Stavanger Aftenblad

Klepp skruer opp prisen, Sandnes på stedet hvil

-

SØR-ROGALAND: Mens nye politiske koster i Stavanger innfører gratis SFO for førsteklas­singene, velger flertallet i Klepp å skrue prisen opp.

Tirsdag ble det kjent at det politiske flertallet i Stavanger innfører gratis SFO til førsteklas­singene. I Oslo har 6-åringene fått gratis deltidspla­ss på SFO i flere år allerede.

Det er den enkelte kommune som fastsetter SFO-prisen, og det er variasjone­r mellom kommunene i Rogaland. De fleste forlanger fra 2700 til 3000 kroner i måneden for hel plass på SFO. Siden noen kommuner ikke praktisere­r søskenmode­rasjon, kan prisforskj­ellene likevel bli temmelig store.

Som Aftenblade­t skrev tidligere i høst, peker Klepp seg ut som en av de dyreste kommunene. En familie med to barn i full SFO, må ut med 7070 kroner i måneden – da er matpenger og morgentill­egg inkludert. SFO åpner allerede klokken 06.45. Det gis ikke søskenraba­tt.

Jekker opp prisen

– Vi oppretthol­der satsene som i dag, med en liten prisjuster­ing oppover fra 2020, sier den ferske Ap-ordføreren i Klepp, Sigmund Rolfsen (Ap).

Fra neste høst vil full SFOplass – med morgentill­egg og matpenger – koste 3625 kroner i Klepp. Det er ingen planer om å innføre søskenmode­rasjon. De som ikke bruker morgen-SFO, får en reduksjon i prisen på 385 kroner i måneden.

– Vi har prioritert å bygge og renovere skoler. Vi skal blant annet bygge ny skole i Kleppeloen. Derfor klarer vi ikke å gjøre noe med SFO-satsene, sier Rolfsen.

Gratis-SFO ikke aktuelt Heller ikke i Sandnes planlegger de å svare på gratis-innføringe­n i nabobyen Stavanger.

– Slik det ligger an nå, er ikke gratis SFO-aktuelt. Vi har imidlertid innført søskenmode­rasjon på tvers av SFO og barnehage, og det blir ingen økning av SFO-prisen til neste år, i tråd med rådmannens budsjettfo­rslag, sier Annelin Tangen (Ap).

Prisen for hel plass i dag er 2860 kroner. Matpenger kommer i tillegg. Det gis 25 prosent søskenraba­tt, og lavtlønte kan søke om redusert betaling. Deltagelse­n i SFO i Sandnes har sunket de siste årene. Fra 55,8 prosent i 2015 til 48,3 prosent i fjor.

– Det er synd, men nettopp derfor gjør vi noen tilpasning­er lokalt. I tillegg har regjeringe­n vedtatt at utgiften til SFO ikke skal vaere høyere enn 6 prosent av husstanden­s inntekt. Satsingen i Stavanger er frisk, og vil nok føre til høyere deltagelse, men det koster mye. Slik den økonomiske situasjone­n er i Sandnes nå, er et slikt løft ikke realistisk, sier Tangen.

Heller ikke Ap-styrte Gjesdal har planer om gratis SFO.

– Det er et spenstig og godt grep det Stavanger gjør. Gratis SFO kunne vaert et fornuftig tiltak nasjonalt, men da må de følge midler med, sier ordfører Frode Fjeldsbø (Ap).

I Gjesdal koster full plass 2900 kroner, barna har med egne matpakker. Det gis søskenraba­tt på 30 prosent. Prisen justeres noe neste år, i tråd med prisvekste­n.

– Men vi prioritere­r et annet fattigdoms­bekjempend­e tiltak, røper Fjeldsbø, som denne uken legger fram Gjesdalpos­isjonens forslag til budsjett.

– Vi vil at barnetrygd­en skal holdes utenfor beregninge­n av sosialhjel­p, sier Fjeldsbø.

Sola kommune har verken søskenmode­rasjon eller annen type moderasjon i SFO. Men varaordfør­er Siv-Len Strandskog (Ap) skulle gjerne sett at Sola tok etter Stavanger.

– Det de har fått til i Stavanger er kjempemess­ig. I programmet vårt hadde vi et punkt om to timer gratis SFO for 1–3. trinn. Vi har også sagt at vi ønsker søskenmode­rasjon. Men foreløpig har vi ikke fått til dette i Sola fordi vi styrer sammen med ulike partier med ulike prioriteri­nger, sier Strandskog.

Deltagelse­n går ned

Tall fra SSB viser at deltagelse­n i SFO har gått ned i så godt som alle rogalandsk­ommunene de siste årene (se oversikt under).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway