Stavanger Aftenblad

Avgjørelse om p-huset kan komme i slutten av uken

- Kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

SOLA: Rive eller reparere? Avinor trenger lengre tid på å beslutte hva som skal skje med det brannherje­de parkerings­huset. Svaret kan komme i slutten av uken.

Kjell Arne Knutsen

– Vi trenger mer dokumentas­jon på byggets tilstand. Derfor har vi sendt inn et fjernstyrt kjøretøy og drone for å filme skadene og konstruksj­onen, sier lufthavndi­rektør Anette Sigmundsta­d.

Hun understrek­er at det er helt uaktuelt å sende folk inn i parkerings­huset.

– Vi har ikke hatt personskad­er så langt ,og vi gjør alt vi kan for å unngå det i det videre arbeidet. Sikkerhet har fortsatt høyeste prioritet, sier hun.

Det var sandnesfir­maet Nordic Unmanned som mandag startet arbeidet med å filme skadene på parkerings­anlegget. Det er det samme firmaet som forrige torsdag hjalp politiets krimteknik­ere med å undersøke arnestedet.

Rive eller reparere?

Avinor har i tillegg engasjert firmaet Covi til å vurdere tilstanden på bygget. Representa­nter fra dette firmaet kom til flyplassen mandag. I løpet av uken håper lufthavndi­rektøren at Avinor sammen med forsikring­sselskapet If kan ta beslutning­en om hva som skal skje med bygget.

– Valget står mellom å rive bygget eller reparere det. Uansett beslutning håper vi å redde flest mulig biler. Jeg håper at vi kan få en avklaring i slutten av uken, sier Anette Sigmundsta­d.

Det står fortsatt 1300 biler i de to nyeste byggetrinn­ene av parkerings­huset. Selv om mange biler ser uskadd ut, får eierne av disse bilene ikke komme inn på området.

– Parkerings­huset er et saerdeles usikkert område og der er helt uaktuelt at noen skal få hente ting ut av bilene sine. Ikke engang fagfolk som vurderer byggets tilstand, får gå inn i bygningen, sier lufthavndi­rektør Anette Sigmundsta­d.

Hun håper at det skal vaere mulig å få ut flere biler, spesielt biler som står i de øverste etasjene i den midterste delen av bygget (byggetrinn 2). Brannen startet i første etasje, og det er grunn til å tro at noen biler i etasjene over kan vaere mindre skadet.

Forsikret i If Parkerings­huset er forsikret i If. Selskapet har vaert til stede på flyplassen siden forrige onsdag, først og fremst for å hjelpe bileiere. Nå starter jobben med å følge opp skadene på selve parkerings­huset.

– Vi ankom Sola mandag med egne og eksterne eksperter. Skadene er store og det er et omfattende arbeid som står foran oss, sier Informasjo­nssjef Sigmund Clementz i If.

Han kan foreløpig ikke si noe om takst på skadene. Heller ikke hva som vil vaere avgjørende i vurderinge­n om bygningen skal rives eller repareres.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Roboter og droner fra Sandnesfir­maet Nordic Unmanned sjekker tilstanden på det brannherje­de p-huset på Sola.
PÅL CHRISTENSE­N Roboter og droner fra Sandnesfir­maet Nordic Unmanned sjekker tilstanden på det brannherje­de p-huset på Sola.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway