Stavanger Aftenblad

Norge bør sende soldater til Mali

-

KOMMENTAR: Hvorfor vi bør sende freds- og sikkerhets­bevarende styrker til Sahelregio­nen i Afrika. i Sahel-området.». Spørsmålet er snarere om vi skal øke innsatsen, ved å ta del i den fransk-ledede operasjon Barkhane som bistår regionens regjeringe­r i kampen mot terror.

Stolte tradisjone­r

Norge har lange og stolte tradisjone­r for å bidra med fredsbevar­ende styrker. Ikke minst i Libanon, der vi hadde en sterk tilstedeva­erelse med til sammen 22.441 soldater gjennom en periode på 20 år. Det var neppe noe avgjørende poeng hvorvidt Norge hadde nasjonale interesser i landet, da regjeringe­n Nordli gikk med å delta i Unifil-styrken sammen med blant andre franskmenn­ene.

Terroreksp­erten Loretta Napoleoni uttalte i Aftenblade­t sist høst at den økende terrorisme­n i Sahel-regionen er et resultat av klimaendri­ngene. «Terrorgrup­pene er et direkte resultat av skjevdelin­gen av den globale velstanden og klimaendri­ngene. Vil vi gjøre noe med dette, må godene fordeles annerledes og vi må gjøre alt vi kan for å bremse klimaendri­ngene», mener hun.

De islamistis­ke terrorgrup­pene i Sahel er langt på vei importert fra Libya, etter at landet brøt sammen som følge av diktatoren Muammar Gaddafis fall i oktober 2011. Vaepnede grupper med tilknytnin­g til al-Qaida og IS herjer i en gråsone mellom terror og kriminalit­et. Bare i Burkina Faso, Mali og Niger har det vaert en femdobling i antall terrordrap siden 2016. I fjor ble 4000 personer drept i slike overfall i de tre landene, mens tallet var 770 i 2016.

3,9 millioner personer bare i Mali har behov for humanitaer hjelp, melder FN-organisasj­onen IOM, Internatio­nal Organizati­on for Migration. Om lag 200.000 av landets innbyggere er fordrevet fra sine hjem og er på flukt i inn- eller utland.

FNs utsending til Vest-Afrika, Mohamed Ibn Chambas, sier at «den voldsomme økningen» i terrorangr­ep undergrave­r tilliten til myndighete­ne i en rekke land.

Dermed er det to spørsmål som melder seg: Det ene er om vi ut fra et humanistis­k perspektiv kan sitte i ro og se denne utviklinge­n eskalere, det andre er hvilke følger dette kan få for oss europeere. Desto mer destabilis­ert Sahel-regionen blir, desto større blir flyktningp­roblemet.

Nye tider, nye strukturer

Anniken Huitfeldt (Ap) er leder i utenriksog forsvarsko­miteen på Stortinget. Hun sier til Aftenposte­n at partiet skal vurdere dette grundig, men advarer mot å spre norske ressurser for tynt, saerlig til områder der Norge har begrenset erfaring og kompetanse. Først og fremst bør Norge sikre det som er oppnådd sammen med Nato i kampen mot IS i Midtøsten, mener Huitfeldt. Norge har for øyeblikket 70 militaere i Irak.

I en tid der en viss amerikansk president får Nato til å knake i sammenføyn­ingene, er det fornuftig at Norge orienterer seg mer mot et europeisk, sikkerhets­politisk samarbeid. Dette bør også vaere gangbar mynt for utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide.

«Vi må vi jobbe på andre måter enn før, og i noen sammenheng­er søke nye samarbeids­partnere», sa utenriksmi­nisteren til Aftenblade­t i 2018.

Macrons invitasjon til å delta i fredsog sikkerhets­bevarende operasjone­r i Mali er i tråd med utenriksmi­nisterens strategi og kan gi Norge flere bein å stå på i en tid der de etablerte, internasjo­nale strukturen­e er begynt å forvitre.

Imens skrumper åkrene og beitemarke­ne inn. Temperatur­en stiger. Det gjør fattigdomm­en, kriminalit­eten og terroren også.

Kan gi Norge flere bein å stå på i en tid der etablerte, internasjo­nale strukturer er begynt å forvitre.

 ?? BENOIT TESSIER, REUTERS/SCANPIX ?? Frankrike inviterer Norge med på fredsbevar­ende operasjone­r i Sahel-regionen i Afrika.
BENOIT TESSIER, REUTERS/SCANPIX Frankrike inviterer Norge med på fredsbevar­ende operasjone­r i Sahel-regionen i Afrika.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway