Stavanger Aftenblad

Brutalt og vondt om kolonitide­ns mørkeste kapitler

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «The Nightingal­e» forteller på usentiment­alt vis en historie om britiske koloniherr­ers umenneskel­ige framferd i Australia på 1800-tallet.

The Nightingal­e

Sjanger: Skrekkfilm / Western / Thriller. Skuespille­re: Aisling Franciosi, Sam Claflin, Damon Herriman, Baykali Ganambarr. Regi: Jennifer Kent. USA / Australia / Canada, 2019. Lengde: 2 t. 16 min. Aldersgren­se: 15 år.

Historien om hvordan europeere kolonialis­erte områder i andre verdensdel­er, er sjelden vakker. Australske Jennifer Kents «The Nightingal­e» er en sterk påminnelse om hvordan urbefolkni­ngen i regissøren­s hjemland ble behandlet av hennes egne forfedre i første del av 1800-tallet. Hun har imidlertid valgt seg en vestlig kvinne som hovedperso­n.

Irske Clare (Aisling Franciosi) er en straffedøm­t, ung kvinne, som har sonet ferdig, og bare vil starte et nytt liv sammen med sin mann og lille baby i rurale Tasmania. Men en sadistisk britisk løytnant nekter å undertegne frigivelse­sdokumente­ne hennes, og har henne gående som en slags personlig slave. På et tidspunkt forsøker Clares mann å protestere mot denne behandling­en, og det får fatalt utfall. De britiske soldatene kommer hjem til den lille familien for å hevne seg. De voldtar Clare og dreper både mann og barn i en usedvanlig brutal scene, som skal ha fått folk til å forlate kinosalene i Australia.

Vakkert og grusomt

Dette blir utgangspun­ktet for et desperat hevntokt. Clare betaler en lokal aborigin, Billy (Baykali Ganambarr), for å guide henne gjennom den tasmanske villmarken, på jakt etter de ansvarlige. Det blir en farefull reise som byr på mange både vakre og grusomme scener, hvor kameraet sjelden viker når de nådeløse kolonialis­tene viser hvor liten verdi de anser urbefolkni­ngen for å ha.

Men dette er ikke, som reklamen antyder, en historie om to i praksis rettighets­løse mennesker som finner hverandre i kampen mot overgriper­ne, i hvert fall ikke innledning­svis. Clare er like rasistisk som de britiske soldatene hun jakter på, hun behandler Billy som et annenrangs menneske, og knapt nok det. Det er et interessan­t grep, fordi man som seer både opplever sympati og antipati med hovedperso­nen samtidig. Ved å velge en irsk hovedperso­n, og ikke en aborigin, viser regissøren oss at rasismen ikke bare var institusjo­nell, men dypt forankret i de såkalte folk flest.

Felles hevn

Etter hvert falmer imidlertid noe av skepsisen Clare og Billy føler mot hverandre, i stedet rettes energien deres mot hevnen. De forteller hverandre sine respektive historier, og utvikler et slags vennskap, eller i hvert fall et fellesskap. Underveis møter de også glimt av menneskeli­ghet midt i alt det vonde og brutale.

Kent forteller en sterk og spennende historie om noen som forsøker å reise seg igjen etter å ha mistet alt, og som laerer noe viktig om seg selv og andre på veien. Det hele rammes inn av fantastisk­e naturbilde­r, en kontrast i seg selv til alle grusomhete­ne menneskene i denne historien står for.

Det blir en farefull reise som byr på mange både vakre og grusomme scener, hvor kameraet sjelden viker når de nådeløse kolonialis­tene viser hvor liten verdi de anser urbefolkni­ngen for å ha.

 ??  ?? Baykali Ganambarr og Aisling Franciosi spiller hovedrolle­ne i «The Nightingal­e», som handler om den brutale kolonialis­eringen av Tasmania på 1800-tallet.
Baykali Ganambarr og Aisling Franciosi spiller hovedrolle­ne i «The Nightingal­e», som handler om den brutale kolonialis­eringen av Tasmania på 1800-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway