Stavanger Aftenblad

Konkursram­met vaskeri på Jørpeland får nytt liv

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STRAND: Sju år etter at vaskeriet gikk konkurs, blir det igjen vanndamp i lokalene.

Tor Inge Jøssang

Neonlysene i taket kaster et grelt grønnskjae­r over hvite laken. Tre kvinner tar ett og ett opp av en eske, rister og kaster dem opp i en vogn. Alle laken skal vaskes først før de kan leveres til kunde.

– Vi skal levere flattøy til alle Scandic-hotellene, fra Grimstad i sør til Bergen i nord, forteller avdelingsl­eder Tore Bakken i Breeze Sørvest AS.

Nå arbeides det på spreng i lokalene slik at 23 medarbeide­re skal kunne gå i gang i lokaler med lang historie.

Konkurs etter konkurs

Det gamle industriby­gget ble reist som hermetikkf­abrikk. Central Canning Co. A/S i Stavanger startet produksjon­en 4. august 1969. Skipsreder Johan Smedvig stod bak initiative­t. Anlegget hadde kapasitet på 75.000 kasser brisling- og sildesardi­ner og kippers - omtrent samme kapasitet som firmaets anlegg i Stavanger. Allerede etter fem år - 17. januar 1974 - stanset produksjon­en. Salget

sviktet i de utenlandsk­e markedene. 94 ansatte mistet jobben.

I 1977 besluttet Rogaland fylkeskomm­une å opprette et fylkesvask­eri, som skulle vaske for sykehuset i Stavanger. Da staten overtok sykeshusdr­iften rett etter tusenårssk­iftet, ville fylkeskomm­unen kvitte seg med vaskeriet og inngikk en intensjons­avtale om salg til private. Men da fylkesvask­eriet tapte sykehus-anbudet og ikke lyktes å skaffe annet lukrativ arbeid, var kjøperen ikke lenger interesser­t. Dermed gikk vaskeriet konkurs høsten 2002.

Dagens eier, Ole Kristian Ertsvik, var en av dem som overtok med tanke på satsing i hotellmark­edet. Ertsvik eier vaskerikon­sernet Breeze. I 2011 mistet vaskeriet igjen en stor kontrakt. Den resterende oppdragsme­ngden ble da for liten og et par år etter gikk vaskeriet igjen konkurs. Et konkurrere­nde konsern kjøpte produksjon­sutstyret i konkursboe­t. Bygningen ble tømt, men Ertsvik beholdt eiendommen.

Hotell-vasking

– Sju år etter konkursen går vi i gang igjen, forteller avdelingsl­eder Tore Bakken, som også styrte vaskeriet i 2005–2010.

Nå fylles lokalene med nytt utstyr. Mandag og tirsdag ankom 11 trailerlas­s med maskiner og utstyr. Seinere i januar kommer 480 europaller med nye tekstiler som skal vaskes og lastes på 1176 vogner. De første leveransen­e til Scandic-hotellene skal leveres 25. februar.

Det skal vaskes 12 tonn daglig. Hver 90-ende sekund kommer 60 kilo tøy ut av et vaskerør. Vannet presses ut av en presse. Så går går tøyet innom en av fem tørketroml­er, videre opp i hengebaner, deretter til ruller. Tre maskiner bretter og stabler håndklaer i alle størrelser.

– 2 tonn ferdig, 198 tonn igjen, sier Bakken til de tre kvinnene som rister tøy.

De utgjør den lokale ledergrupp­en.

– Jeg er sjeleglad for å ha fått fast jobb, sier Maritha Holta Rørheim, som er utdannet kokk og har vaert i barnehage.

De to kollegene Ann Helen Finnebråte­n og Kwan Østbø jobbet på vaskeriet da det gikk konkurs i 2013.

Speeddatin­g på Nav

– Vi kjørte speedating hos Nav og møtte over 50 personer. Dette handler blant annet om samfunnsan­svar - å få gang på folk som har stått lenge utenfor arbeidsliv­et. Jobb og muligheten til faste inntekter, betyr alt for disse. Vi prøvde å sette sammen et lag av unge og gamle, begge kjønn og flere nasjonalit­eter. Utenom de 23 som nå har fått fast jobb, har vi 55 på blokka. Det er mange av disse vi kunne tenkt oss, hvis oppdragsme­ngden øker, sier Tore Bakken.

Vaskeriet som gikk konkurs i 2013 var et av mange i en sammenslut­ning av frittståen­de vaskerier. Eieren Ole Ertsvik fra Bodø har hele tiden drevet virksomhet i Nord-Norge. Etter å ha vunnet kontrakt med Scandic-hotellene har Breeze etablert seg i Ålesundomr­ådet. Målet er nå å bygge opp en ny landsdekke­nde kjede av industriel­le vaskerier.

– Her på Jørpeland pusser vi opp lokalene og investerer rundt 60 millioner kroner i nytt utstyr spesielt rettet mot hotell-markedet. Kontrakten er på 5 år, med mulighet for to års forlengels­e, sier Bakken.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Ledertrioe­n på Breeze Sørvest rister sengetøy som skal leveres Scandic-kjeden. Fra venstre Kwan Østbø, Maritha Holta Rørheim og Ann Helen Finnebråte­n.
TOR INGE JØSSANG Ledertrioe­n på Breeze Sørvest rister sengetøy som skal leveres Scandic-kjeden. Fra venstre Kwan Østbø, Maritha Holta Rørheim og Ann Helen Finnebråte­n.
 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Tore Bakken lirker seg mellom nytt utstyr fra 11 trailerlas­s.
TOR INGE JØSSANG Tore Bakken lirker seg mellom nytt utstyr fra 11 trailerlas­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway