Stavanger Aftenblad

Plakater til opplysning og ergrelse

- Roar Mikalsen Leder, AROD, Alliansen for rettighets­orientert ruspolitik­k

KRONIKK: Det er fint at politikern­e klager på opplysning­skampanjen til Foreningen Tryggere Ruspolitik­k, for debatten bringer fremover. Og løsningen – som er prinsipiel­l tenkning – bør vaere forsonende.

Ordlyden i en kampanje fra Foreningen Tryggere Ruspolitik­k (FTR) har fått flere politikere til å reagere. Barneog familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) la ut en Facebook-melding der han advarte mot kampanjen. Tellef Inge Mørland, Ap’s talsperson i ruspolitis­ke spørsmål, har stilt spørsmål til folkehelse­ministeren om kampanjen er i tråd med tilskuddso­rdnings formål, og om rådene organisasj­onen gir bør lyttes til. Også helsepolit­iker Åshild Bruun-Gundersen (Frp) har reagert sterkt. Hun vil ha politiet på banen og mener kampanjen bryter norsk lov. Folkehelse­seminister Listhaug ber om at kampanjen endres.

Ina Roll Spinnangr, FTRs leder, forsvarer kampanjen og foreslår at «Listhaug som politiker setter seg bedre inn i både fakta om rusmidler og Norges Grunnlov».

Menneskere­ttighetene­s relevans

Spinnangr er her inne på en viktig nøkkel for videre debatt og reform. Om ruspolitik­ken skal ha sitt på det tørre, må den bygge på den plattform vi som samfunn har forpliktet oss til, og mye vil vaere vunnet om politikern­e ser naermere på menneskere­ttighetene­s relevans.

Ikke bare har staten et saerskilt ansvar overfor forfulgte gruppering­er, men prinsipper som likhet, forholdsme­ssighet, selvbestem­melsesrett og frihetspre­sumpsjon er baerebjelk­er i vår grunnlovsa­rv. Derfor, om Mørland og Ap virkelig «er for en nøktern, objektiv, ikke-moralisere­nde informasjo­n om rusmidler», bør vi begynne her og se hva disse prinsippen­e kan gjøre for ruspolitik­ken.

Dypest sett er jo spørsmålet med hvilken rett staten nekter folk selvbestem­melsesrett. I et moderne samfunn er det opp til staten å vise at den har gode grunner for å nekte folk dette. Og fordi forbudslin­jen ikke har vaert egnet til å bøte på tilbuds og etterspørs­elsproblem­atikken, men heller har påført samfunnet en hel del uheldige tilleggsko­nsekvenser, begynner stadig flere å se på de prinsipiel­le implikasjo­nene.

Så lenge det finnes mindre inngripend­e virkemidle­r som er bedre egnet til å bøte på problembil­det, skal nemlig prinsipper som likhet, forholdsme­ssighet, selvbestem­melsesrett, og frihetspre­sumpsjon komme de forfulgte gruppering­ene til gode. Enhver menneskere­ttslig analyse bygger på disse prinsippen­e, og når stadig flere grunnlovsd­omstoler konkludere­r med at dagens praksis er høyst tvilsom er det fordi moralsk panikk lenge har definert ruspolitik­ken.

Forbudslin­jen

Ikke bare tyder forskning på at trusselbil­det forbundet med de illegale stoffene er kunstig oppjustert: Kriminolog­er, jurister og filosofer har lenge påpekt at syndebukk-mekanismen (tendensen til å gi enkeltgrup­peringer skylda for problemer som vi har et kollektivt ansvar for å løse) ligger til grunn for forbudslin­jens popularite­t, og vi ser igjen dette gjenspeile seg i debatten rundt kampanjen til FTR.

For igjen gjør det narkotikaf­rie samfunnsid­ealet politikern­e blinde for fornuft. Kort sagt blir essensen i argumentas­jonen til Ap, KrF, og Frp at det er bedre at to av to prøver narkotika og dør av det, enn at fem prøver og fem overlever. Man kan spørre seg hvor logisk dette er når vi vet at rusbruk har vaert en viktig del av så å si samtlige kulturer flere tusen år tilbake i tid. Når konsekvens­bildet av forbudslin­jen er den største trusselen som brukerne står overfor bør man heller, om man vil bøte på et skadebilde, gjøre noe med den forvirring som oppstår i kjølvannet av selvmotsig­ende lovgivning, og det er dette FTR gjør.

Problemet er derfor ikke at FTR informerer om mulige konsekvens­er av rusbruk. Det er i stedet at det er umulig å gjøre dette uten at man, i forbudstil­hengernes øyne, også reklamerer for rusbruk – en rusbruk som de oppfatter som uverdig, hedonistis­k og livsfarlig.

Tid for prinsipiel­l forankring

Til tross for gode intensjone­r, det er det siste som er det egentlige problemet. Forbudstil­hengerne har i over femti år kjempet for å holde fienden unna ungdommen, men det narkotikaf­rie samfunnsid­ealet har vist seg å gjøre mer skade enn nytte. Nytenkning er sånn sett påkrevd. Rent faktisk, det faktum at den ruspolitis­ke debatten har gått fra et slikt fiende-ved-portenpers­pektiv og over til en debatt om sosial rettferdig­het og toleranse, viser at tiden er i ferd med å reise fra forbudstil­hengerne og at det er naturlig å se seg om etter en mer human prinsipiel­l forankring.

Det er her menneskere­ttighetene og vår grunnlovst­radisjon kommer til unnsetning, og i denne sammenheng er sammenlign­ingen til Mørland mer beskrivend­e enn han aner. Sett fra politikern­es perspektiv er jo FTRs kampanje, som han sier, «litt som at en organisasj­on for bilister lager en kampanje som sier: ’Ida døde ikke da hun kjørte i 180 på veien. Hun så an føreforhol­dene og slakket av i svingene’.»

Allikevel, sett fra et menneskere­ttslig perspektiv, finnes det altså, fra stadig flere rettskilde­r, rundt 300 millioner mennesker i verden som har gode nok grunner til å velge selv. De gode grunnene til å oppretthol­de reverserin­gen av frihetspre­sumpsjonen, som var det som skjedde da narkotikal­oven ble innført, er altså ikke lenger å oppdrive. I stedet blir det bare mer åpenbart at ruspolitik­ken er drevet frem av et overbehov for statlig regulering, og det blir da mer naturlig å se kampanjen til FTR «litt som at en organisasj­on for bilister lager en kampanje som sier: ’Ida døde ikke da hun kjørte i 60 på veien. Hun så an føreforhol­dene og slakket av i svingene’.»

Ikke så veldig kontrovers­ielt – om ikke politikken i utgangspun­ktet bygger på oppblåste fiendebild­er og unødig kriminalis­erte bilister.

Essensen i argumentas­jonen til Ap, KrF, og Frp: Det er bedre at to av to prøver narkotika og dør av det, enn at fem prøver og fem overlever.

 ?? KRISTIAN LUNDBY ?? En opplysning­skampanje fra Foreningen Tryggere Ruspolitik­k har fått flere politikere til å reagere. Vi bør heller diskutere prinsipper og lovgivning­en, mener Roar Mikalsen.
KRISTIAN LUNDBY En opplysning­skampanje fra Foreningen Tryggere Ruspolitik­k har fått flere politikere til å reagere. Vi bør heller diskutere prinsipper og lovgivning­en, mener Roar Mikalsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway