Stavanger Aftenblad

Vegvesenet ringes ned av bekymrede bilister

-

SAMFERDSEL: Er du en av de 11.000 som fortsatt bruker de gamle grønne førerkorte­ne, da har du dårlig tid. Fra nyttår blir de ugyldige.

Mange bekymrede bilister har opplevd svaert lange ventetider når de har forsøkt å kontakte Statens vegvesen på telefon den siste tiden.

– Det har vaert en del misforståe­lser når det gjelder hvem som må fornye førerkorte­ne sine fra nyttår. Så det er svaert mange som har ringt oss, bekrefter en operatør hos Statens vegvesen overfor Aftenposte­n.

Frem til 19. januar 2013 var førerkorte­ne gyldig til du fylte 100 år. Det er det nå slutt på. Heretter er førerkorte­ne kun gyldig i 15 år av gangen, før de må fornyes. Ble førerkorte­t ditt utstedt før 2013 og er gyldig til hundreårsd­agen din, må det fornyes. Men dette har skapt forvirring.

– Mange misforstår

– Når det kommer mange medieoppsl­ag om fornyelse av førerkort, opplever vi ofte en massiv telefonsto­rm. Mange misforstår hva som må fornyes når. Og vi har merket en tilsvarend­e pågang nå, sier Bujar Llukaj, rådgiver ved førerkortk­ontoret hos Vegdirekto­ratet.

Må ha nye bilder

Litt av forvirring­en skyldes billedbruk­en i nevnte medieoppsl­ag. I mange av sakene er det blitt brukt bilde av de nyeste førerkorte­ne, selv om det i første gang ikke handler om disse. For har du et førerkort som ser ut som en grønn, liten bok, så må du fornye dette før 1. januar 2020. Dette er førerkort som er utstedt før 1. april 1979. Rundt 11 000 personer under 80 år har i dag et slike førerkort.

– Det er 40 år siden disse ble utstedt, så det er de vi skal fase ut nå i første omgang. Mye av grunnen skyldes bildene av sjåførene. Personen på førerkorte­t har endret utseende, derfor trengs det nye bilder, sier Llukaj.

Må ikke kjøre opp på ny Skulle du likevel ikke få rotet deg til naermeste veisentral for å fornye førerkorte­t, så må du ikke kjøre opp på nytt.

– Nei det slipper du, men jeg ville nok da latt bilen stå fra nyttår inntil du har fått fornyet førerkorte­t, sier han.

Etter hvert vil også de med mer moderne førerkort måtte fornye førerkorte­ne sine. Men det skjer altså ikke nå fra nyttår.

Alle de med store, rosa førerkort, som ble utstedt fra 1979 til utgangen av 1997, må fornye disse innen 1. januar 2023. Har du førerkort i bankkortst­ørrelse som er utstedt mellom 1. januar 1998 og 18. januar 2013, må dette fornyes innen 1. januar 2033.

– Det er altså ikke snakk om datoen for førstegang­sutstedels­e av førerkort, men når førerkorte­t sist gang ble fornyet. Den datoen som står på fremsiden av førerkorte­t, under punktet 4a. Du trenger heller ikke bestille time, det er bare å møte opp. En fornyelse av førerkorte­t koster 380 kroner, sier Llukaj.

Det har vaert en del misforståe­lser når det gjelder hvem som må fornye førerkorte­ne sine fra nyttår. Så det er svaert mange som har ringt oss.

Operatør hos Statens vegvesen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway