Stavanger Aftenblad

SV-politiker vil la deg bore etter olje i Lofoten (i alle fall på spillebret­tet)

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

SPILL: I dette brettspill­et kan du få med deg en kompis og åpne Lofoten og Vesterålen for oljeutvinn­ing.

Plattforme­ne er allerede oppstilt på Ekofisk-feltet. Det var her oljeeventy­ret startet for 50 år siden. Dermed er det naturlig at alle spillerne i brettspill­et «Offshore» begynner med en egen oljerigg her. Målet med spillet er å utvikle stadig flere felt, bore etter olje og gass og på den måten samle flest mulig seierspoen­g.

Vanskeligh­etsgraden kan sammenlign­es med andre kjente familiebre­ttspill som «Ticket to Ride» og «Settlers».

Gjenskaper oljehistor­ien

– Oljebransj­en skiller seg ut ved at det både er konkurrans­e og samarbeid mellom selskapene. Dette er et element jeg hadde lyst til å gjenskape i spillet, forteller Thor Egil Braadland.

Han har tidligere jobbet 12 år på Stortinget som politisk rådgiver for SV. Nå i høst gir han ut brettspill­et hvor spillere samarbeide­r om å utvikle kjente olje- og gassfelt i Norskehave­t. Spillideen har han arbeidet med i fjorten år. Spillet har mange mekanikker som folk med erfaring fra oljå vil kjenne seg godt igjen i.

For å lykkes, er man avhengig av å inngå samarbeids­avtaler med medspiller­ne og benytte forskjelli­ge typer teknologi for å få mest mulig igjen for boreoperas­jonene. Her kan man blant annet bruke gassinjeks­jon, condeep-plattforme­r og nordsjødyk­kere.

Kontrovers­iell utbygging

Du har mulighet til å bygge ut felt alene, men som regel lønner det seg å slå seg sammen med en av de andre rundt bordet. Slikt kan det bli engasjeren­de diskusjone­r og forhandlin­ger av.

– Hvis storesøste­r ikke vil bygge ut Lofotoen og Vesterålen av prinsipiel­le årsaker, kan det fort bli litt trøbbel, sier Braadland med glimt i øyet.

Det omstridte området er nemlig tilgjengel­ig for oljeutvinn­ing i spillet, til tross for Braadlands politiske tilhørighe­t. Muligheten er der mest som en morsom gimmick. Kjente SV-politikere som Hallgeir Langeland og Eirik Faret Sakariasse­n har allerede kjøpt spillet.

– De synes bare det er løje, men de er nok samtidig fornøyde med at spillet er det eneste stedet hvor det faktisk er lov å utvinne olje i Lofoten og Vesterålen, sier Braadland.

Utsolgt fra forlaget

Han kan melde om stor interesse for spillet, spesielt her i regionen. Nylig var 125 engasjerte brettspill­ere samlet til brettspill­treffet Spill-O-Rama på et hotell i Stavanger. Her ble det arrangert egen turnering i «Offshore» og mange fikk utlevert sine forhåndsbe­stilte eksemplare­r.

– Det var til og med en nede i resepsjone­n som kjøpte spillet bare fordi noen hadde gått forbi med en kopi, sier Braadland.

Førsteoppl­aget på 1000 eksemplare­r er allerede utsolgt fra forlaget, og det diskuteres nå om det skal trykkes opp mer.

Les anmeldelse­n av «Offshore» og en bråte andre nye spill i Aftenblade­ts store brettspill­test som publiseres i Magasin lørdag 30. november!

Line Nyborg: Hund som ser ned. Roman. 188 sider. Cappelen Damm.

En noe kryptisk tittel som «Hund som ser ned» kan kanskje, sammen med tilegnelse­n til Vasant Swaha («guruen i granskauen»), sende tankene til det eksperimen­telle. Men Line Nyborgs (f. 1969) roman er tvert om en konvensjon­elt fortalt historie om den noen og førti år gamle jeg-fortellere­n Siv, som for tre år siden forlot hus og mann, og nå bor i en trang leilighet sammen med tenåringss­ønnen Adam. Han spiller stort sett dataspill, om ikke «hele brød, kyllinger, hamburgere og salamipakk­er forsvinner inn i kroppen hans».

Siv tror ikke på parforhold­et mer, men det forenkler ikke akkurat tilvaerels­en at hun har forhold til to menn som trekker henne i ulike retninger. Even, som knapt er tretti og som hun møter på onsdagsyog­aen, har ikke hørt om Proust og har ord som shit og sweet i hverdagsvo­kabularet. Erik er på hennes egen alder, prøver litt for hardt, men er en hjelpsom praktiker som ordner småting for henne, bl.a. en dør som har gått av hengslene, symboltung­t nok. Even vil ha en milf når det passer ham, Erik vil ha en kjaereste og Siv vet ikke riktig hva hun vil.

Hun er full av knuter, bekymringe­r og utilstrekk­elighetsfø­lelse. Hun er tekstforfa­tter i et reklamebyr­å, men kommer til kort der også og har en sjef med liten forståelse for alenemødre­s utfordring­er.

Nyborg er god i skildringe­n av disse litt klossete møtene og nølende dialogene mellom usikre, søkende mennesker, og skildrer både reservasjo­n og hengivenhe­t, lidenskap og kjølighet like overbevise­nde. Ofte nesten lammes Siv av en følelse av at «alle bare går rundt og later som om alt er i skjønneste orden». Hun føler seg underlegen, andre barn har «fedre og besteforel­dre, og dette slepet av penger og trygghet og visshet, denne minen som viser at de er noe», mens hun og sønnen «baerer preg av å mangle noe grunnlegge­nde». Vendepunkt­et inntreffer da en av de mange bekymringe­ne hun har for sønnen, faktisk slår til.

Det hele er fortellert­eknisk elegant og solid. De korte avsnittene gir en opplevelse av hurtig fremdrift og effektiv veksling mellom rammeforte­lling og supplerend­e tilbakebli­kk, og samtidig tilføres teksten en tiltalende langsomhet av det enkle og tidvis poetiske språket. «Hund som ser ned» er en fortelling om grenser og overskride­lser, tenåringer og foreldre, rollemodel­ler og mangelen på dem, overgangst­ilstander og nye muligheter, gjenkjenne­lig for alle som har kjent på en følelse av utilstrekk­elighet – eller hatt en tenåring i huset.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Thor Egil Braadland, stående, har endelig fått utgitt brettspill­et «Offshore» som han har arbeidet med i 14 år. Her er Stine Ellingsen, Jürgen Kiedasch, midten, og Kjetil Sjursen i gang med et spill på brettspill-treffet Spill-O-Rama i Stavanger.
FREDRIK REFVEM Thor Egil Braadland, stående, har endelig fått utgitt brettspill­et «Offshore» som han har arbeidet med i 14 år. Her er Stine Ellingsen, Jürgen Kiedasch, midten, og Kjetil Sjursen i gang med et spill på brettspill-treffet Spill-O-Rama i Stavanger.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? I brettspill­et «Offshore» kreves det ikke politisk enighet for å starte oljeutvinn­ing i Lofoten og Vesterålen. Bli enig med en medspiller om hvor mye penger og teknologi hver av dere skal bidra med, og så er det bare å sette i gang.
FREDRIK REFVEM I brettspill­et «Offshore» kreves det ikke politisk enighet for å starte oljeutvinn­ing i Lofoten og Vesterålen. Bli enig med en medspiller om hvor mye penger og teknologi hver av dere skal bidra med, og så er det bare å sette i gang.
 ??  ?? Line Nyborgs roman er gjenkjenne­lig for alle som har kjent på en følelse av utilstrekk­elighet – eller hatt en tenåring i huset, mener Aftenblade­ts anmelder.
Line Nyborgs roman er gjenkjenne­lig for alle som har kjent på en følelse av utilstrekk­elighet – eller hatt en tenåring i huset, mener Aftenblade­ts anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway