Stavanger Aftenblad

Verdenskri­g, kjaerlighe­t og vold

- Steinar Sivertsen

BOK: Troverdig, traust og trygt fra den andre verdenskri­g.

Atle Naess: Blindgjeng­ere. Roman. 286 sider. Gyldendal.

Det er ikke vanskelig å vedgå at allsidige Atle Naess (f. 1949, debut 1975) er en hardtarbei­dende, sympatisk, systematis­k forfatter. Han har skrevet solide biografier om Galileo Galilei, Edvard Munch og Leonardo da Vinci og i sakprosafo­rm tatt for seg både Ibsens Italia, malerkunst, språk, Nidarosdom­en og Martin Luthers reformasjo­n, samtidig som romanene hans gjerne bygger på et gjennomarb­eidet, biografisk-historisk materiale.

Det gjelder også «Blindgjeng­ere», en fortelling knyttet til det som synes å romme et uuttømmeli­g stoff for norske forfattere – den andre verdenskri­g.

Romanen er utformet i tredje person og opererer med to hovedkarak­ter som tildeles synsvinkel­en i hver sin «bok». Først møter vi Joseph Bräuer, kalt Sepp, en tysk okkupasjon­ssoldat fra en advokatfam­ilie i Erfurt som forelsker seg i og siden gifter seg med den norske bondejenta Marit Hauge, hun som blir gravid, flytter til sine tyske svigerfore­ldre, føder en sønn og i romanens «Andre bok» avdekker det bombeskapt­e krigshelve­tet hun opplever fram til nazistenes nederlag og den russiske okkupasjon­en av det som skulle bli Øst-Tyskland.

Alt virker ryddig formidlet. Den psykologis­ke realismen står til troende. Ingen skal vaere i tvil om at fortellere­n ønsker å gripe fatt i en brennbar tematikk med mange moralske kjernespør­smål å ta hensyn til.

Problemet er at det meste fortoner seg forutsigba­rt og velkjent mer enn originalt og medrykkend­e. Litt for ofte tenker jeg at jo, dette er utvilsomt troverdig og velment, men spesielt sanselig, intens, dramatisk er teksten ikke.

Best fungerer enkelte korte scener, f.eks. den der en fange, en tysk vakt og en epleskrott er involvert. Kritisk snert har også påvisninge­n av hva som skjer med Sepps advokatfar etter krigen, og informasjo­nen om skjebnen til Marits storebror Jon. Episoden som gjør henne til et klassisk voldsoffer i krig, blir derimot for mye av et varslet melodrama til å sjokkere. Større inntrykk skaper opplysning­en om hvordan den norske stat så på en skjebne som hennes.

At romanen får en åpen slutt, er forståelig. Ellers slår forfattere­n i et etterord fast at personene og begivenhet­ene i romanen er fiksjon, men at ulike kilder er nyttet for å gjengi den historiske rammen korrekt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway