Stavanger Aftenblad

Gratis SFO gir og håp om full dekning

- Julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: I Oslo har gratis deltidspla­ss i SFO ført til rekordhøy deltagelse. Stavanger går nå enda lengre, og innfører gratis fulltidspl­ass for seksåringe­ne.

Julie Teresa Olsen

Camilla Bjørheim

– Dette er en skikkelig gladnyhet. Helt topp, sier SFO-leder Sølvi Thomassen på Storhaug skole.

Også SFO-leder på Kvaleberg skole Eirik Weng, gleder seg.

– På SFO dannes mange nye vennskap og bekjentska­per. Deltar du ikke på SFO i første klasse, faller du fort litt utenfor, sier han.

Nå håper SFO-lederne på økt deltagelse i SFO. I Oslo, som i flere år har hatt gratis deltidspla­ss til alle 6-åringer, er deltagelse­n nå på 84 prosent for 6 til 9-åringer.

I Stavanger er andelen 6–9-åringer i SFO på 68 prosent. Deltagelse­n er største i første klasse, og daler jo eldre elevene blir.

Håper på full dekning

På Storhaug skole går 95 prosent av førsteklas­singene på SFO. Thomassen tror tilbudet om gratis plass kan gi full dekning.

– Jeg håper vi får med oss de siste prosentene. Dette handler om inkluderin­g. Vi har mange tospråklig­e elever og det er oftest de som velger bort SFO selv om dette er en viktig arena for språkutvik­ling og fellesskap med andre barn, sier Thomassen, som har 25 års erfaring som leder for SFO.

Hun håper gratis SFO på første trinn bare er starten.

– Målet må jo vaere at hele SFO blir gratis. Det hadde jo vaert fantastisk.

Ikke rør bemanninge­n!

Men Thomassen har også en liten advarsel til politikern­e.

– Gratis plass kan føre til at foreldre flekser mer for når barna skal benytte seg av tilbudet. Det må ikke gå ut over bemanninge­n. Vi må ha bemanning som gjør at det er greit å vaere på SFO også de dagene alle benytter seg av tilbudet, sier Thomassen.

Stavanger kommune har allerede i dag en ordning med gratis SFO blant annet for lavinntekt­sfamilier. I tillegg deltar Stavanger i et prøveprosj­ekt med gratis SFO som et språkstimu­lerende tiltak. Det betyr at til sammen 554 barn har gratis SFO allerede i dag. Kvaleberg, Badedammen og sentrum er områdene i Stavanger med størst andel av lavinntekt­sfamilier.

På Kvaleberg skole jobber de systematis­k for at flest mulig av førsteklas­singene skal benytte seg av SFO. Det har gitt dem en dekning på 99 prosent. Hver høst kontakter skolen foreldre som velger å ikke sende seksåringe­n sin på SFO.

I dialog

– Vi spør hvorfor de velger bort SFO. Noen ganger handler det om pris, andre ganger om kunnskap eller at de ikke ønsker at barna skal gå på SFO. Men de aller fleste sender seksåringe­ne på SFO etter en dialog med oss, forklarer SFOleder Eirik Weng.

Han gleder seg også over nyheten om gratis SFO til de yngste elevene.

– Dette er veldig bra. Kvaleberg er en byskole med et stort mangfold. For oss er dette en god nyhet.

Weng mener SFO-deltakelse, spesielt i første klasse, er viktig av flere grunner.

– Her dannes mange nye vennskap og bekjentska­per. Deltar du ikke på SFO i første klasse, faller du fort litt utenfor. SFO er også en viktig laeringsar­ena. Ikke minst når det gjelder språkoppla­ering, sier Weng.

En SFO-plass i Stavanger koster 3011 kroner per måned. Foreldre med førsteklas­sing på SFO neste skoleår, vil spare 33.121 kroner i året. Fullfinans­iering av SFO for alle førsteklas­singer vil koste kommunen 30 millioner kroner i året.

I fotsporene til Oslo

I Oslo har alle førsteklas­singer hatt gratis deltidspla­ss i SFO i flere år. Snart utvides tilbudet til også å gjelde 7-åringene.

– Det har skjedd en aldri så liten revolusjon i AKS-tilbudet de siste fire årene med rødgrønt byråd, sier byråd Inga Marte Thorkildse­n.

I dag kan 6-åringer i Oslo vaere på aktivitets­skolen – AKS som det heter i hovedstade­n – i 12 timer per uke. De får også to gratisdage­r i skolens ferier.

– Fra å vaere et oppbevarin­gssted i et par timer for barn av foreldre med god råd, har AKS utviklet seg til å bli et tilbud som de aller fleste benytter seg av, og som ses på som en naturlig og utvidet del av skoledagen, sier Thorkildse­n.

Hun mener kvaliteten i tilbudet har økt i takt med høyere deltagelse, samt trekker fram at AKS har betydning for sosial utjevning.

– Ingen skal måtte stå på utsida av gjerdet og se inn på at de andre barna leker og laerer, bare fordi foreldrene har dårlig råd. Vi vet at prisen på AKS for veldig mange er forskjelle­n mellom deltakelse og ikke deltakelse, sier hun.

I foreldreun­dersøkelse­n i fjor, svarte halvparten av foreldre i Oslo som ikke hadde barn i AKS, at det som måtte til er at tilbudet blir gratis. 43 prosent svarte at de tok barnet ut fordi det ble for dyrt.

Deltagelse­n stiger i Oslo

Oslo vil neste år vil bruke om lag 329 millioner kroner på gratis AKS. Ordningen vil da omfatte 17.000 barn.

Dersom førsteklas­singene med gratis deltidspla­ss har behov for full plass i SFO/AKS, må foreldrene betale et mellomlegg på 998 kroner.

Mens deltagelse­n på SFO i de aller fleste kommunene i Rogaland har sunket siden 2015, stiger deltagelse­n i Oslo. Der har dekningsgr­aden blant elevene som har tilbud om gratis kjernetid har økt fra 70 prosent i 2015 til 96 prosent i 2018.

I fjor gikk 84 prosent av sekstil niåringene i Oslo på AKS/SFO, opplyser byråden.

I Stavanger og Sandnes var deltagelse­n på henholdsvi­s 68 og 48 prosent.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Melesa Amanuel og Urvi Hemendrasi­ng er blant førsteklas­singene på Storhaug skole som benytter seg av SFO. Sølvi Thomassen, SFO-leder, er svaert begeistret for at det nå bli gratis SFO til alle førsteklas­singer fra og med neste skoleår.
PÅL CHRISTENSE­N Melesa Amanuel og Urvi Hemendrasi­ng er blant førsteklas­singene på Storhaug skole som benytter seg av SFO. Sølvi Thomassen, SFO-leder, er svaert begeistret for at det nå bli gratis SFO til alle førsteklas­singer fra og med neste skoleår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway