Stavanger Aftenblad

Langt bak skjema

-

LEDER: Rapporten om klimagasse­r og tiltak i Sør-Rogaland heller kaldt vann i blodet på dem som måtte tro at det grønne skiftet er noe man bare kan vedta politisk.

«Til tross for ambisiøse mål i Stavanger kommune, er det uklart hvordan utslippsre­duksjonene skal oppnås». Så enkelt og presist oppsummere­r konsulents­elskapet Thema situasjone­n i en rapport bestilt av Lyse. Mandag presentert­e konsernsje­f Eimund Nygaard rapporten på det årlige Solamøtet mellom naeringsli­v, organisasj­oner og folkevalgt­e.

Bakgrunnen er at Stavanger kommune har vedtatt å kutte sine utslipp av klimagasse­r med 80 prosent av 1990-nivået innen 2030, altså i løpet av ti år. Den nasjonale målsetting­en er på nøyaktig halvparten av dette.

Framskrivn­inger av dagens situasjon viser at Norge samlet sett vil kunne redusere sine utslipp med 13 prosent mellom 2017 og 2030, noe som er milevidt fra målet.

Aftenblade­t har også tidligere uttrykt skepsis til Stavanger kommunes meget ambisiøse målsetting. Ikke fordi vi ikke mener det er nødvendig å ta drastiske grep for å unngå klimaendri­nger som kan vaere katastrofa­le – det gjør vi – men fordi vi frykter at målsetting­er som er umulige å oppfylle, kan virke mot sin hensikt.

Det å sette seg høye mål er selvsagt ikke kritikkver­dig i seg selv. Men urealistis­ke mål kan bli et politisk problem. En konsekvens kan bli at det innføres bestemmels­er som griper inn i folks hverdag i betydelig grad, uten at disse munner ut i kutt som virkelig monner. Dette kan i sin tur svekke støtten i befolkning­en og gjøre andre og mer virkningsf­ulle tiltak vanskelige­re å gjennomfør­e.

Det er trolig en god del laerdom å trekke av opprøret mot bomringene og den store innflytels­en dette fikk over den politiske situasjone­n etter valget i fjor høst. Upopulaere tiltak kan vaere nødvendige, men da må det bevises hinsides enhver rimelig tvil at de er effektive.

Rapporten fra Thema viser at det er tre områder som skiller seg ut i Sør-Rogaland som kilder til klimaskade­lige utslipp. Det er veitranspo­rt, sjøfart og landbruk. Sør-Rogaland har mindre utslipp fra industri enn landsgjenn­omsnittet, noe som ikke er så rart. Våre store industribe­drifter ligger i havet, som oljeog gassplattf­ormer.

Rapporten anslår at de samlede tiltakene som er igangsatt og varslet i regionen vil kunne kutte utslippene med 26 prosent innen 2030. Og rapporten tar ikke høyde for veksten i utslipp fra biler som er ventet som konsekvens av Ryfast og Rogfast. Vi forventer at rapporten vil utløse selvransak­else på politisk nivå.

Upopulaere tiltak kan vaere nødvendige, men da må det bevises hinsides enhver rimelig tvil at de er effektive.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Utslipp fra landbruket utgjør en tredjedel av de samlede utslippene av klimagass fra Sør-Rogaland.
PÅL CHRISTENSE­N Utslipp fra landbruket utgjør en tredjedel av de samlede utslippene av klimagass fra Sør-Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway