Stavanger Aftenblad

Vi trenger ingen alternativ oljefortel­ling

- Olje- og energimini­ster (Frp)

ENERGI: Gass har erstattet kull i elektrisit­etsproduks­jonen i blant annet USA og Storbritan­nia. Utslippsef­fekten er uomtvistel­ig.

Kjell-Børge Freiberg

I en kommentara­rtikkel i Stavanger Aftenblad 20. november etterspør Hilde Øvrebekk en ny olje- og gassfortel­ling og en olje- og energimini­ster som ser sammenheng­ene. Hun tror ikke på at gass erstatter kull og gir store utslippsku­tt, og kritiserer tiltak som reduserer utslippene fra felt på norsk sokkel. Hun kaller dette tallpyntin­g, og mener dette beviser at vi trenger en ny olje- og gassfortel­ling.

Klimaendri­ngene og energi

Som statsråd er det å se sammenheng­er noe jeg gjør på jobb hver dag. FNs baerekraft­smål er verdens felles og helhetlige arbeidspla­n for å gi en mer baerekraft­ig utvikling globalt. Det handler blant annet om å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet, gi energi til alle og bekjempe klimaendri­nger. Dette i en verden der befolkning­en stadig vokser. For å oppnå disse målene trenger verden økt energitilg­ang samtidig som utslippene må ned.

Klimaendri­ngene er globale. Derfor kan klimautfor­dringene kun løses gjennom forplikten­de globalt samarbeid. Helt siden 1980-tallet har Norge vaert en pådriver for å få til ambisiøse og forplikten­de internasjo­nale avtaler, inkludert Parisavtal­en.

Klimakonve­nsjonen og den tilhørende Parisavtal­en bygger på prinsippet at hvert land er ansvarlig for utslippene som skjer innenfor dets grenser. Norge har forpliktet seg til store kutt. Samtidig kan land samarbeide om å gjennomfør­e sine forpliktel­ser – slik vi gjør med EUlandene. Vi er med i den mest progressiv­e klubben globalt. Vi har høye ambisjoner. Samtidig har jeg stor respekt for at i størstedel­en av verden, der levestanda­rd og utfordring­er er helt andre enn i rike Norge, er det andre av baerekraft­smålene enn de på klima som kommer først.

Lave utslipp i Norge

Vi har et unikt utgangspun­kt i Norge. Mens mange land har store utslipp i elektrisit­etsproduks­jonen har vi en sektor som er naer 100 prosent fornybar. I tillegg er 70 prosent av energibruk­en vår allerede basert på fornybar. Vi har også i tiår hatt sterke virkemidle­r for å begrense CO2-utslippene gjennom CO2-avgift og etter hvert kvoteplikt. Det gjør oss forberedt på fremtiden. Samtidig har vi faerre muligheter til rimelige utslippsku­tt hjemme enn mange andre land.

Vår petroleums­produksjon skjer også med lave utslipp. Det skyldes blant annet at vi i sektoren fra starten av har hatt forbud mot fakling og utredning av alternativ energifors­yning som kraft fra land ved nye utbygginge­r. Sektoren betaler høy CO2-avgift på toppen av kvoteplikt­en fordi vi ønsker å gi selskapene sterk egenintere­sse av å vaere effektive og begrense sine utslipp. Det virker: Vår produksjon skjer i gjennomsni­tt med mye lavere utslipp enn snittet i andre land. Jeg undres over at Øvrebekk synes mene at kraft fra land til feltene knyttet til Sleipner er dumt. Jeg mener det er bra at lønnsomme tiltak for reduserte utslipp gjennomfør­es – også i Nordsjøen.

Norsk naeringsli­v, inklusive petroleums­sektoren, er omfattet av EUs kvotesyste­m. Som følge av dette reduseres utslippene innenfor kvotesyste­met med 43 prosent fra 2005 til 2030. Dette er ikke tallpyntin­g, men fakta.

Kutt ingen løsning

Etterspørs­elen etter energi gjør at det vil vaere et stort behov for olje og gass i tiår fremover. De fossile energikild­ene dekker over 80 prosent av verdens energibeho­v. Energisyst­emet er enormt og komplekst, det kan ikke endres over natten. Vind- og sol øker sterkt, men står i dag for fire prosent av kraftprodu­ksjonen globalt. Det vil ikke kunne erstatte olje og gass i overskueli­g framtid.

Det er ingen løsning å redusere produksjon­en på norsk sokkel utover det som skjer som følge av at ressursene hentes ut. Slik oljemarked­et fungerer, vil økt produksjon i andre land komme i stedet, gjerne fra steder med høyere utslipp enn på norsk sokkel. Å redusere aktivitete­n vår vil gi drastisk lavere inntekter til velferdssa­mfunnet og undergrave titusenvis av lønnsomme arbeidspla­sser i hele landet, uten at globale klimaet blir bedre.

Gass og kull

Så avslutning­svis til Øvrebekks påstand om gass. Gass har erstattet kull i elektrisit­etsproduks­jonen i blant annet USA og Storbritan­nia. Utslippsef­fekten er uomtvistel­ig. Samtidig vet vi at EU-landene bruker gass til mye annet enn elektrisit­etsproduks­jon. Dette er i bruksområd­er der gass er enda mer konkurrans­edyktig enn i el-sektoren. På lang sikt kan gass, i kombinasjo­n med karbonfang­st og -lagring (CCS), vaere en nøkkel til å gjøre hydrogen til en viktig energibaer­er i lavutslipp­ssamfunnet.

Vi trenger ingen ny olje- og gassfortel­ling. Det som fortelles, er slik som det er.

 ?? ROBERT GALBRAITH, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Kullgruvea­rbeider i Vest-Virginia USA
i 2014. I dag er mye av kullet erstattet av mer gass i flere land – også av norsk gass.
ROBERT GALBRAITH, REUTERS/NTB SCANPIX Kullgruvea­rbeider i Vest-Virginia USA i 2014. I dag er mye av kullet erstattet av mer gass i flere land – også av norsk gass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway