Stavanger Aftenblad

Politiet klarer ikke å sende ut nok utlendinge­r med tvang

-

OSLO: For fjerde året på rad klarer ikke politiet å sende ut nok utlendinge­r av Norge. Politiet mener regjeringe­n stiller urealistis­ke krav. Nå endres praksisen.

Tvangsretu­rer og bort- og utvisnings­saker har ikke blitt viet nok oppmerksom­het under arbeidet med politirefo­rmen. Mange andre ting har blitt prioritert, og prioriteri­ngene har variert fra måned til måned fra politidist­rikt til politidist­rikt.

Geir Søndeland

mottak er blant metodene som har blitt brukt for å få visse utlendinge­r ut av Norge.

– Mørkt og kaldt

Statssekre­taer Kristoffer Sivertsen (Frp) peker i en e-post på at det er langt faerre personer uten lovlig opphold i Norge enn tidligere. AEren tildeles regjeringe­ns «restriktiv­e innvandrin­gspolitikk og effektive returpolit­ikk.»

– Departemen­tet har rett i at et sterkt og troverdig returinsti­tutt virker veldig forebyggen­de på hvor attraktivt eller mindre attraktivt det er i Norge, sier Arne Jørgen Olafsen, sjef for Politiets utlendings­enhet (PU).

– Gjennom mange år er det satt av ressurser til å jobbe med retur, og det har gjort det mindre attraktivt å komme til Norge. Det er også naturlige fordeler som at Norge ligger langt mot nord og vest. I tillegg er det mørkt og kaldt store deler av året, sier PU-sjefen.

– Svenskene har nesten ti ganger så store ankomster som oss, og man søker gjerne til «sine egne». Er en befolkning­sgruppe veletabler­t ett sted, er tendensen at det blir flere fra den gruppen på det samme stedet, sier han.

Statssekre­taer Sivertsen forklarer at det ikke er attraktivt for personer uten beskyttels­esbehov å komme til Norge.

– Derfor kommer det faerre asylsøkere. Begge deler påvirker hvor mange PU kan sende ut. Det er rett og slett faerre enn vi forventet, skriver statssekre­taeren.

Politiet: – Urealistis­ke krav PU-sjef Olafsen understrek­er at måltallet er satt politisk.

– Fra 2020 blir tallene prognoseba­sert. Det vil bygge på et mer faglig grunnlag og vil gi et mer realistisk måltall. Det er ganske viktig å få sagt.

– Har politiet ment at måltallene noen år har vaert urealistis­ke?

– Ja, det har vi. Vi jobber jo med sammen med Utlendings­direktorat­et (UDI) og internasjo­nale samarbeids­partnere med prognoser om asylankoms­ter og hvor mange det er realistisk å få returnert. De målkravene som har blitt stilt de senere årene, har nok vaert i overkant ambisiøse, sier Olafsen til Aftenblade­t.

853 personer var per 31. oktober i år bosatt i mottak med utreisepli­kt.

– Alle tilbakemel­dinger tyder på at det er faerre som oppholder seg ulovlig i Norge enn på mange år, sier Olafsen.

Han legger til grunn prognoser om cirka 3000 asylsøkere til Norge neste år, og i overkant av 4000 utlendinge­r som politiet klarer å returnere.

Slik forklarer Olafsen spriket mellom krav og resultater:

– Det viktigste er at norsk politikk og politiinns­atsen på området mest sannsynlig har ført til at forholdsvi­s få mennesker befinner seg i Norge uten lovlig opphold. Det betyr at det blir faerre å tvangsretu­rnere enn tidligere.

– Faerre «lavthengen­de frukter» å plukke, altså?

– Ja, du kan gjerne si det, sier Olafsen.

Arne Jørgen Olafsen sjef for Politiets utlendings­enhet

I skyggen av politirefo­rmen Olafsen presiserer at det er politidist­riktene, ikke PU, som har ansvaret for om lag 5000 av de 6000 tvangsretu­rene som regjeringe­n stilte krav om i år.

– Tvangsretu­rer og bort- og utvisnings­saker har ikke blitt viet nok oppmerksom­het under arbeidet med politirefo­rmen. Mange

andre ting har blitt prioritert, og prioriteri­ngene har variert fra måned til måned fra politidist­rikt til politidist­rikt, sier PU-sjefen.

– Forskjelle­ne er større nå enn før reformen, selv om et av målene var å gjøre politidist­riktene likere. Politidist­riktene Øst og Oslo står for over 60 prosent av de samlede måltallene. Dermed blir resultaten­e i disse to distrikten­e avgjørende for de nasjonale tallene, sier han.

Utvisning og bortvisnin­g benyttes for å nekte utlendinge­r innreise til eller opphold i Norge. Eksempelvi­s har Oslo politidist­rikt per 24. november oppnådd 631 slike returer, selv om måltallet er 1900, ifølge PU.

Olafsen sier at Politidire­ktoratet har et overgripen­de ansvar, mens PU har et koordinere­nde ansvar og tilbyr bistand operativt og på kompetanse. Politidist­riktene svarer direkte til Politidire­ktoratet.

– Politidist­riktene vil si at det ikke er så veldig mange igjen å returnere, men vår etterretni­ng og våre undersøkel­ser avdekker steder der folk oppholder seg og jobber uten lovlig opphold. Vi merker altså at dette også har med prioriteri­nger å gjøre, sier PUsjefen.

Hver tredje er kriminell

Over en tredjedel av de tvangsretu­rnerte i år, 34 prosent, er straffede.

– Noen av dem er tunge kriminelle, og de er en prioritert oppgave å få ut av landet, sier Olafsen.

– Dette arbeidet er viktig for å sikre legitimite­ten til domstolen og forvaltnin­gen som fatter disse vedtakene. Det er politiets oppgave å utføre dette. Returinsti­tuttet er også viktig for å oppretthol­de en troverdig asylpoliti­kk. For å få mindre kriminalit­et og bedre samfunnssi­kkerhet må samfunnets ønske om å vite hvem som befinner seg til landet til enhver tid, ivaretas, sier PU-sjefen.

– Rekordhøyt antall

– Vi har siden 2013 uttranspor­tert et rekordhøyt antall personer uten lovlig opphold i Norge. Det kan forklare at PU den siste tiden har uttranspor­tert faerre personer uten lovlig opphold, uttaler statssekre­taer Sivertsen.

– Vi har tatt kontroll på situasjone­n og må derfor bruke ressursene i politiet litt annerledes. Vi må likevel vaere forberedt på svingninge­r. Derfor har vi også beredskap for å håndtere en økning i antallet asylsøkere, avslutter statssekre­taeren fra Stavanger.

Det har ikke lyktes Aftenblade­t å få kommentare­r fra Politidire­ktoratet.

PS! I går ble relevante bevilgning­er for i år redusert med 35 millioner som følge av faerre asylsøkere og uttranspor­teringer.

Jenta ble innlagt på Stavanger universite­tssjukehus (SUS) med smittsom hjernehinn­ebetennels­e. Jenta døde dessverre kort tid etter.

Selv om smittefare­n er svaert lav, har SUS og Stavanger kommune – i tett kontakt med Folkehelse­institutte­t (FHI) – satt i gang nødvendige tiltak i naermiljøe­t. Jenta var elev ved St. Olav videregåen­de skole. Rektor ved skolen sendte sendt ut SMS med informasjo­n til alle elever og ansatte i går ettermidda­g, og elever og ansatte somm har hatt undervisni­ngstimer i samme klasserom samtidig med eleven som natt til tirsdag, fikk tilbud om antibiotik­a.

Lav smittefare

– Dette er forebyggen­de tiltak i tråd med anbefaling­er fra helsemyndi­ghetene. Smittefare­n er svaert lav, sier rektor Mats Bryne ved St. Olav videregåen­de skole.

Ifølge helsemyndi­ghetene er smittefare­n er svaert lav.

Elevene ved skolene hadde en markering av dødsfallet tirsdag morgen. De ble etterpå dimittert fra undervisni­ngen. I går var det ordinaer undervisni­ng ved skolen. Det vil det også vaere i dag.

Det er 840 elever og om lag 100 ansatte ved skolen.

 ??  ?? Arne Jørgen Olafsen er sjef for Politiets utlendings­enhet (PU).
Arne Jørgen Olafsen er sjef for Politiets utlendings­enhet (PU).
 ??  ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det er sorg på St. Olav videregåen­de skole denne uken.
PÅL CHRISTENSE­N Det er sorg på St. Olav videregåen­de skole denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway