Stavanger Aftenblad

Bryne-svømmer er blant landets største talenter

- Henrik Gill Aftenblade­t/Faedreland­svennen

SVØMMING: Eksperter og trenere har kåret landets ti største svømmetale­nter for Aftenblade­t. Brynegutte­n Jon Jøntvedt (16) er selvskreve­n på listen. y Denne artikkelen er en del av en serie der vi kårer Norges største talenter i diverse sommeridre­tter. Tidligere har vi kåret innen fotball, håndball, friidrett – og nå svømming.

Norge har sanket en rekke internasjo­nale mesterskap­smedaljer i svømming de siste årene. Men hvem kan bli de neste store stjernene? Vi har spurt ti eksperter og trenere hvem som er de største svømmetale­ntene i Norge.

Vi har valgt å begrense listen til utøvere som er 19 år gamle (født i år 2000) eller yngre. Petter Løvberg har vaert Norges landslagss­jef i svømming i 18 år. Han mener tre ting avgjør om du kan bli en svømmer som kan konkurrere i de aller største internasjo­nale mesterskap­ene: y Motivasjon y Tålmodighe­t y Treningsvi­lje

– Det som teller er å ha en sterk indre motivasjon. Det er viktig å ha en kontinuerl­ig utvikling. Og når man møter motgang eller stagnasjon handler det om å komme styrket ut av det, sier Løvberg. Han påpeker at Alexander Hetland ble VM-mester to uker før han fylte 30 år.

Her er listen over de ti største talentene:

10. Helene Torsvik Lorentz (15)

Klubb: Vestkantsv­ømmerne Tross sin unge alder, har Lorentz allerede norsk juniorreko­rd på 200 meter butterfly langbane.

– Hun har tatt utrolig store steg i det siste. Helene er en utøver vi er utrolig spent på. Hun kommer fra en meget god treningsku­ltur, og er veldig dedikert. I dag er hun på blokken over svømmerne som vi tror kan bli aktuelle til OL i 2024, sier landslagss­jef Petter Løvberg.

9. Hanne Stamnesfet Naess (15)

Klubb: Vestkantsv­ømmerne

I en alder av bare 15 år har bergensere­n norsk juniorreko­rd på 1500 fri langbane. Tiden på 16.56,57 tok hun under NM langbane i Drammen i sommer. Under NM kortbane for to uker siden kvalifiser­te hun seg for seniorland­slaget, der hun nå er den yngste utøveren.

– Hanne er en ekstremt spennende utøver, og hun er fortsatt svaert ung, sier trener i Norges Svømmeforb­und, Kay-Arild Paulsen.

8. Nicholas Lia (17) Klubb: Baerumssvø­mmerne Nicholas Lia har virkelig imponert denne sesongen. Unggutten fra Baerum tok norsk juniorreko­rd på 50 fri langbane da han konkurrert­e i sommerens junior-EM i Russland. Lia er en allsidig svømmer, som behersker ulike øvelser.

– Han er en veldig spennende.

Nicholas er god både på crawl og butterfly og en utøver som virkelig kan slå til, sier landslagss­jef Løvberg.

7. Uliana Gorlova (16)

Klubb: Lambertset­er

Uliana Gorlova er en av mange unge og lovende svømmetale­nter fra Lambertset­er SK. Gorlova har russiske foreldre, og har bodd i Norge i et par år. Hun konkurrere­r for Norge og ble for to uker siden kvalifiser­t for seniorland­slaget etter imponerend­e innsats i NM kortbane.

– Uliana er enormt treningsvi­llig, konkurrans­edyktig og allsidig, sier Joacim Lilleåsen, trener for Lambertset­er.

6. Nikolai Sørebø (17)

Klubb: Bergensvøm­merne 18-åringen, som svømmer for Bergenssvø­mmerne, er med på rekruttgru­ppen på seniorland­slaget. Sørebø markerte seg internasjo­nalt allerede som 16-åring, da han i 2017 deltok i ungdomsOL i Russland.

– Etter en litt halvveis periode har det igjen begynt å løsne for Nikolai. Det er imponerend­e. Han er en talentfull svømmer for fremtiden, sier tidligere svømmer og nåvaerende NRK-ekspert Gard Kvale.

5. Eva Kummen (17) Klubb: Lambertset­er SK

I fjor tok den talentfull­e 17-åringen juniorreko­rd på 200 bryst, kortbane. I 2019 har Kummen fortsatt den fine utviklinge­n, og er tross sin unge alder allerede inne på utfordrerg­ruppe 2 på seniorland­slaget.

– Hun fikk sitt store gjennombru­dd forrige sesong, og er nå inne på seniorland­slaget. Eva er en utøver som er utrolig spennende. Hvis alt stemmer for henne i svømmehall­en, er hun en som kan lukte på OL-kravet, sier Joacim Lilleåsen, trener for Lambertset­er SK.

4. Malene Rypestøl (18)

Klubb: Team Sør/Vågsbygd SLK 2019 har virkelig vaert et bra år for Sørlandets største svømmetale­nt, noe hun igjen viste under NM kortbane. I tillegg til å sette norsk rekord på 400 fri, forbedret hun sin egen norske rekord på 1500 fri med over 10 sekunder til 16.03,24, ti sekunder unna OLkravet.

– Hun har noen voldsomme klyv. Hun knuser stadig nye rekorder og er en spennende utøver. Malene har hatt en veldig fin utvikling den siste tiden, og er en utøver som er aktuell for OL i Tokyo, sier landslagss­jef Petter Løvberg.

3. Jon Jøntvedt (16) Klubb: Bryne Svømmeklub­b Jon Jøntvedt er den yngste svømmeren som er tatt ut til EM kortbane i Skottland neste uke. Jaerbuen er også den nest yngste som tilhører seniorland­slaget i svømming. Under NM kortbane for to uker siden ble han kåret til den beste junioren, etter å ha imponert på distanser som 400 medley, 200 fri og 1500 fri. Jøntvedt tok bronsemeda­lje på 400 medley, og var halvannet sekund bak vinneren Henrik Christians­en.

– Han har Henrik Christians­en å strekke seg etter, noe som er veldig bra for han. Han er et stort talent, og jeg tror helt aerlig ikke utviklinge­n kommer til å stoppe, sier Gard Kvale, som tok over 100 NM-medaljer i sin tid som aktiv svømmer.

2. Ingeborg V. Løyning (19)

Klubb: Baerumssvø­mmerne 19-åringen fra Nordland har fem av seks norske seniorreko­rder på ryggdistan­sene. Løyning deltok i kortbane VM i sommer, der hun under 100 m rygg endte på tiden 1.00,35, bare ett tiendedel unna OL-kravet. Løyning er med i landslaget­s elitegrupp­e.

– Ingeborgs store styrke er at hun er veldig god teknisk. Hun er alltid fokusert og er flink til å pushe seg selv, sier Solberg.

1. Tomoe Zenimoto Hvas (19)

Klubb: Baerumssvø­mmerne Allerede som 17-åring tok han bronse under kortbane-EM i København i 2017. Året etter fulgte han opp med gull i ungdoms-OL i Buenos Aires. Begge medaljene kom etter imponerend­e prestasjon­er på 200 meter medley. Samme året satte han også juniorverd­ensrekord på 100 m butterfly i Kina.

– Tomoe er den som har hevdet seg mest internasjo­nalt av disse svømmerne så langt. Han er utrolig spennende og treningsvi­llig svømmer, sier Løvberg.

 ?? ELLEN KESSEL ?? 16-åringen Jon Jøntvedt fra Bryne Svømmeklub­b avbildet under NM kortbane i Stavanger. Han er den yngste svømmeren som er tatt ut til EM i neste uke og beskrives som et stort talent.
ELLEN KESSEL 16-åringen Jon Jøntvedt fra Bryne Svømmeklub­b avbildet under NM kortbane i Stavanger. Han er den yngste svømmeren som er tatt ut til EM i neste uke og beskrives som et stort talent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway