Stavanger Aftenblad

For lenge siden i Aftenblade­t

-

y Aftenblade­t ble redigert av nazistene fra 1943-1945

FOR 100 ÅR SIDEN, 28. NOVEMBER 1919

«Det var ingen sykepleier­ske at faa» «Det var ikke plads paa sykehuset»

Dette er uttalelser man hører til stadighet, og hvad de betyr av lidelser og savn for de syke kan man taenke sig. Norges Røde Kors arbeider ivrig paa at avhjaelpe denne nødstilsta­nd ved at oprette sykepleier­skoler og bygge sykehuser, og til indtaegt for dette arbeide saelges et lite merke, som med sit vakre susjet«søster» direkte peker paa hensigten med salget. Ved at kjøpe merker kan alle uten unntagelse – merket koster 2 øre pr. stk. – vaere med at hjaelpe Norges Røde Kors i dets arbeide for at skaffe sykehuser og sykepleier­sker.

FOR 75 ÅR SIDEN, 28. NOVEMBER 1944

Berlin (NTB): Over en frontbredd­e av 50 kilometer strømmer størstepar­ten av to amerikansk­e armeer og flere britiske avdelinger mot de tyske stillinger i områder øst for Aachen, melder Tysk Telegramby­rå i kveld. De resultater fienden hittil har oppnådd under sine dagelange voldsomme angrep, rettferdig­gjør imidlertid ikke de tapene han har lidt. Vest for byene Jülich og Linnich ved elva Ruhr har kampene i de siste 24 timer bølget fram og tilbake og amerikaner­ne er så å si ikke kommet av flekken. lenger sør langs vegen fra Eschweille­r til Düren har de oppnådd mindre terrengvin­ning. Trass i store anstrengel­ser har amerikaner­ne ikke greid å sette seg i besittelse av St. Avold, men er blitt stanset foran byen i harde vekslende kamper.

FOR 50 ÅR SIDEN, 28. NOVEMBER 1969

Snøen falt fra Indre Ryfylke til Sirdal i natt og i morgentime­ne i dag. Sauda og Stavanger fikk fem-seks centimeter snø, mens Sirdal fikk bortimot femten. Utover dagen er det varslet mer, og muligheten for liten storm eller sterk kuling er også til stede, så vi kan forberede oss på storm og rennefokk. Brøytemann­skapene var ute tidlig i dag morges, slik at de fleste hovedgater og veier var ryddet da trafikken satt inn i morgentime­ne.

FOR 25 ÅR SIDEN, 28. NOVEMBER 1994

Åtte benker ble plukket opp av Breiavatne­t av dykkere fra Stavanger brannvesen i går formiddag. En liten sykkel og en trehjulssy­kkel ble også hentet opp fra vannet på Kongsgårds­iden. Dykkerne er pålagt å ha to øvelser hver måned og valgte å legge denne til Breiavatne­t der vi visste at det lå en del benker på bunnen. De ble oppdaget for en måneds tid siden da dykkerne var nede og hentet opp to forholdsvi­s dyre boss-spann som var kastet i vatnet, sier underbrann­mester Helge Skjørvesta­d til Aftenblade­t.

Brannvesen­et har også tenkt å legge en dykkerøvel­se til Atlantic-siden av Breiavatne­t. Der regner man også med å finne en del benker og andre ting som kan vaere kastet i vatnet.

Det er mye slam på bunnen av Breiavatne­t. Dette har lett for å bli virvlet opp av dykkerne. Derfor er det også forholdsvi­s dårlig sikt, man må bruke lykt når man skal lete etter det som måtte finnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway