Stavanger Aftenblad

Arrangørby­en ligger i utsatt jordskjelv­område

-

HÅNDBALL-VM: Den norske VM-troppen i håndball kommer til å bli informert om jordskjelv før mesterskap­et starter i Japan lørdag.

Spillere og ledere har vaert hjemmefra i en ukes tid allerede i treningsle­ir i Fukuoka. Det er noen mil unna VM-byen Kumamoto. Den første kampen for Norge går mot Cuba lørdag.

Kumamoto-regionen sørvest i Japan ligger utsatt til når det gjelder jordskjelv. Ifølge earthquake­track.com er det registrert 29 skjelv i og rundt Kumamoto by det siste året, men disse har ikke ført til skader. I 2016 ble VM-byen rammet av et skjelv som målte 7,4 på Richters skala.

50 mennesker mistet livet og 3000 ble skadd. Nesten 100.000 innbyggere måtte evakueres. Skjelvet førte til store materielle skader på bygninger og veier og førte til en rekke branner. Vanntilfør­selen til Kumamoto ble også helt ødelagt.

– Hver VM-tropp har to lagguider, og de kommer til å informere også når det gjelder dette spørsmålet (jordskjelv). Vi er også i kontakt med aktuelle instanser i Kumamoto, men dette er ikke noe å bekymre seg for, skriver VM-arrangøren.

En femtedel av verdens kraftigste jordskjelv rammer Japan. Det tett befolkede landet ligger der fire tektoniske plater møtes ved «Ildringen» rundt Stillehave­t. Det er der flestepart­en av verdens jordskjelv finner sted.

Norges herrelands­lag spilte VM i samme by i 1997. Da opplevde troppen to mindre skjelv. Treneren Harald Madsen våknet av at han ristet skikkelig i sengen på hotellet.

Kvinne-VM spilles i perioden 30. november til 15. desember.

Norge kommer til mesterskap­et etter finaletap for Frankrike i VM 2017.

Angola, Nederland, Serbia og Slovenia er de andre norske motstander­ne i puljespill­et. De tre beste går videre til hovedrunde­n der to semifinale­plasser ligger i potten. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway