Stavanger Aftenblad

– Kostnadene må reduseres vesentlig

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

STAVANGER: Equinor vil likevel fortsette produksjon­en fra Norges største oljefelt. For konsernsje­f Eldar Saetre forutsette­r det at kostnadene på Statfjord kuttes mye.

Forrige uke gikk Equinor ut med at de likevel ikke vil kutte produksjon­en på Statfjord A etter 2022.

Nå skal den over 40 år gamle plattforme­n fortsette produksjon­en til 2027. Statfjord B og C skal fortsette mot 2040, etter at de opprinneli­g skulle avslutte i 2025.

Equinor planlegger omfattende borevirkso­mhet for å produsere volumene av olje og gass som fortsatt ligger i undergrunn­en – og vil også organisere arbeidet på en ny måte.

– Statfjord er et fantastisk reservoar. Det er mye igjen i bakken. Da trenger vi installasj­onene for å produsere dette. I tillegg må kostnadene ned og vi må bore flere brønner, sier konsernsje­f Eldar Saetre i Equinor til Aftenblade­t.

25 prosent ned

Han er klar på at nettopp å få ned kostnadene er helt sentralt for at det lar seg gjøre for tiende gang å forlenge livet til Statfjord.

– Marginen, altså forskjelle­n mellom inntekter og utgifter, blir mindre og mindre jo lengre ut i haleproduk­sjonen (den siste perioden med produksjon, red. anm.) et felt kommer. For Statfjord vil det saerlig vaere borekostna­dene som blir store, fordi det er veldig mange brønner som skal bores, hele 100 fram til år 2030. Skal vi få dette til, må kostnadene for hver brønn reduseres vesentlig.

– Hvor mye?

– Betydelig, både på boring og brønn, og på vedlikehol­d og drift.

– Og da er det nødvendig å bruke leverandør­er mer enn før?

– Om det blir mer, vet vi jo ikke ennå. Vi åpner for høyttenkni­ng rundt det og ser etter hvordan det kan bli bedre. Kan vi jobbe smartere? Skal vi ha en annen form for arbeidsdel­ing? Skal leverandør­ene ha mer? Et tettere samarbeid og måten vi jobber med leverandør­ene, blir en viktig del av dette, sier Saetre.

Ny organiseri­ng Equinor-sjefen viser til at det har vaert mange diskusjone­r internt om hvordan de best skal drive Statfjord-feltet framover. Svaret ble å opprette en egen enhet som saerskilt skal ha ansvaret for å drifte felt som går mot slutten.

– Vi ønsker å prøve ut å jobbe på andre måter enn i det større systemet vårt.

– Fagforenin­ger ønsker at Statfjord-satsingen skulle vaert organisert sammen med de andre på norsk sokkel?

– De vil fortsatt vaere tett knyttet sammen. Vi vil markere at dette er annerledes jobbing, og da vil vi pakke det inn på en måte som åpner for det. Men Statfjord vil fortsatt vaere lagt inn under Arne Sigve Nylund, som ansvarlig for norsk sokkel, sier Saetre.

Equinor planlegger omfattende borevirkso­mhet for å produsere volumene av olje og gass som fortsatt ligger i undergrunn­en.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Eldar Saetre holdt mandag innlegg på Solamøtet. Han viste både til det ferske Johan Sverdrup-feltet og gamle Statfjord. Her er Saetre i samtale med Astrid Skarheim Onsum, sjef for offshore vind i Aker Solutions.
JON INGEMUNDSE­N Eldar Saetre holdt mandag innlegg på Solamøtet. Han viste både til det ferske Johan Sverdrup-feltet og gamle Statfjord. Her er Saetre i samtale med Astrid Skarheim Onsum, sjef for offshore vind i Aker Solutions.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway