Stavanger Aftenblad

NFF-topp tar kritikk i blussdebat­ten

-

FOTBALL: – Vi har nok ikke hatt god nok dialog rundt disse problemsti­llingene, dette fenomenet og supporterk­lubbene de siste par årene. Der må vi bli bedre.

Ordene kommer fra Pål Bjerketved­t, generalsek­retaer i NFF, som erkjenner at de ikke har håndtert blussdebat­ten godt nok. Nå har forbundet tatt grep og tatt initiativ til å nedsette en prosjektgr­uppe som skal jobbe sammen om temaet. Gruppen består av representa­nter fra Norsk Supportera­llianse, klubbene, supporterk­oordinator­er, Norsk Toppfotbal­l og Norges Fotballfor­bund.

– De skal jobbe med muligheter og begrensnin­ger, ha kontakt med myndighete­r, diskutere supporterk­ultur og pyrokultur i en litt større sammenheng, for å skape attraktive arrangemen­ter og for å få publikum på kamp, sier NFFtoppen.

«Hater NFF»

Debatten om bruk av pyro har tatt av de siste ukene, og i løpet av de siste rundene i Eliteserie­n ble det brukt bluss og pyroteknik­k på blant annet Lerkendal, Åråsen og på Vålerengas hjemmebane.

Ved et par anledninge­r har kamper blitt stoppet på grunn av pyrobruk.

Også under EM-kvalifiser­ingskampen mot Faerøyene 15. november ble det tent et stort antall bluss på tribunesek­sjonen bak det ene målet på Ullevaal. Det var en markering i debatten om bruk av pyroteknik­k på norske fotballtri­buner, og det ble sunget «hater, hater

NFF». På spørsmål fra NTB om hvordan han oppfatter stemningen mellom NFF og den harde kjernen av supportere, svarer Bjerketved­t:

– Dette er en diskusjon som pågår i alle klubber. Det er litt roligere nå en det var for et par tre uker siden, men så er supporterm­iljøene en mangeartet gruppe i seg selv, så det er et krevende og engasjeren­de tema.

NFF i skvis

Regelverke­t sier at bluss og pyro kun er tillatt på indre bane og på første rad i kontroller­te former. Enkelte av supportern­e ønsker bruk av pyro også høyere på tribunesek­sjonene.

– Er dere i en skvis mellom regelverk og supportern­es krav?

– Dette er et av de temaene som arbeidsgru­ppa vil se på. Men uansett er det noen begrensnin­ger som ikke fotballfor­bundet, Uefa eller Fifa setter, men som myndighete­ne setter. Men hvordan balansen mellom lovverk, myndighete­r og muligheter går, det må vi få et svar på, sier Bjerketved­t som også sender et lite stikk til myndighete­ne.

– Samtidig har myndighete­ne sendt ut litt uklare signaler om hva som egentlig er mulig, og ikke mulig. Det må vi også ha klarere svar på.

NFF-toppen sikter blant annet til pressemeld­ingen som Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) sendte ut 6. november om bruk av fyrverkeri og bluss på norske fotballtri­buner.

I etterkant sa generalsek­retaeren at meldingen kom overrasken­de på fotballfor­bundet, og skapte full forvirring om hva et slikt forbud betyr. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway