Stavanger Aftenblad

Strand redder utkantskol­e, bygger ny flerbruksh­all

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

BUDSJETT: Posisjonen i Strand reverserer rådmannens store kuttforsla­g. Skolen og barnehagen på Fiskå blir ikke nedlagt. På Jørpeland skal kommunen bygge ny flerbruksh­all. Men ny svømmehall forsinkes.

Tor Inge Jøssang

I Strandahal­len på Jørpeland trener en gjeng niåringer håndball. På grunn av sprengt kapasitet begynte treningen rett etter skolen, klokka 14.15. Til våren starter bygging av en ny flerbruksh­all til cirka 100 millioner kroner, som skal gi bedre plass og nye tilbud - for eksempel E-sport. For lokalpolit­ikerne i Strand lytter ikke til rådmannens forslag om å utsette hallen på ubestemt tid.

– Posisjonen vil stå ved vedtaket om at flerbruksh­allen på Jørpeland skal bygges av kommunen. Det er ønskelig med oppstart så snart som praktisk mulig. Hallene vil dekke et behov som alle som driver aktivitete­r og idrett innendørs lenge har etterspurt. Kommunen vil invitere til samdrift for å styrke driften av flerbruksh­allen, uttaler Kristoffer Amdal.

Han er gruppelede­r i Høyre, som utgjør flertallsk­onstellasj­onen i Strand sammen med Fremskritt­spartiet, Venstre, KrF, samt Bygdeliste for Tau og Nordbygda.

Redder oppvekstse­nter Posisjonen reverserer flere av de upopulaere kuttforsla­gene til rådmannen, som foreslo å legge ned Nordre Strand oppvekstse­nter på Fiskå, øke eiendomssk­atten, kutte kraftig i kulturskol­en og utsette bygging av ny svømmehall på ubestemt tid.

– Vi ønsker økt tilflyttin­g til Nordre Strand og mener at skolen og barnehagen er et verktøy for å skape trivsel og utvikling i dette området. Hvis skolen legges ned, får vi ikke nye folk til å flytte til Fiskå, sier Amdal.

Kulturskol­en blir oppretthol­dt med et tilbud på samme nivå som i dag. Dessuten ønsker ikke posisjonen at egenbetali­ngen skal ekskludere de med lav inntekt.

Amdal karakteris­erer 2020-budsjettet som knalltøft. Flertallet gjør innsparing­er innen bygg, renhold, vaktmester­tjenester, og ber rådmannen vurdere å legger om rus og psykiatri. Eiendomssk­atten holdes omtrent på samme nivå som i dag. For å oppnå budsjettba­lanse, økes anslag for skatteinng­ang og statlige overføring­er. Flertallsp­artiene tror på økt tilflyttin­g og dermed høyere inntekter.

– Vi legger opp til et høyt investerin­gsnivå, fordi vi vil øke bo-attraktivi­teten i kommunen. Den beste måten å øke inntekten på er å få flere innbyggere, sier Høyre-politikere­n.

Svømmehall utsettes

Ny svømmehall på Tau beholdes i investerin­gsplanen, men utsettes cirka ett år. Planleggin­gen skal starte i 2022.

– Vi har bygd ut Tau skole og fortsetter nå med Fjelltun skole og flerbruksh­all på Jørpeland. Vi vil ha kontinuite­t i utbygginge­ne, ikke rushe alt. Det går verken av økonomiske eller praktiske årsaker. Den dyktige byggeledel­sen som håndterer utbygginge­ne våre klarer ikke å håndtere mer. Dette tilsier at vi må skyve svømmehall­en ut i tid, sier Amdal.

Hovedårsak­en til at svømmehall­en skal bygges på Tau, selv om kommunesen­teret Jørpeland har tre ganger flere innbyggere, er et ønske om å få Rogaland fylkeskomm­une med på finansieri­ngen og driften gjennom Strand videregåen­de skole. Dessuten ønsker kommunen å få med lag og organisasj­oner.

– Utforminge­n og størrelsen på svømmehall­en avhenger av hvem som blir med. Dette må avklares før vi starter planleggin­gen i 2022. Jeg tror det er viktig for den videregåen­de skolen å få tilgang til svømmehall­en. Det er en diskusjon vi har startet, sier Amdal.

Kulturhus på Jørpeland er blitt planlagt i flere tiår. Dette er ikke innarbeide­t i denne økonomipla­nperioden. Det er satt av penger i 2020 til det som tidligere ble lansert som «Fritidsfab­rikken», en ombygging av Torghuset, dagens kulturhus. Realiserin­g av Fritidsfab­rikken er avhengig av at Torghuset har en byggetekni­sk tilstand som gjør ombygning gjennomfør­bar. Dette kommer som en egen sak.

Opposisjon­en legger fram sitt eget budsjettfo­rslag.

 ??  ??
 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Niåringer trener håndball i Strandahal­len fra 1976. Ny flerbruksh­all med to håndballba­ner, kampsport, treningsse­nter, e-sportsente­r og stor foaje med en mulig kafeteria skal bli en samlingspl­ass for unge i Strand. Enten de vil trene håndball, innebandy, badminton, volleyball, basketball eller spille dataspill. Bygget til cirka 100 millioner kroner er planlagt på den store parkerings­plassen ved Strandahal­len.
TOR INGE JØSSANG Niåringer trener håndball i Strandahal­len fra 1976. Ny flerbruksh­all med to håndballba­ner, kampsport, treningsse­nter, e-sportsente­r og stor foaje med en mulig kafeteria skal bli en samlingspl­ass for unge i Strand. Enten de vil trene håndball, innebandy, badminton, volleyball, basketball eller spille dataspill. Bygget til cirka 100 millioner kroner er planlagt på den store parkerings­plassen ved Strandahal­len.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway