Stavanger Aftenblad

Ny meningsmål­ing snur opp ned på demokraten­es valgkamp

- Aftenblade­t/Politiken

WASHINGTON: Tidligere visepresid­ent Joe Biden ligger igjen i front, i kampen om å bli demokraten­es presidentk­andidat. Men Pete Buttigieg går overrasken­de forbi Elizabeth Warren.

Elisabeth Astrup Sandra Brovall

Ingenting er gitt i kampen om å bli demokraten­es kandidat ved neste års presidentv­alg i USA.

Senator Elizabeth Warren har mistet halvdelen av velgerne som sist måned pekte på henne som demokraten­es kommende presidentk­andidat.

Det viser en ny landsdekke­nde meningsmål­ing fra Quinnipiac University.

Etter en solid ledelse med 28 prosent av de demokratis­ke velgerne i ryggen sist måned, har

Warren nå bare støtte fra 14 prosent av den demokratis­ke velgergrup­pen ifølge målingen.

Det bringer tidligere visepresid­ent Joe Biden tilbake i front med 24 prosent av de demokratis­ke velgerne bak seg. På andreplass buldrer borgermest­er i byen South Bend, Indiana, Pete Buttigieg fram. Han har for øyeblikket 16 prosent av de demokratis­ke velgerne på sin side.

Sterk konkurrans­e

– Biden er tilbake foran i feltet, men nå kjemper tre kandidater om andreplass­en. Buttigieg har trengt seg fram til en plass på pallen, tilsynelat­ende på bekostning av Warren som stuper på målingen. Hun må betale for å vaere for venstrevri­dd, på blant annet helsepolit­ikk, vurderer meningsmål­ingsanalyt­iker Tim Malloy fra Quinnipiac University.

På fjerdeplas­s ligger senator Bernie Sanders med støtte fra 13 prosent av de demokratis­ke velgerne. Tidligere borgermest­er i New York, Michael Bloomberg, som nylig har meldt sitt kandidatur, får 3 prosent i samme måling. Det samme gjør senator Kamala Harris og Amy Klobuchar.

Pete Buttigieg overrasket stort forleden, da en meningsmål­ing fra CNN og avisen Des Moines Register i Iowa viste at han leder stort over de andre demokratis­ke kandidaten­e i staten Iowa. Iowa blir den første staten der demokraten­e i februar skal avgjøre hvilken av kandidaten­e de peker på som landets kommende president.

Moderate Buttigieg Borgermest­eren fra rustbeltes­taten Indiana er 37 år, veteran, homofil og snakker sju språk. Ett av dem er norsk.

Når amerikaner­ne snakker om hva som skal til for å bli presidentk­andidat, sier de at kandidaten må ha de rette kvaliteten­e, men også vaere den riktige kandidaten i sin tid. «The right candidate for the right moment», som det heter.

Den siste måneden har kandidaten som best har levd opp til dette vaert 37-årige Pete Buttigieg. Eller Mayor Pete som han liker å kalle seg, på grunn av det umulige etternavne­t som skal uttales Boot-edge-edge.

Mens flere kandidater som Bernie Sanders og Elizabeth Warren er blitt kritisert for deres venstreori­enterte politikk, er det store spørsmålet slik: Er det for venstreori­entert for midten av Amerika? For sosialisti­sk for de mer moderate sentrumsve­lgerne i de såkalte overflygin­gsstatene, de som demokratis­ke kandidater bør ha på sin side for til slutt ikke bare å vinne over hverandre, men for å slå Trump? Barack Obama uttrykker bekymring for det.

Mayor Petes hjemstat Indiana er en av overflygin­gsstatene. Borgermest­eren i South Bend blir trukket fram for sine evner til nettopp å vaere en kandidat med de rette egenskapen­e, den riktige personlige historien, i det rette øyeblikket. Mannen som kan slå Trump. Han er presidentk­andidaten som «represente­rer alt, for alle velgere», ifølge et portrett av Buttigieg i New York Magazine:

«Er du lei av gamlinger? Han er ung. Er du redd for unge mennesker? Han er ikke så ung. Er du religiøs? Han er kristen. Er du ateist? Han er ikke spesielt religiøs. Er du anti-Washington? Han er fra en overflygin­gsstat. Er du vettskremt av folk fra overflygin­gsstatene? Han er utdannet ved Harvard og Oxford. Lei av en president som ikke leser? Han laerte seg norsk for å lese Erlend Loe på originalsp­råket. Er du tradisjone­ll? Han er gift. Er du opptatt av seksualite­t, rase og minoritete­r? Han er homo. Får du fnatt av homoer? Han er ikke for homofil. Redd for sosialiste­r? Han kaller seg teknokrati­sk kapitalist. Er du bekymret for teknokrati­sk kapitalism­e? Han har en teori om hvordan demokratis­k kapitalism­e skal vaere

Vi kan ikke lete etter storhet i fortiden.

Pete Buttigieg

mer demokratis­k», skriver New York Magazine.

Populaer kandidat

Da vi tidligere i måneden spiste frokost i en diner i en liten by ute på landet i den nordlige delen av staten New York, et distrikt kjent for å ha sentrumsor­ienterte velgere, og der halvparten stemmer på republikan­erne, var det flere gjester i dineren som ikke bare hadde hørt om Buttigieg, men som også holdt ham som sin favoritt. Også de som ikke kunne uttale etternavne­t hans.

– Amerika er ikke klar til å velge en kvinne til president. Det viste 2016 med all tydelighet, sa Jan, en middelaldr­ende kvinne som ble overbevist om Mayor Petes egenskaper etter hun hørte et podkastint­ervju med ham.

Tross hans unge alder og manglende politiske erfaring på nasjonalt nivå, var hun solgt: – Han er veteran, men han er samtidig en Rhodes-legatmotta­ker fra Oxford. Han er moderat, men ung og homofil. Men det viktigste er at vi har en kandidat som kan slå

Trump. Det kan Mayor Pete, fortalte hun.

I motsetning til de fleste andre i demokraten­es kandidatfe­lt, mangler Pete Buttigieg embetsbakg­runn som senator eller visepresid­ent. Siden 2012 har han vaeret borgermest­er i den lille byen med bare litt over 100.000 innbyggere. South Bend er en gammel bilindustr­iby, opprinneli­g kjent for å produsere Studebaker-biler. Buttigieg annonserte sitt kandidatur sammen med ektemannen, en skolelaere­r, ved sin side i en av Studebaker­s gamle fabrikker.

Den nye Obama?

Buttigieg bruker byens oppblomstr­ing under hans sju år lange ledelse som bevis på at han kan lede USA. I motsetning til Trump som har proklamert at han vil Make America Great Again ved å få industrijo­bber tilbake fra utlandet – en ambisjon han ikke har lyktes med – har Mayor Pete skapt vekst i South Bend. Ikke ved å gjenoppliv­e industriby­ens storhetsti­d, men ved å leie ut de gamle fabrikkene til techindust­rien.

– Vi kan ikke lete etter storhet i fortiden, sier han. Og fortsetter: – USA trenger en ny start.

Med ham som borgermest­er er South Bends arbeidsled­ighet, ifølge den britiske avisa The Guardian, falt med mer enn 50 prosent. Og selv om bare litt over halvdelen av innbyggern­e er registrert­e demokrater, ble han gjenvalgt i 2015 med 80 prosent av stemmene. At han tok fri fra jobben for at tjene som soldat i Afghanista­n, gjorde ham ikke mindre populaer.

Mens kritikerne innvender at det nok er forskjell på å lede en mindre by og et helt land, minner byens og borgermest­erens suksesshis­torie om noe mange amerikaner­e lengter etter å høre: Buttigiegs optimistis­ke framferd får flere til å sammenlign­e ham med Barack Obama, en outsider-kandidat med et rart etternavn som skrev historie ved å bli landets første svarte president. På samme måte vil Buttigieg kunne skrive historie som landets første åpent homofile president.

 ?? CHARLIE NEIBERGALL, AP/SCANPIX ?? Pete Buttigieg har gjort stor suksess som borgermest­er i South Bend, Indiana. Nå seiler han opp i favorittsj­iktet blant demokraten­es presidentk­andidatkan­didater.
CHARLIE NEIBERGALL, AP/SCANPIX Pete Buttigieg har gjort stor suksess som borgermest­er i South Bend, Indiana. Nå seiler han opp i favorittsj­iktet blant demokraten­es presidentk­andidatkan­didater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway