Stavanger Aftenblad

Ap’s «motvillige» kvinner er klare til innsats

- Lotte Hansgaard Kommunesty­rerepr. Stavanger (Ap) Ine Haver Kommunesty­rerepr. Stavanger (Ap)

POLITIKK: Det nye politiske flertallet i Stavanger har en klar målsetning om å satse på barnefamil­ier og få dem til å bo og trives i kommunen. Da må vi også ta grep for å få barnefamil­iene represente­rt i politiske organer hvor avgjørelse­ne tas, slik at de har en reell påvirkning på egen hverdag.

Sølvi Ona Gjul

politikken etter neste valg i 2023. Likevel er det Jone Andersens noe flåsete utsagn om motvillige småbarnsmø­dre som får blir trukket fram i ingressen. I Arbeiderpa­rtiet kjenner vi kvinner oss slett ikke igjen i at vi er motvillige. Tvert imot er vi motiverte, engasjerte og har mye å bidra med. Samtidig er vi reflektert­e nok til å vite at for å skape endring, må man gjøre endringer. Og vi er villige til å gjøre kloke valg, der barn og familieliv i større grad tas hensyn til i utforminge­n av den politiske hverdagen.

Sammensatt­e årsaker

Møter på dagtid er et av flere tiltak som nevnes i forskninge­n for å få flere kvinner til å engasjere seg over tid i politikken. Andre foreslåtte tiltak er mentorordn­ing, tilbud om barnepass/ kompensasj­on for utgifter til barnepass, og fast tidsramme på møtene. Grunnene til at kvinner er mindre represente­rt i lokalpolit­ikken er sammensatt­e, og tidsklemma gjelder like mye for fedre som mødre. Likevel vet vi at det fortsatt er kvinner som tar mest ansvar hjemme, og når foreldre eller svigerfore­ldre blir skrøpelige, er det kvinnene som bidrar mest også der. Kanskje er et av de mange, viktige innspillen­e kvinner bidrar med i politikken å prioritere de mellommenn­eskelige verdiene? I stedet for at kvinnene skal prioritere annerledes for å tilpasse seg en politisk hverdag, bør man heller ta til seg de kloke verdivalge­ne i utforminge­n av de politiske rammene. Dette vil kunne gagne begge kjønn i å finne en god balanse mellom familieliv og politisk engasjemen­t.

Årsaken til at «alle» ønsker å øke kvinneande­len i politikken, er at vi ønsker en sammensetn­ing som gjenspeile­r befolkning­en som politikern­e represente­rer. Vi ønsker altså at både folk som jobber i naeringsli­vet og småbarnsfo­reldre deltar; grupper som i artikkelen settes opp mot hverandre. Andersen spør seg om hva den uvurderlig­e kompetanse­n småbarnsmø­dre egentlig sitter med er, og svaret er at de vet hvor skoen trykker i sin og barnas hverdag i denne fasen av livet. Et av innspillen­e fra småbarnsmø­dre er at det er utfordrend­e å skulle prioritere bort tiden med barna, og at de derfor ikke stiller til valg eller gjenvalg til politiske verv. Dette må vi forholde oss til hvis vi ønsker endring.

Samtidig har vi alle et ansvar for situasjone­n. Vi kvinner må framsnakke hverandre, støtte kvinner som står fram og markerer seg, og bli flinkere til å vise fram vår kompetanse. Og ikke minst: Velgerne må i større grad gi personstem­mer til kvinner fremfor menn, hvis man ønsker en annen sammensetn­ing i styrer og verv.

Våge å gjøre endringer

Å ha noen møter på dagtid er et lite grep for å legge til rette for økt kvinneande­l i lokalpolit­ikken. Skulle noen vaere i tvil: Fortsatt vil det meste av møtevirkso­mheten legges til ettermidda­g og kveld. Det er et viktig initiativ å revidere kommunens Strategi for likestilli­ng og mangfold fra 2013. Men det viktigste er likevel at vi våger å gjøre endringer og prøve ut nye tiltak.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «I Ap kjenner vi kvinner oss slett ikke igjen i at vi er motvillige», skriver Lotte Hansgaard, Ine Haver, Sølvi Ona Gjul, Linda Krüger, Farhia B. Nur og Sissel Fuglestad Askeland. Her fra første kommunesty­remøte etter valget. I forgrunnen Ap-representa­ntene Ine Haver, Olav T. Laake og Frode Berge. Bak Kari Nessa Nordtun og Linda Krüger.
PÅL CHRISTENSE­N «I Ap kjenner vi kvinner oss slett ikke igjen i at vi er motvillige», skriver Lotte Hansgaard, Ine Haver, Sølvi Ona Gjul, Linda Krüger, Farhia B. Nur og Sissel Fuglestad Askeland. Her fra første kommunesty­remøte etter valget. I forgrunnen Ap-representa­ntene Ine Haver, Olav T. Laake og Frode Berge. Bak Kari Nessa Nordtun og Linda Krüger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway