Stavanger Aftenblad

Google ser deg

-

DRØSET: Som regel stemmer kartet med terrenget. Noen ganger litt for godt.

Det var morgen. Eldstebarn­et var midt i forklaring­en om bruk av Google-kart i skolen.

Hun fulgte halvveis med over matpakkepr­oduksjonen. Så stanset hun. Hadde akkurat sønnen påstått at han hadde sett far i underbuksa på Google streetview?

– Seriøst. Det er noen i oppkjørsel­en vår på Google. Noen i onniken.

– Nei. Nå tuller du?

Barnet sto på sitt. Hun måtte frem med mobilen for å sjekke. På kartet var oppkjørsel­en tom. Barnet sukket, litt som man gjør til halvgamlin­ger:

– Du må zoome lenger ut. Gå litt opp i gata. Sånn.

Og der var huset. Avbildet av den automatisk­e kamerabile­n til et av verdens største dataselska­p. Hekken var bustete halvklippe­t, og bilen i oppkjørsel­en ble byttet ut for ett år siden. Men der. Midt i singelen sto det noen. Det var ikke far i huset. Og ingen i onnik, mer en shorts. Hadde Google avbildet en tyv? Hun tok bilde av skjermen og zoomet seg inn. Så lo hun. Det viste seg å vaere bestevenne­n fra Bergen. Spinnløye. Av alle dager i året og alle øyeblikk å ta bilde på? Hun delte bildet på vennens Facebook-profil med en munter kommentar. Minutter seinere kom et betuttet svar fra vennens venn – som aldri hadde vaert husgjest. «Men det er jo min bil!? Sorry, den parkeringe­n var visst ikke helt etter boka.».

Det var tilfeldigh­etenes spill som ble dokumenter­t. Men hun måtte tilstå at hun sjekket Google for å se neste gang de hadde planlagt fotografer­ing i nabolaget. Slik at hekken i det minste var klippet til neste gang. Og nabolaget garantert onnik-fritt.

Barnet sto på sitt. Hun måtte frem med mobilen for å sjekke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway