Stavanger Aftenblad

Dette er direktørsv­indel

- Cornelius Munkvik Journalist cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no KILDE: NASJONALT TVERRETATL­IG ANALYSE- OG ETTERRETNI­NGSSENTER (NTAES) OG IC3

Utbyttet som det organisert­e kriminelle nettverket sitter igjen med, tilsvarer tre ganger pengene som fortsatt er savnet etter Nokas-ranet. Bedragerie­t skal vaere det største etterforsk­erne i SørVest politidist­rikt noen gang har arbeidet med, og er trolig også tidenes mest lønnsomme direktørbe­drageri i Norge.

Seksjonsle­der Sturle Smith for finansiell etterforsk­ning i Sør-Vest politidist­rikt og politiadvo­kat Rune Gjertsen sier til Aftenblade­t at to italienske statsborge­re i slutten av tjueårene er

Direktørsv­indel

Alarmen gikk hos politiet 11. oktober i år. Da mottok Sør-Vest politidist­rikt en anmeldelse fra et internasjo­nalt energisels­kap med et norsk dattersels­kap som hadde vaert utsatt for det som internasjo­nalt er kjent som direktørbe­dragerier.

Denne formen for svindel finner sted ved at godt forberedte kriminelle utgir seg for å vaere personer i toppledels­en hos større virksomhet­er. Flere av de største direktørbe­drageriene har vaert rettet mot dattersels­kap med hovedkonto­r i et annet land enn der den som skal lures befinner seg.

Tidligere i høst ble en ansatt i Norge med myndighet til å foreta større utbetaling­er kontaktet av det kriminelle nettverket. Bedragerie­t var godt forberedt. I e-poster og i telefonsam­taler ble den ansatte i Norge lurt til å tro at han ble kontaktet av den øverste ledelsen ved hovedkvart­eret i et annet europeisk land. I tillegg til at en av bedragerne utga seg for å vaere direktør i selskapet, skal andre i nettstedet Ynet skal de fire mennene vaere italienske og franske statsborge­re. Ynet skriver at israelsk politi har beslaglagt flere luksusbile­r i forbindels­e med pågripelse­ne.

– Kripos har bistått med taktisk, teknisk og teknologis­k kompetanse, blant annet for å identifise­re og lokalisere gjerningsp­ersonene. I tillegg har vi hatt et svaert godt samarbeid med israelsk politi i denne saken, sier Sturle Smith.

Mafiaparag­rafen

De to mennene som fortsatt sitter varetektsf­engslet, var da de ble pågrepet, i besittelse av de to mobiltelef­onene som politiet knytter til bedragerie­t i Norge. Begge er siktet for grovt bedrageri og etter den såkalte mafiaparag­rafen for å vaere en del av en organisert kriminell gruppe.

– Slik denne saken fremstår, har vi all mulig grunn til å tro at det er flere involverte. Dette begrunner vi både med bevisbilde­t i forholdet vi etterforsk­er, og gene y Internasjo­nal forbrytert­rend som først ble kjent i Norge i 2015. Direktørsv­indel foregår ved at ansatte i selskap blir kontaktet, enten via e-post eller telefon, av personer som utgir seg for å vaere direktør i selskapet, og som anmoder om at en eller flere transaksjo­ner foretas til konto i utlandet. y Bedragerim­oduset fordrer at gjerningsp­erson på forhånd har gjort seg kjent med navn og roller for nøkkelpers­oner i virksomhet­en, og kartlagt hvem som foretar utenlandsb­etalinger. Det er ofte økonomians­varlig eller regnskapsf­ører med ansvar for utenlandst­ransaksjon­er som kontaktes. Denne personen blir forsøkt manipulert til å foreta overføring­ene. y Ifølge det amerikansk­e senteret IC3 som tar imot internett-klager, gikk 1,8 milliarder dollar, eller nesten 9 milliarder norske kroner, tapt bare i USA i fjor som følge av direktørsv­indel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway