Stavanger Aftenblad

EU skal bruke nesten et helt oljefond på grønn omstilling

-

BRUSSEL: Når EU-kommisjone­n formelt legger fram sin grønne giv, er det med en finansieri­ngspakke på størrelse med det norske oljefondet – 1 billion euro.

Det er mye som skal på plass dersom hele EU skal nå målet om karbonnøyt­ralitet innen 2050. Derfor følger det flere fond og finansieri­ngsordning­er med når Ursula von der Leyen skal få med unionen på sin «grønne giv».

I løpet av de neste ti årene skal det altså investeres rett oppunder 10.000 milliarder norske kroner etter dagens kurs. Dette omfatter både offentlige midler, bidrag fra Den europeiske investerin­gsbanken (EIB) og private investerin­ger. Kommisjone­n vil bruke en firedel av budsjettet sitt på å takle klimaforan­dringene.

– Månelandin­g Omstilling­splanen, som har fått navnet «green deal» – eller «grønn giv» på norsk – ble presentert kort tid etter at von der Leyen og hennes kommisjon tok over i desember. Den inkluderer én million ladestasjo­ner for elbiler innen 2025, nye utslippskr­av, skogplanti­ng, utvidelse av kvotesyste­met, satsing på havvind og et gigantfond for rettferdig omstilling.

– Dette er Europas månelandin­g, sa von der Leyen den gangen. Hun understrek­et samtidig at målet er å kutte utslipp, ikke arbeidspla­sser.

– Jeg er overbevist om at den gamle vekstmodel­len, som bygger på fossile brensler og forurensni­ng, er utdatert. Den europeiske grønne given er vår nye vekststrat­egi.

Politisk komplisert

Men selv med store summer til rådighet, kreves det også politisk vilje til endring. På toppmøtet i desember ble EUlandenes ledere nesten enige om klimanøytr­alitet innen 2050, men gjorde et foreløpig unntak for Polen. Målet er at også polakkene slutter seg til rekkene i løpet av våren.

Polen er ett av flere land i Øst- og Sentral-Europa der kull fortsatt er en viktig energikild­e. I tillegg er mange arbeidspla­sser knyttet til utvinninge­n av kull. Rundt 237.000 mennesker i EU har kullrelate­rte jobber.

Det er heller ikke full enighet om hva som er akseptabel grønn energi. Frankrike, Tsjekkia og Ungarn forsvarer fortsatt bruk av kjernekraf­t, mens land som Luxembourg og Østerrike ikke vil «grønnvaske» den energikild­en.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway