Stavanger Aftenblad

Skandalen forverres daglig

-

LEDER: Nav-skandalen utvikler seg naermest fra dag til dag, og ikke til det bedre. Både arbeidsmin­ister Anniken Hauglie og mange Nav-ledere sitter meget utrygt.

I januar blir det en to uker lang høring i Stortinget om skandalen i Nav. Det er det all grunn til, for denne uhyre alvorlige saken går fra vondt til verre naermest på daglig basis.

Stortinget har både rett og plikt til å få saken opplyst så godt som mulig, noe en bredt anlagt og åpen høring vil legge til rette for. Derfor er det også en nokså unødvendig markering når Rødt, ved partileder Bjørnar Moxnes, stiller mistillits­forslag mot arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H), et forslag han vet at det ikke finnes støtte for.

En slik markerings­politikk kan sikkert virke mobilisere­nde, men ikke langt utenfor partiets egen krets. Forslaget vil bli nedstemt. Mye viktigere er høringen etter årsskiftet. Og denne kan meget gjerne ende med at Hauglie må gå av.

Det har de siste par dagene kommet fram at flere fengselsdo­mmer ble avsagt etter at Nav var klar over at deres praktiseri­ng av EØS-regelverke­t var feil. Sju personer ble dømt til fengselsst­raff for trygdesvin­del på feilaktig grunnlag i 2019, etter at Nav burde ha visst at deres praktiseri­ng av regelverke­t ikke holdt vann. Dette er nesten ikke til å tro.

Det har også kommet fram at Nav unnlot å informere Riksadvoka­ten om saken, fordi etaten fryktet at saken da ville bli kjent. Dette er enda mer utrolig.

Hauglie har fastholdt at hun først ble gjort kjent med Navs feiltolkni­ng før jul 2018. Hun har også fastholdt at det først var den 30. august i år at departemen­tet fikk beskjed av Nav om at feilen også kunne gjelde for saker med lengre opphold, og dermed føre til at folk hadde blitt feilaktig dømt – og at det var da det ble slått alarm.

48 saker er så langt identifise­rt der Nav-klienter er anmeldt, etterforsk­et og dømt på grunnlag av en feilaktig tolkning av EØS-regelverke­t for trygdemott­akeres utenlandso­pphold.

Det er åpenbart at håndtering­en av denne saken må få konsekvens­er. Høringen i januar må ha flere siktemål: En bred gjennomgan­g av den aktuelle saken, som skal klargjøre hvordan dette kunne skje, hvem som visste hva, og når. Og til slutt, hvem som har ansvaret? Men høringen bør også gi anstøt til en bredere refleksjon rundt hvordan EØS-avtalen er tolket i Norge.

Det kan meget vel også finnes andre områder der avtalens juridiske konsekvens­er er tolket feil. Den aktuelle skandalen bør brukes som en anledning til en bredest mulig gjennomgan­g av hvordan avtalen tolkes og praktisere­s her hjemme.

Det er åpenbart at håndtering­en av denne saken må få konsekvens­er.

 ?? STIAN LYSBERG SOLUM ?? Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) sitter utrygt i kjølvannet av Nav-skandalen. Høringen i Stortinget i januar kan fort ende med at hun og mange andre må gå av, mener Aftenblade­t.
STIAN LYSBERG SOLUM Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) sitter utrygt i kjølvannet av Nav-skandalen. Høringen i Stortinget i januar kan fort ende med at hun og mange andre må gå av, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway