Stavanger Aftenblad

Familien King spiser mindre kjøtt – for klimaet sin del

- Hilde Moi Østbø Journalist hilde.moi@ aftenblade­t.no Camilla Bjørheim Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no Kristian Jacobsen Fotograf kristian.jacobsen@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Kjøttfrie dager er ikke lenger for de ekstreme. I det nye tiåret kommer mange til å spise mindre kjøtt, mener eksperter. Familien King i Hillevåg har utvidet sin vegetarmen­y fordi de er opptatt av klimaet. – Vi har mer matglede og lager mer mat nå, sier de.

– Kan jeg få prøve å hakke løk, spør Kristoffer King (7).

– Ja, men vaer forsiktig. Dette er en veldig, veldig skarp kniv, sier pappa Matthew.

Kristoffer legger en sjalottløk på den lille svarte skjaerefjø­la og holder kniven stødig i høyre hånd. Han skreller og hakker, før han legger løken i ei gryte og surrer den i olje.

Rundt ham på benken ligger mais, paprika, tomat, gulrot, erter, ris, linser og poser og glass med koriander, gurkemeie og spisskumme­n. Men ikke noe kjøtt. I dag er middagen vegansk. Det skal bli indisk daal.

Mange vil kutte kjøtt

Det siste året har kjøtt vaert stadig sjeldnere på menyen hos familien i Hillevåg.

Eksperter mener dette er en trend som vil fortsette langt inn i det nye tiåret. I en rekke undersøkel­ser svarer forbrukern­e at de vil kutte inntaket av kjøtt. y Undersøkel­sen «Norske Spisefakta» 2018: 24 prosent sa at de ville spise mindre kjøtt. I utvalgte grupper var andelen opp mot 40 prosent y Samme undersøkel­se sa at 22

prosent har kjøttfrie dager. y Sentio-undersøkel­se for avisa Nationen i 2019: 50 prosent av dem som svarte i Oslo, sa at de ønsker å spise mindre kjøtt. y I samme undersøkel­se svarte 16 prosent på landsbygda at de ønsker å spise mindre kjøtt.

Grunnen til at folk flest spiser mindre kjøtt, er ikke at de har blitt flinkere til å holde nyttårsfor­settene.

Forklaring­en er at mange har blitt mer opptatt av at maten de spiser skal vaere baerekraft­ig, og de ønsker å bidra til lavere utslipp av klimagasse­r.

Klima trumfer helse

– Klima trumfer faktisk helse. Det er ingen tvil om at folk ønsker å redusere kjøttforbr­uket. Dette vil fortsette inn i neste tiår. Ønsket er drevet mest av hensyn til klima, sier John Spilling.

Seniorkons­ulenten i Ipsos jobber med undersøkel­sen «Norske Spisefakta» som har kartlagt nordmenns spise- og drikkevane­r siden 1985. Trenden om kjøttreduk­sjon så han for alvor for to år siden.

– For seks år siden var det liten bekymring rundt dette. Det er sannsynlig å se en ytterliger­e økning knyttet til kjøttreduk­sjon når ny undersøkel­se kommer i mars 2020, sier Spilling.

Også ifølge rapporten Kjøttets tilstand 2019, synker kjøttforbr­uket vårt. Beregninge­r gjort av Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), viser at det beregnede kjøttforbr­uket per innbygger er det laveste på sju år – men nedgangen er foreløpig minimal.

Også i den første klimarappo­rten for Sør-Rogaland, som Lyse la fram på Solamøtet denne uken, ble det pekt på at kjøttprodu­ksjonen må reduseres som ett av flere tiltak for å få ned klimautsli­ppene.

Mindre kjøtt

Familien King kuttet først ned på storfe og kjøttdeig.

– Så begynte vi å kjøpe mer alternativ­e produkter, og fant ut at det er mye å velge mellom, sier Susanna King.

Matthew King sier at hans motivasjon for å kutte ned på kjøtt først og fremst handler om klima.

– Tidligere spiste jeg ganske mye kjøtt. Men jeg har blitt mer og mer bevisst på hvor mye ressurser som trengs for å produsere kjøtt, sier han.

– Det har vaert en liten prosess. Men når vi leser om dette, føler vi

I den første klimarappo­rten for Sør-Rogaland, som Lyse la fram på Solamøtet denne uken, ble det pekt på at kjøttprodu­ksjonen må reduseres som ett av flere tiltak for å få ned klimautsli­ppene.

at å kutte i kjøttforbr­uket er rette veien å gå, sier hun.

Nå spiser de kjøtt omtrent to dager i uken, fisk to dager i uken og vegetarisk resten. Matthew fisker selv, så familien har ofte kortreist fisk på bordet.

– Vi føler ikke at det er en forsakelse å spise mindre kjøtt, men synes heller at det har utvidet vår meny. Vi har mer matglede og lager mer mat, sier Susanna.

Hvor kommer maten fra Annechen Bahr Bugge er forsker ved Forbruksfo­rskningsin­stituttet SIFO, OsloMet. Også hun tror kjøttforbr­uket vil reduseres noe – saerlig blant kvinner og unge.

– Begrunnels­en er ulik; faerre pølser for egen helses skyld. Mindre rødt kjøtt ut fra et klimapersp­ektiv, sier Bugge.

Samtidig mener at hun produktbio­grafi vil vaere et nøkkelord det kommende tiåret.

– Forbrukern­e vil stille høyere krav til innsikt og kunnskap. De vil vite hvor maten de spiser kommer fra, hvordan den er produsert – og om produksjon­en har hatt negativ innvirknin­g på omgivelsen­e, sier Bugge.

Og selv om ryktet til norsk matproduks­jon har fått seg noen skudd for baugen, for eksempel som følge av dokumentar­en om svineprodu­ksjon i fjor, mener Bugge forbrukern­es økte bevissthet er en gyllen anledning for norsk matvarebra­nsje.

– Norske bønder har i utgangspun­ktet høy tillit. Økte krav fra forbrukern­e betyr gode kår for å synliggjør­e norsk mat ytterliger­e, sier Bugge.

Klimavennl­ig produksjon Partner og kreativ leder i markedsana­lysebyrået Opinion Ole Petter Nyhaug, sier også deres undersøkel­ser viser at nordmenn ønsker å redusere kjøttforbr­uket. Han tror etterspørs­elen etter vegetarmat vil øke noe inn i det nye tiåret, samtidig trekker han fram at den teknologis­ke utviklinge­n vil føre med seg nye og mer klimavennl­ige metoder for produksjon av kjøtt.

– De siste årene har folk blitt mer åpne for kunstig framstilli­ng av kjøtt og genmodifis­ert mat. I takt med at det vil bli utviklet nye måter å produsere kjøtt på, som vil føre til lavere utslipp av klimagasse­r, tror jeg vegetarvek­sten etter hvert vil avta. Folk ønsker å spise kjøtt hvis vi med ny teknologi får løst både problemet med klima og helse, sier Nyhaug.

Blir tatt på alvor

Matblogger og kokebokfor­fatter Mari Hult sier hun merker en økende interesse for vegetarmat ved økt trafikk på bloggen, flere følgere på Instagram og nye opplag av bøkene.

Hun forteller samtidig om en annen endring.

– Jeg blir tatt på alvor. Det er enklere å vaere veganer og vegetarian­er enn for fem år siden, og det blir enklere for hvert år. Butikker og restaurant­er legger til rette for deg, i stedet for å betrakte deg som en plagsom kunde/ gjest. Det er mye å velge i både av veganske ferdigprod­ukter og erstatning­svarer i butikkene. Tidligere måtte jeg byen rundt for å gjøre ukehandele­n, nå finner jeg det meste på Bunnpris borti gata, sier hun.

Hjemme hos familien King, kan barna ofte ikke kjenne forskjell på om de spiser kjøtt eller ei. Kristoffer ramser opp at han liker pølse og pizza.

– Jeg liker vegansk pølse også, sier han.

– Jeg liker sushi! Og tomat, eple og appelsin, sier Michael (9).

Holdningse­ndring

Mamma Susanna forteller om det hun mener er en holdningse­ndring.

– Før tenkte jeg at vegetarisk­e og veganske produkter er for de spesielt interesser­te. Nå tenker jeg tvert om, det er for alle. Det gjør at vi utvider menyen.

– Bruker dere mer tid på matlaging enn før?

– Nei. Det tar mer tid når vi prøver en ny oppskrift, men vi veksler mellom å lage mat fra bunnen og å bruke ferdigmat, sier Susanna.

– Jeg synes ikke forskjelle­n mellom å lage vegetarisk lasagne og vanlig lasagne er stor, sier Matthew.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway