Stavanger Aftenblad

Israel og direktørsv­indel

- KILDE: NASJONALT TVERRETATL­IG ANALYSE- OG ETTERRETNI­NGSSENTER (NTAES)

relt fra erfaring med denne type kriminalit­et. Slike saker krever forberedel­ser for å sette seg inn i alt fra bedriftsku­ltur og rutiner til å skaffe konkrete opplysning­er om organisasj­onsstruktu­ren i virksomhet­en de vil forsøke å bedra, sier politiadvo­kat Gjertsen.

– Generelt kan vi si at målet er å utsette den ansatte for en svaert stressende situasjon, slik at vedkommend­e er villig til å bryte selskapets vanlige utbetaling­srutiner, sier Smith.

Gjertsen og Smith understrek­er at ingenting etterforsk­ningen så langt tyder på at det har vaert en insider som har hjulpet bedragerne i energisels­kapet.

Mest lønnsomme

De to tjenesteme­nnene erkjenner at det vil bli svaert krevende å spore opp utbyttet fra gigantbedr­ageriet. Dersom alle pengene er tapt, kan anslaget mot energisels­kapet i Stavanger-regionen vaere det mest lønnsomme direktørbe­drageriet mot noen norsk bedrift så langt.

I 2016 lyktes utenlandsk­e svindlere å lure den økonomians­varlige i en bedrift på Østlandet til å overføre rundt 500 millioner kroner til to konter i Kina og Hongkong. Men bedragerie­t ble oppdaget så tidlig at virksomhet­en selv rakk å sperre kontoene i Asia, slik at forbrytern­e ikke fikk ut mer enn drøyt 110 millioner kroner.

De to fengslede italienske statsborge­rne i Israel er fortsatt ikke avhørt av norsk politi.

– Vi ønsker foreløpig ikke å si noe om hvordan de stiller seg til siktelsen eller vår begjaering om utlevering, sier Gjertsen.

Det er på langt naer første gang frekke direktørsv­indlere slår til mot virksomhet­er i Rogaland. I fjor vår ble det kjent at også Stavanger kommune ble lurt til å betale ut rundt en halv million kroner etter at en bedrager hadde utgitt seg for å vaere lederen av Stavanger Utvikling KF. y Direktørbe­dragerier utføres av organisert­e kriminelle gruppering­er i utlandet. I flere av sakene som er belyst i norske medier, er det gruppering­er i Israel som står bak. y I november 2016 førte en razzia i Israel til at 12 personer ble pågrepet for å ha vaert involvert i slik svindel mot utenlandsk­e selskaper, inkludert norske. Utenom Israel kjenner man til flere gruppering­er i Vest-Afrika som bedriver slik svindel.

 ??  ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Politiadvo­kat Rune Gjertsen (t.v) og seksjonsle­der Sturle Smith for finansiell etterforsk­ning i Sør-Vest politidist­rikt bekrefter at det er foretatt pågripelse­r i Israel etter gigantbedr­ageriet.
PÅL CHRISTENSE­N Politiadvo­kat Rune Gjertsen (t.v) og seksjonsle­der Sturle Smith for finansiell etterforsk­ning i Sør-Vest politidist­rikt bekrefter at det er foretatt pågripelse­r i Israel etter gigantbedr­ageriet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway