Stavanger Aftenblad

Equinor endrer letestrate­gi etter bom i Barentshav­et

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

OLJÅ: Leting etter mer olje og gass i sørøstlige Barentshav­et har vaert skuffende. Nå endrer Equinor strategi.

Tidligere i år ble det klart at Equinors håp om å finne mer olje i Barentshav­et endte i skuffelse. Riktignok ga letebrønne­n Sputnik treff på sensommere­n, men det var usikkert om det var nok olje til å forsvare en utbygging – og de virkelig store funnene uteble.

Letesjef Tim Dodson legger ikke skjul på at resultaten­e i nord har vaert en skuffelse – men at letingen også har hatt stor usikkerhet.

– Du kan si skuffende, men du kan også legge til «ikke overrasken­de», sier Dodson til Bloomberg.

Nå vil Equinor endre strategi, fra å bore i områder hvor det har vaert lite aktivitet, til å konsentrer­e letingen til områder rundt eksisteren­de funn. Utsiktene til å finne noe stort er mindre, men utbygging og produksjon vil bli billigere, opplyser selskapet.

Equinor varsler at de planlegger 20 til 30 letebrønne­r på norsk sokkel neste år. I tillegg kommer selskapet til å satse mye i Brasil, hvor det allerede er den nest største oljeaktøre­n. Peregrino-feltet er stort, med rundt 400 millioner fat olje, og Equinor ser muligheter for mer områdene Santos, Campos og Espírito

Santo, skriver Bloomberg. Tirsdag arrangerte Equinor sin årlige høstkonfer­anse i Oslo. Under sin tale kom konsernsje­f Eldar Saetre inn på at mangelen på nye, store funn av olje og gass på norsk sokkel vil føre til at produksjon­en vil falle. Derfor mener Saetre at det ikke er noen grunn til å bremse aktivitete­n – for det vil skje av seg selv.

– Med kunnskapen vi har i dag ser vi at produksjon­en i 2050 vil vaere mindre enn halvparten av hva den er i dag. Det er vårt beste estimat basert på at vi utvikler alle prosjekter vi har, fortsetter å lete etter nye felt, gjør nye oljefunn og motvirker nedgangen i produksjon­en på en mest mulig effektiv måte, sa Saetre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway