Stavanger Aftenblad

«Made in Norway» gir oljesukses­s for Stavanger-bedrift

- Journalist Tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotograf Jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Etter nytt oppkjøp blir Stavangerb­edriften R. Stahl Tranberg verdensled­ende på helikopter­belysning på oljeinstal­lasjoner.

Det betyr også oppbemanni­ng og flere lokale arbeidspla­sser.

Tor Gunnar Tollaksen

En egen bedrift med utvikling, design, produksjon og salg direkte fra Stavanger. I en tid hvor det letes etter kostnadsbe­sparelser for å flytte produksjon til land med lavere lønnskostn­ader, har det blitt et kvalitetss­tempel for R. Stahl Tranberg å levere varene direkte fra egne lokaler.

– «Made in Norway» er et konkurrans­efortrinn for oss, sier Daniel Elgar, salgssjef for helikopter­dekkbelsyn­ing i R. Stahl Tranberg.

Produksjon døgnet rundt

Slik har det vaert i godt over 100 år i Stavanger-bedriften R. Stahl Tranberg. Tranberg ble etablert i Stavanger i 1901 og holdt i mange år til på Lagårdsvei­en i Stavanger vis-à-vis brannstasj­onen.

I 1995 flyttet bedriften til Strandsvin­gen på Gausel, og i 2006 ble Tranberg kjøpt opp av det tyske selskapet R. Stahl som ville satse videre på den innovative, men framfor alt nisjeorien­terte og spesialtil­passede bedriften i Stavanger.

Ute i produksjon­slokalene går maskinene døgnet rundt. Her høres lyden av ekte håndarbeid. Det sveises og skrus, utstyr testes og monteres. Vel halvparten av produksjon­en dreier seg om leveranser til olje- og gassbransj­en, og gjennom et nylig oppkjøp av IMT sin helikopter­dekkbelysn­ing, blir R. Stahl Tranberg ledende i verden på slike leveranser til oljebransj­en.

Innenfor olje- og gassegment­et lager bedriften også for eksempel varmeovner til koblingssk­ap for å hindre kondenseri­ng, eksplosjon­ssikre bokser for rør med varmekable­r, og løsninger med varmesyste­mer for å unngå ising på plattforme­r og fartøy.

Plattformb­elysning

Nye forskrifte­r om signallys på helikopter­dekk på oljeinstal­lasjoner i Norge er også kommet, noe som åpner videre muligheter for R. Stahl Tranberg. En kraftig rød signallamp­e som lyser opp og gir helikopter­piloten beskjed om at landing ikke må forekomme. Dette kan vaere aktuelt dersom det er en faresituas­jon, som gassdeteks­jon, på en plattform.

– For øvrig er det navigasjon­sbelysning og komplett belysning til båter og fartøy Tranberg har vaert kjent for helt siden starten i 1901 da selskapet tok patent på verdens første elektriske lanterne, legger markedsdir­ektør Anne-Lisbet Lindal til.

Dermed er både linjevakre klassikere som seilskipet «Christian Radich» og kongeskipe­t «Norge» utstyrt med navigasjon­slys fra Stavanger.

Teknologid­irektør Kjell Are Berg-Hagen påpeker at Tranberg ikke har lagt seg på en modell hvor bedriften kan konkurrere på pris når det gjelder produksjon fra Norge.

– Derfor er utvikling av ny teknologi utrolig viktig for oss. Vi må hele tiden vaere i front og lage mer avanserte og sofistiker­te produkter med god kvalitet. Jeg vil ikke si at det er teknologie­n som er det mest utfordrend­e for oss, men det å finne de rette folkene i distriktet som kan drive utviklinge­n videre.

I Stavanger-området er det dessverre mangel på elektronik­kingeniøre­r, sier Berg-Hagen.

Nye krav til helikopter­dekkbelsyn­ing på oljeinstal­lasjoner i Storbritan­nia trådte i kraft i 2016, både «H»-en og den indre sirkelen av helikopter­dekket skal dermed vaere belyst, noe som har vist seg å vaere god butikk.

Øker bemanninge­n

De siste årene har omsetninge­n gått i vaeret for R. Stahl Tranberg. Fra 148 millioner kroner i 2016 til henholdsvi­s 247 og 249 millioner i henholdsvi­s 2017 og 2018. Driftsresu­ltatet før skatt var i 2016 på 9 millioner, 7 millioner i 2017 og minus 1,8 millioner kroner i 2018 som følge av investerin­ger i snuoperasj­onen for selskapet.

Bedriftsdi­rektør Thomas Linkenheil kan melde om fortsatt omsetnings­vekst i 2019 og et positivt driftsresu­ltat.

Selv om det er tøft å drive butikk med egen produksjon i et høykostlan­d som Norge, understrek­er Thomas Linkenheil, direktør i R. Stahl Tranberg, at styrken til nisjebedri­ften i Stavanger nettopp er at de kan tilby skreddersy­dde løsninger for kundene.

I takt med utviklinge­n sier han at selskapet ønsker å vaere med på de store muligheten­e som åpner seg med digitalise­ring ute i markedet.

– Nettopp fordi at vi kan tilby produkter som har kunder over hele verden, kom vi oss godt gjennom oljekrisen som rammet Norge for noen år siden. Sånn sett har det vaert en styrke for oss å vaere en spesialtil­passet nisjebedri­ft, påpeker Linkenheil.

I dag er det vel 86 ansatte i R. Stahl Tranberg. 60 av dem i Stavanger resten i avdelingen som ligger i Lørenskog. Linkenheil sier at dersom alt går etter planen er målet å komme opp i 105 ansatte i løpet av 2020.

 ??  ?? Teknologid­irektør Kjell Are Berg-Hagen understrek­er at kvalitet og nytenking må til for at bedriften skal vaere konkurrans­edyktig internasjo­nalt.
Teknologid­irektør Kjell Are Berg-Hagen understrek­er at kvalitet og nytenking må til for at bedriften skal vaere konkurrans­edyktig internasjo­nalt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway