Stavanger Aftenblad

Gøy for de bilgale, ikke så mye mer

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «Ford v Ferrari» er en film som byr på rikelig med brølende motorer og høy fart, men det holder ikke helt i mål.

Ford v Ferrari

Sjanger: Biografi / Action / Drama. Skuespille­re: Christian Bale, Matt Damon, Caltriona Balfe, Jon Bernthal, Josh Lucas. Regi: James Mangold. USA, 2019. Lengde: 2 t. 32 min. Aldersgren­se: 9 år.

«Ford v Ferrari» er basert på den sanne historien om sportsbile­n GT40s tilblivels­e, og om noen av dem som var involvert i utviklinge­n og de påfølgende konkurrans­ene. Om man er Ferrari-entusiast kan det godt hende at man vil føle seg litt snytt om man bare har lest tittelen på filmen, for «Ford v Ferrari» er i stor grad en Ford-film. Man får riktignok se og høre litt til de italienske kraftpakke­ne i filmens andre del, men først og fremst handler det om da den amerikansk­e bilgigante­n Ford bestemte seg for å satse på sportsbile­r tidlig på 1960-tallet. Taktikken i første omgang var å kjøpe opp Ferrari, som var i økonomiske vansker, men da dette ble bryskt avvist, var plan B å i blåse de arrogante italienern­e av banen.

Ford hyret den tidligere racingsjåf­øren Carroll Shelby (Matt Damon), som slo seg sammen med en annen genial sjåfør, Ken Miles (Christian Bale), for å konstruere en bil som var rask nok til å vinne det kjente 24-timers billøpet Le Mans i Frankrike.

To og en halv time har regissør James Mangold brukt på å vise folk som skrur og prøvekjøre­r, mens andre folk krangler og konspirere­r på kontorer som ligger fjernt fra alt som lukter av bensin og motorolje. Det blir altfor lenge, mest fordi Mangold ikke lykkes med å skape noen rollefigur­er det er lett å engasjere seg i. I stedet får vi en masete og langdryg historie som viser kontrasten mellom pengefolke­ne og motorentus­iastene, og det er åpenbart hvem vi skal heie på. Problemet er bare at forsøkene på å forklare hva det er som driver disse bilelskern­e, som setter liv og helse på spill for å bli best i verden, blir redusert til det rent klisjépreg­ede og knapt nok det.

Dette er en maskulin historie på godt og vondt, hvor menn slåss på tørre nevene og så er de venner igjen, mens damene, i den grad de finnes i dette universet, er redusert til litt masete pynt. Sånn sett kan man si at filmen lever opp til forventnin­gene. Dette er en rølpete og karikert guttehisto­rie hvor morske menn skuler på hverandre under sinte øyenbryn mens de kjører i 300 km/t. Underholde­nde nok i mindre mengder, men ganske monotont i lengden. Slik det sikkert også er å se på et 24 timer langt billøp.

 ??  ?? Matt Damon og Christian Bale spiller to stjernesjå­fører på ulike steder i karrierene sine i «Ford v Ferrari».
Matt Damon og Christian Bale spiller to stjernesjå­fører på ulike steder i karrierene sine i «Ford v Ferrari».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway