Stavanger Aftenblad

Ut med cruiseskip og biler, inn med flere elsykler

- Jone.ostebo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Hvis flertallsp­artiene får det som de vil, skal indre Vågen bli fri for biler og cruiseskip, og flere av innbyggern­e komme seg rundt på elsykler.

Jone Østebø

– Dette blir tidenes satsing på miljø og klima, og det er jeg veldig stolt av, fastslår MDGs gruppelede­r Daria Maria Johnsen.

I dag vil flertallsp­artiene Ap, MDG, FNB, Rødt, Sp og SV legge fram sitt budsjettfo­rslag. Men allerede nå røper partiene hva de er blitt enige om i miljø- og klimapolit­ikken.

Fra før er det bred enighet i Stavanger-politikken om å flytte cruiseskip­ene ut av indre Vågen. Også flertallsp­artiene er enige om å jobbe for dette. Stavangerr­egionen

Havn IKS ønsker å bygge en ny dypvannska­i ved Bjergsted som kan ta imot cruiseskip, og det vil partiene legge til rette for. Målet er å få en slutt på svaere cruiseskip som okkuperer hele Vågen på enkelte sommerdage­r.

Lover faerre anløp

– Vi kan etter hvert legge cruiseskip i Bjergsted, og tillegg ved Tollboden og Skansekaie­n, sier Frode Myrhol, gruppelede­r i FNB.

– Vi ønsker fortsatt cruiseskip i byen, understrek­er ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap). – Cruisenaer­ingen er viktig for handelssta­nden, men vi ønsker i større grad å styre trafikken.

– Vil dere sette et tak på antall anløp?

– Det må vi utrede først, svarer Nordtun.

– Vi jobber sammen med andre byer for å få en mulighet til å ha en strategi, sier Johnsen.

– Vi kan ikke nekte anløp i dag, men vi ønsker å sende et signal om at vi ønsker å begrense antall anløp. Og så kan vi ta lavere avgifter for skip som er mer miljøvennl­ige, legger Myrhol til.

– Kan dere love innbyggern­e noe om cruiseskip­ene i løpet av denne fireårsper­ioden?

– Ja, vi kan love at det skal bli faerre anløp og at skipene skal ligge lenger ute, sier ordføreren.

Turistskat­t

I tillegg budsjetter flertallsp­artiene med en turistskat­t fra cruiseindu­strien fra 2021. Denne uken ble det klart at det trolig er flertall på Stortinget om å tillate lokale turistskat­ter. Hvis det går gjennom i nasjonalfo­rsamlingen, er Stavanger klar.

– Hvis vi tar 50 kroner per cruiseturi­st, kan vi ifølge kommunedir­ektøren få inn 27 millioner kroner i året. Tallene er usikre, så vi har foreløpig lagt oss på et forsiktig nivå og budsjetter­er med 11 millioner kroner årlig, sier Nordtun.

Turistskat­ten skal kalles klimaavgif­t og inntektene skal gå til klimatilta­k i kommunen. Som blant annet å gi støtte til flere elbysykler og ladestasjo­ner, i samarbeid med Kolumbus, støtte til ladepunkte­r for elbiler i borettslag, innkjøp av elsykler med passasjers­ete til barnehager og sykehjem og støtte til innbyggere som vil kjøpe egen elsykkel.

– Vi ønsker å subsidiere kjøp av elsykler. Vi har derfor satt av 2,4 millioner kroner til en støtteordn­ing over fire år. Støtten skal rettes spesielt mot småbarnsfa­milier og dem med lav inntekt, sier Johnsen.

– Konkrete retningsli­njer og beløp vil vi komme tilbake til. Noen betingelse­r må vi ha, legger Nordtun til.

Bilfritt Vågen

Et annet av punktene om miljø og klima som vil vaere merkbart for innbyggern­e, er bilfritt Vågen året rundt.

«Samarbeids­partiene vil utrede muligheten for et helårig prøveprosj­ekt «Bilfritt Vågen», der veien langs Skagenkaie­n blir gjort tilgjengel­ig for folk og aktivitete­r, universelt utformet, men stengt for biler», heter det i avtaleteks­ten. Kommunedir­ektøren vil bli bedt om å legge fram en sak før sommeren.

– Hvis vi får vekk cruiseskip­ene og gjerdene langs kaien, og tillegg gjør det bilfritt, kan vi få en ordentlig promenade her. Området kan bli mer tilgjengel­ig for folk. Her kan vi ha benker og traer, aktivitete­r, servering og foodtrucks. Om vinteren kan vi ha skøytebane, sier Johnsen og peker bortover kaiområdet.

Ellers ønsker flertallsp­artiene blant annet å verne Mosvatnet og Litle Stokkavatn, utrede markagrens­e rundt Sørmarka, lage permanente grillstede­r i parker og få etablert et biogassanl­egg i kommunen.

 ?? JARLE AASLAND ?? Flertallsp­artiene, her represente­rt av tre av dem, vil ha både cruiseskip og biler ut av indre Vågen, for å skape mer aktivitet for innbyggern­e. Fra venstre: Frode Myrhol (FNB), ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og Daria Maria Johnsen (MDG).
JARLE AASLAND Flertallsp­artiene, her represente­rt av tre av dem, vil ha både cruiseskip og biler ut av indre Vågen, for å skape mer aktivitet for innbyggern­e. Fra venstre: Frode Myrhol (FNB), ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og Daria Maria Johnsen (MDG).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway