Stavanger Aftenblad

«Skjønnhete­n og uhyret»

- Tor Vesterhus Bergen

ENERGI: Hilde Øvrebekks kommentara­rtikkel 20. november har falt baerekraft­sdirektør Bjørn Otto Sverdrup i Equinor tungt for brystet. Det er det ingen grunn til.

Elektrisit­et fra land reduserer Equinors og Norges utslipp på sokkelen. Imidlertid medfører dette at mer gass blir sendt til Europa hvor den blir brent og gir utslipp likevel. Baerekraft­sdirektør Sverdrup forsvarer dette med at gass sendt til Europa blir benyttet mer effektivt der enn på sokkelen. Hva vet han om det? Gassen kan like gjerne bli brukt i en gammel fyrkjel med elendig virkningsg­rad.

Han omtaler videre elektrifis­ering og at gassen blir benyttet i energieffe­ktive turbiner i Europa. Skal vi da anta at gassvolume­t blir benyttet i kraftverk? Kan han tro at det er «energieffe­ktivt» å (a) sende elektrisit­et fra vannkraft i kabler til sokkelen, for (b) der å bli omformet til arbeid på oljeplattf­ormen, som (c) gir oss et «spart» gassvolum som så eksportere­s til Europa i rør, og som (d) deretter blir brent i et kraftverk som gir oss elektrisit­et igjen?

Hadde det mest «energieffe­ktive» vaert å sende vannkraft direkte til Europa – i stedet for å eksportere maksimalt med klimautsli­pp til utlandet – for så å skryte av vår «rene» olje- og gassproduk­sjon?

Sverdrup gjentar påstanden om at gass har fortrengt kull. Statistikk­en viser at det er veksten i fornybar energi som har erstattet kull mest. I foregangsl­andet, kullnasjon­en Storbritan­nia, er det nå gass som er blitt verstingen i kraftmikse­n. Etter at kull er helt borte, jobbes det nå med å fjerne gassen. Husk at miljøgevin­sten ved å fjerne gass med fornybar er like stor som å fjerne kull med gass, som en utleder av en pressemeld­ing fra Equinor 21. februar i år.

Det er en vanlig oppfatning at gasskraftv­erk kan vaere svingprodu­sent når det er vindstille og regnfullt vaer, som Sverdrup skriver. Forutsetni­ngen er et stort, uavhengig gassmarked som kan forsyne verket i korte perioder. Dersom kraftverke­t primaert er knyttet opp mot kapitalint­ensive forsynings­kilder, som offshore gassfelt med rørledning­er, forsvinner fleksibili­teten. Her kan man ikke la gasslevera­nsene stoppe opp i trekkfullt klarvaer. Etter hvert som gass fases ut i flere og flere land, vil norsk gass som svingprodu­sent sannsynlig­vis vaere et økonomisk, sørgelig kapittel.

Men det er jo en vakker historie at fornybar og norsk gass utfyller hverandre. Dette eventyret om «Skjønnhete­n og udyret» skal vi nok få høre mange ganger nå som Equinor utnytter både gass og – for øvrig meget imponerend­e – vind.

En kan få enorme kraftmengd­er fra fornybar energi. I Danmark kommer allerede i dag nesten halvparten av elektrisit­etsforbruk­et fra vindmøller. Kullperiod­en i mange land kan bli trukket ut i tid slik at en gradvis og direkte overgang til fornybar energi blir mulig. Hvorfor investere i en kostbar gassepoke nå en kan hoppe over den? En slipper da å importere dyr gass, samt å ha gasskraftv­erk stående i beredskap.

I dette perspektiv­et er det interessan­t å trekke frem Norges vannkraftm­agasiner som en mulig svingprodu­sent, samt utvikling av store batterier, plassert regionalt eller lokalt hos forbrukern­e, som buffere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway