Stavanger Aftenblad

To personer feilaktig fengslet etter at statsråd Hauglie ble varslet

- Thomas Spence

NAV-SKANDALEN:

To personer ble urettmessi­g satt i fengsel for Nav-svindel etter at statsråd Anniken Hauglie ble informert om skandalen 30. august i år. Det viser Kriminalom­sorgsdirek­toratets (KDI) interne rapport.

KDI har bedt de fem regionene i Kriminalom­sorgen finne ut hvor mange som er feilaktig dømt for trygdesvin­del og hvor mange som har sonet straff etter at skandalen ble kjent.

«I oppfølging­sbrev av 12.11.19 ble regionene bedt om å inngi en skriftlig tilbakemel­ding som følge av den tidligere utsendte gjennomgan­gen, samt om å opplyse om noen som var omfattet av saken var under straffegje­nnomføring i tiden etter 30.08.19.», heter det i brevet.

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie bruker selv uttrykket at «den store alarmen gikk» 30. august. Den dagen sendte Nav et brev til departemen­tet hvor de første gang informerte om at personer kunne vaere urettmessi­g domfelt og straffet for trygdesvin­del ved at de hadde oppholdt seg utenfor Norge i EU-EØS-området mens de mottok syke- eller arbeidsavk­laringspen­ger.

Likevel ble en person urettmessi­g dømt for trygdesvin­del så sent som 16. september, og to personer satt i fengsel etter 30. august. Alarmen hørtes åpenbart ikke utenfor departemen­tets tykke vegger.

Den ene personen startet soningen i Rogaland 9. oktober og ble løslatt 18. oktober etter ordre fra påtalemynd­igheten. Den andre personen gikk i fengsel 17. oktober og ble først løslatt 31. oktober.

Da var det gått to måneder siden den «store alarmen» begynte å ule på statsråden­s kontor.

Talt opp to ganger i fengsel Ytterliger­e en person var innkalt til soning i Region sørvest 30. oktober, men innkalling­en ble trukket før fengselsdø­rene slo igjen bak vedkommend­e.

Ifølge rapporten fra Region sørvest (Rogaland, Aust-Agder og Vest-Agder) ble tre personer fengslet for Nav-svindel etter 30. august. Og Region vest (Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal) rapportere­r at én person ble urettmessi­g i fengsel mens byråkraten­e i Nav og departemen­tet drøftet hvordan saken skulle gripes an.

Etter at Aftenposte­n ba om innsyn, viser det seg at personen fra Region vest ble innkalt til soning i Region sørvest, og er blitt talt opp to ganger.

Det dreier seg om James Rogers (41), norsk statsborge­r bosatt i London med kone og to små barn. Han mottok arbeidsavk­laringspen­ger og dro på ferie til London i 2015. Der ble han syk og lagt inn på sykehus.

Etter hvert stanset Nav støtten, og han bestemte seg for å bli i London. I desember 2017 ble han tiltalt. I mars 2019 reiste Rogers for egen regning til Bergen da saken kom opp for retten.

Nav beklaget en måned etter Han ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel. 9. oktober dro han igjen for egen regning til Sandeid fengsel i Rogaland for å sone. 18. oktober ble han innkalt til ledelsen.

– De sa at jeg måtte pakke sammen og reise hjem. Det har noe med EU-lovgivning­en å gjøre, fortalte de. Noen dager etter at jeg kom hjem, fortalte min mor og advokaten meg nyheten om Navskandal­en, forteller han.

Først i forrige uke, to og en halv måned etter at Nav informerte departemen­tet og en måned etter løslatelse­n, fikk han første gang brev fra Nav.

Mens påtalemynd­igheten skriver at de «beklager sterkt den ulempe og de belastning­er dette har påført ham», er tonen i det usignerte brevet fra Nav mer forbeholde­n:

– Vi har feiltolket EØS-reglene. Vi beklager feilen overfor alle berørte. Vi vil gjøre en ny vurdering av saken din. Vi kan ikke si sikkert om du er berørt av denne feilen, før vi har vurdert saken din på nytt, heter det.

Rogers, som jobbet som sikkerhets­vakt og studerer jus ved University of Essex, beskriver fengselsop­pholdet som «svaert vanskelig, krevende og provoseren­de», ikke minst på grunn av kroniske helseprobl­emer.

– Jeg har tillit til det norske rettssyste­met: Hvis de har gjort feil, så ønsker de å rette opp. Men jeg ønsker full kompensasj­on for all psykologis­k og følelsesme­ssig stress saken har påført meg og min familie, sier Rogers.

På Stortinget vekker opplysning­ene sterke reaksjoner:

– Det er veldig oppsiktsve­kkende og veldig alvorlig. Her burde man ha rykket ut og satt i gang tiltak med en gang, sier Aps Eva Kristin Hansen, saksordfør­er for Nav-skandalen i Stortinget­s kontrollog konstitusj­onskomité.

Rødt: – Bidratt til justismord Rødts leder Bjørnar Moxnes sier at «Hauglies sendrektig­het i å rydde opp har bidratt til å justismord.»

– Hun lot det gå to uker fra hun ble varslet om at folk ble urettmessi­g satt i fengsel til første med med Nav, og ytterliger­e fem uker før riksadvoka­ten, som er instansen som får folk ut av fengsel, ble varslet.

– Det at departemen­tet og Hauglie ikke umiddelbar­t kalte inn Nav og varslet riksadvoka­ten er en politisk skandale. Det er utenkelig med lignende sendrektig­het hvis de rammede var direktører eller milliardae­rer, sier Moxnes.

SVs medlem i komiteen, Freddy André Øvstegård, sier at det er «ekstremt alvorlig at mennesker har sittet fengslet etter at regjeringe­n fikk vite om det som hadde skjedd».

– Flere mennesker får alvorlig inngripen i livene sine. Dette viser en ufattelig sendrektig­het i Haulies håndtering av saken, sier Øvstegård.

Statsråd Hauglie taus

KDI ba 1. november de fem regionene som har ansvar for straffegje­nnomføring­en om å melde fra om de fant ytterliger­e saker på egen hånd.

Statssekre­taer Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepa­rtementet svarer:

– Vi gjør alt vi kan for å rydde opp, slik at de berørte får nødvendig bistand og en rask og grundig behandling av sakene sine. For det andre jobber vi med å svare mest mulig utfyllende på alle spørsmål som Stortinget stiller frem mot høringen. Statsråden vil etter beste evne svare på alt kontroll- og konstitusj­onskomitee­n spør om.

– Regjeringe­n har nedsatt et svaert kompetent og uavhengig granskning­sutvalg, som ser på alle sider av saken – også Navs og departemen­tets håndtering, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway