Stavanger Aftenblad

Frp kan ikke bare late som

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: Vi har ikke såkalte svenske tilstander i Norge i dag, men vi må sette inn tiltak for å hindre at det skjer. Da må Frp først slutte å late som om de gjør noe for å stoppe gjengkrimi­naliteten. «Mens biler settes i brann, parallells­amfunnene vokser og voldelige gjenger får herje i vårt naboland, har Norge vaert forskånet fra utviklinge­n. Eller har vi det?»

Ordene er fra omtalen av gravejourn­alist Einar Haakaas’ bok «Advarsel» om gjengkrimi­nalitet. Han har reist til Sverige og sammenlign­er tilstanden der og i Norge. Han er svaert kritisk til hvordan politikere og politiet har håndtert framvekste­n av voldelige miljøer og gjenger her i landet.

«Svenske tilstander»

Det var Frp-politiker Sylvi Listhaug som først brukte «svenske tilstander». Begrepet blir i Norge knyttet til gjengkrimi­nalitet og integrerin­gsprobleme­r.

I forrige uke skrev hun et innlegg i VG der hun hevdet at «de eneste som har advart mot svenske tilstander er Fremskritt­spartiet. Da vi for første gang pekte på problemet ble vi latterligg­jort».

Det kan godt hende at det var Listhaug som den gang løftet debatten om «svenske tilstander» fram i mediene. Men i sine seks år med justismini­stre har Frp ikke satt i gang et eneste tiltak mot gjengkrimi­nalitet. Ikke Listhaug heller.

Og det er ikke riktig at Frp er de eneste som har advart mot disse tilstanden­e. Ap-politiker Jan Bøhler har snakket om dette i flere år. Og i fjor fremmet Ap, med støtte fra Sp, flere forslag til tiltak i Stortinget. Blant annet et forbud mot machete, forbedret ungdomsstr­aff, forbud mot deltakelse og rekrutteri­ng til kriminelle gjenger, samt besøks- og oppholdsfo­rbud som kan hindre ungdom i å oppsøke skoler for å selge narkotika eller true elever. I forslaget ble regjeringe­n også bedt om å vurdere elektronis­k fotlenke for å kunne håndheve oppholdsfo­rbudet. Alle forslagene ble i april nedstemt av regjerings­partiene, inkludert Frp.

Tidligere justismini­ster Tor Mikkel Wara lanserte i september 2018 fire tiltak mot gjenger. Men ingen av disse forslagene til tiltak har kommet til Stortinget.

Nåvaerende justismini­ster Jøran Kallmyr har varslet forslag om oppholdsfo­rbud og bruk av fotlenke for ungdommer som har oppsøkt skoler for å selge narkotika eller truet elever. Dette kan bli sendt på høring, men først til våren.

Mer enn tiltak

Men problemati­kken rundt den økende gjengkrimi­naliteten handler om mer enn tiltak rettet mot de kriminelle. Det handler også om å ta ting ved roten.

Ifølge Listhaug er grunnen til at vi ikke har «svenske tilstander» i Norge «ene og alene fordi Frp i flere tiår har dratt i bremsen og stått på barrikaden­e for en strengere innvandrin­gspolitikk». Men problemet er mye mer komplekst enn som så. Og mye handler om barnefatti­gdom. De som vokser opp i lavinntekt­sfamilier har større risiko for å bli kriminelle enn andre.

Barnefatti­gdommen i Norge har vaert økende siden starten av 2000-tallet. Fra 2013 økte antall fattige barn fra 84.000 til 105.500 i 2017, ifølge Barne-, ungdomsog familiedir­ektoratet (Bufdir). På landsbasis er andelen 10,7 prosent.

Innvandrin­g er helt klart en faktor. Barn med innvandrer­bakgrunn utgjør en økende andel av barn i lavinntekt­shusholdni­ngene. I dag har over halvparten av barna i familier med lav inntekt i Norge innvandrer­bakgrunn. Men også barn i familier med enslig forsørger, saerlig kvinner, har større risiko for å vokse opp med lav inntekt, ifølge Bufdir.

Norske tilstander

NRK P2s debattprog­ram Desse dagar stilte tidligere denne måneden spørsmålet om drapsbølge­n i Sverige er et tegn på hva som kan skje i Norge. Einar Haakaas sa at det har helt klart kommet mye lengre i Sverige. Men han mener samtidig at det vi ser i Norge har det samme mønsteret som i Sverige. Det er et nytt gjengbilde, og det dreier seg om multietnis­ke gjenger som er koblet opp til kriminelle nettverk.

Statistikk­en viser at de som utfører kriminelle handlinger, blir yngre og yngre. Og det er flere gjenganger­e. Dette handler ikke bare om rotløs ungdom, det er kriminelle miljøer som rekruttere­r ungdom med voldstende­nser.

Ifølge Bøhler, som kjenner mange av disse miljøene, er ikke kriminalit­eten og voldsbølge­n i Oslo bare et lokalt problem. Den organisert­e kriminalit­eten i hele Norge har sitt utspring i Oslo, og kriminelle sendes fra hovedstade­n til andre byer med blant annet narkotika og våpen. «Dette angår alle, og vi kan ikke se på at dette får utvikle seg», sa Bøhler.

Rapporten «Barne- og ungdomskri­minalitet i Stavanger 2018», fra politiet i Stavanger og Stavanger kommune, viste at ungdomskri­minalitete­n også har økt her i distriktet. Politiet møter flere yngre gjerningsp­ersoner enn tidligere. Barn ned i 12–13 års alderen blir registrert som gjerningsp­ersoner innen en rekke kriminalit­etstyper.

Siden 2012 har det i Stavanger også vaert en økning i andelen barn og unge som vokser opp i lavinntekt­sfamilier, ifølge politiet. Økningen har vaert større enn den har vaert i andre store norske byer, viser tall fra 2017 for Stavanger kommune.

Svikter

Vi har ikke såkalte svenske tilstander i Norge i dag, men vi må sette inn tiltak for å hindre at det skjer. Det handler om tiltak som sørger for at politiet har de verktøyene og sanksjonsm­idlene som trengs. Det handler også om å ta på alvor den økende barnefatti­gdommen her i landet, og å tørre å diskutere både integrerin­g og arbeidsled­ighet blant enkelte grupper. Samt innvandrin­g.

Men da må først Frp slutte å late som om de gjør noe for å stoppe gjengkrimi­naliteten i Norge, og heller begynne å gjøre noe. Det er tross alt Frp som har justismini­sterposten.

Det er for risikabelt å bruke denne saken i et politisk maktspill. Da risikerer vi at vi virkelig ender opp med «norske tilstander».

Men i sine seks år med justismini­stre har Frp ikke satt i gang et eneste tiltak mot gjengkrimi­nalitet.

 ?? ANDERS WIKLUND, TT/NTB SCANPIX ?? Tidligere innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug besøkte bydelen Rinkeby i Stockholm i 2017.
ANDERS WIKLUND, TT/NTB SCANPIX Tidligere innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug besøkte bydelen Rinkeby i Stockholm i 2017.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway