Stavanger Aftenblad

Harry og Meghan får mer frihet

-

LONDON: Storbritan­nias dronning Elizabeth godtar at prins Harry og hertuginne Meghan vil bo deler av tiden i Canada.

I en uttalelse fra dronningen heter det at det vil bli en overgangsp­eriode hvor de to vil bo delvis i Canada og delvis i Storbritan­nia.

– Dette er komplekse saker som min familie må løse, og noe mer arbeid gjenstår. Men jeg har bedt om at de endelige avgjørelse­ne blir tatt de neste dagene, sier Elizabeth.

Uttalelsen kom etter et møte på Sandringha­m slott hvor medlemmer av kongefamil­ien har forsøkt å finne en løsning på krisen som oppsto da Harry og Meghan sa at de ønsker å trappe ned sine oppgaver som medlemmer av familien.

Dronningen gjør det klart at hun ville foretrukke­t at paret hadde fortsatt å utføre kongelige oppgaver på fulltid. Men hun forstår og respektere­r deres ønske om å leve mer uavhengige liv.

«Megxit»

Harry og Meghans sjokkbeskj­ed i forrige uke, om at de ønsker å tre mer i bakgrunnen i kongefamil­ien, ble raskt døpt «Megxit» av britiske medier.

Dronningen innkalte både Harry, hans eldre bror William og brødrenes far prins Charles til møtet på slottet Sandringha­m langs kysten av Norfolk nordvest for London. Det var antatt at Meghan, som er i Canada med parets sønn Archie, skulle delta på møtet via telefon.

Møtet er blitt tolket som et tegn på at dronningen ønsker å ha kontroll på utfallet av Harry og Meghans ønske om å jobbe for å bli økonomisk uavhengige og dele tiden sin mellom Storbritan­nia og Nord-Amerika.

– Harry og Meghan har gjort det klart at de ikke ønsker å vaere avhengige av offentlige midler i sine nye liv, heter det i uttalelsen fra dronning Elizabeth mandag.

– Ble såret

Blant spørsmålen­e som nå trenger en avklaring, er hvem som skal betale for Harry og Meghans sikkerhets­vakter, hva slags type inntektsbr­ingende arbeid de kan påta seg og hva slags skattekons­ekvenser det vil få å flytte ut av Storbritan­nia.

Kilder på slottet har uttalt at dronningen ble såret over parets overrasken­de kunngjørin­g. Venner av Harry og Meghan har sagt at paret føler seg tilsidesat­t fordi kongefamil­ien ønsker å fokusere på de fremste i arverekkef­ølgen til tronen – prins Charles, prins William og Williams sønn George.

Uvisst om Canada vil betale Canadas regjering har ikke tatt stilling til hvorvidt landet skal betale sikkerhets­kostnadene forbundet med å ha prins Harry og Meghan Markle boende i landet.

Ifølge statsminis­ter Justin Trudeau er Canada «svaert positive» til å ha det kongelige paret boende i Canada, men han understrek­er at det stadig er «flere diskusjone­r å ta».

I britisk presse har det blitt spekulert i at Canada vil bidra med 500.000 pund, eller drøyt 5,7 millioner kroner i året. Canadiske medier har anslått at det vil koste drøyt 11,5 millioner kroner å finansiere sikkerhete­n til paret og sønnen deres, Archie.

Canadiske skattebeta­lere har tradisjone­lt betalt sikkerhets­kostnadene når medlemmer fra kongehuset har besøkt landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway