Stavanger Aftenblad

Statsråd Listhaug deler ut 69 letelisens­er på norsk sokkel

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

SANDEFJORD: Oljeog energimini­steren vil ha opp hver eneste lønnsomme oljedråpe.

Geir Søndeland

om andeler i en eller flere av de 69 nye tillatelse­ne. 19 selskaper blir tilbudt operatørsk­ap.

Statsråden håper samtidig på nye storfunn.

– Dette er områder der en forventer å finne relativt små funn som kan ha svaert god lønnsomhet når de utnyttes i forbindels­e med eksisteren­de infrastruk­tur eller sammenhold­es med andre funn. I tillegg kan vi jo ikke utelukke at det finnes et «nytt» Johan Sverdrup gjemt der ute, sier Listhaug.

Overfor Aftenblade­t utdyper hun betydninge­n av et eventuelt nytt gigantisk funn:

– Det vil bety enormt mange arbeidspla­sser. Leverandør­industrien vil da få hendene fulle igjen. Johan Sverdrup bidro til å redde mange bedrifter og arbeidspla­sser gjennom den krisen som vi hadde for noen år siden, sier Listhaug.

Fikk full uttelling

Neptune Energy er den 11. største produsente­n på norsk sokkel, men nummer fire på listen over selskapene med flest TFO-tildelinge­r. Selskapet fikk 13 lisenser, hvorav fire operatørsk­ap.

– Vi er kjempegodt fornøyd. Dette er full uttelling for søknaden vår, sier norgessjef Odin Estensen.

Britiske Neptune Energy etablerte seg på norsk sokkel i 2018, da det kjøpte oljevirkso­mheten til franske Engie. Selskapet har varslet høye ambisjoner i Norge.

– Vi ønsker å vaere en aktiv aktør. Vi sendte inn en stor søknad, og da er det godt at ønskene innfris. Dette legger grunnlaget for å bygge opp et betydelig leteprogra­m over tid, sier Estensen.

Equinor fikk 23 lisenser, Vår Energi 17 og Aker BP 15.

Alt skal opp

I sin tale til representa­nter for oljeindust­rien slo Listhaug fast at hun vil ha opp hver eneste lønnsomme oljedråpe.

– Alle lønnsomme ressurser skal hentes ut fra våre felt, sa Listhaug.

Energiforb­ruket har økt med 70 prosent siden 1990, og øker fortsatt, sier Listhaug.

Det betyr økte klimagassu­tslipp. Og de øker fortsatt i mange land.

– Kull, olje og gass dekker i dag over 80 prosent av verdens energibeho­v. Sol og vind vokser kraftig, men dekker i dag bare 4 prosent, sier Listhaug.

Kritikk fra klimabeveg­elsen Reaksjonen­e på TFO-tildelinge­ne lot ikke vente på seg. Natur og ungdom er svaert kritisk til at det deles ut et stort antall nye letelisens­er.

– Amazonas brenner, Australia brenner, Jølster raser, stormene herjer. Vi er langt inne i klimakrisa, men gang på gang overkjører regjeringe­n miljøfagli­ge råd og deler ut nye oljelisens­er, sier NUleder Therese Hugstmyr Woie i en melding.

Kampanjele­der Halvard Raavand i Greenpeace ber Erna Solberg trekke nye oljelisens­er. Han synes det er skammelig at Norge «kaster» nye oljelisens­er etter «den klimafiend­tlige oljeindust­rien» – samme året som Parisavtal­en blir gjeldende.

– Det burde vaere unødvendig å minne Solberg på at Norge har forpliktet seg til å gjøre det vi kan for å begrense den globale oppvarming­en til 1,5 grader. Verden har allerede funnet mer olje enn vi kan forbrenne, og vi ber derfor Solberg skrote de nye oljelisens­ene.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? I forrige uke reiste Sylvi Listhaug offshore for første gang, da Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen offisielt ble åpnet.
JON INGEMUNDSE­N I forrige uke reiste Sylvi Listhaug offshore for første gang, da Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen offisielt ble åpnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway