før Kongshaug etter hvert begynner å se framover mot hovedmålet denne sesongen, junior-VM allround i februar.

– Jeg har et mål om medalje i VM. Det er innen rekkevidde, sier han fornøyd.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Peder Kongshaug gikk inn til sitt første verdenscup­gull på skøyter.
FREDRIK REFVEM Peder Kongshaug gikk inn til sitt første verdenscup­gull på skøyter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway