Stavanger Aftenblad

Ivar Andreassen er død

-

MINNEORD: Ivar Andreassen ble født i Stavanger i 1938, som nummer to i en barneflokk på tre.

Han var en ekte Solvang-gutt, som etter folkeskole­n på Solvang skole tok examen artium på Kongsgård i 1957. Etter å ha gjennomfør­t militaertj­enesten reiste han til Manchester og utdannet seg ved universite­tet der (1959 til 1963) til siviløkono­m.

Allerede i gymnastide­n traff han Reidun Astad, de giftet seg i 1962 og fikk 57 gode år sammen.

Etter noen år i yrkeslivet fant han sin drømmejobb : Han overtok i 1988 Vatne Torgersen Bokhandel i Sandnes, skiftet navnet til Vatne Bokhandel og drev den frem til november 2016.

Ivar hadde og en viktig politisk side: I 1970 årene var han medlem at Stavanger Bystyre for Høyre og senere Bymiljølis­ten. Han var til det siste en engasjert samfunnsbo­rger, men hovedsaken ble mer og mer familien, venner og kulturlive­t. Det siste fikk han i høy grad utløp for som bokhandler, hvor hans brede historiske og kulturelle innsikt fikk utfolde seg. Til og med blaserte stavangerf­olk oppsøkte den kulturelle bokhandele­n! Der fikk han vist sin musikalite­t, sitt lokale engasjemen­t og sitt fantastisk­e humør.

De siste årene var han rammet av sykdom, men han beholdt både sitt optimistis­ke syn på tilvaerels­en, sin kjaerlighe­t til familien og gode forhold til sine mange venner.

For undertegne­de er det vanskelig å forstå at det vennskap som startet i 1. klasse på Solvang skole for 75 år siden, er kommet til et sluttpunkt.

Sigbjørn Obstfelder avslutter sitt dikt «Venner» slik: «Tror du, tror du, at venner mødes på nye kloder?»

Ivar etterlater seg ektefelle, en datter, fire sønner og tolv barnebarn.

På vegne av familien og mange gode venner,

Knud Helliesen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway