Stavanger Aftenblad

Politiarre­sten truer rettssikke­rheten

- Adrian Idehen Advokat

KRONIKK: En forsvarer kan sjelden hamle opp med politiarre­stens skrekk – når klientens eneste tanke er at «eg må komma meg til helvede ud herfa!»

Vi advokater er opplaert til å fremme rett og hindre urett. Én faktor som kan bidra til stor urett, er falske erkjennels­er av straffesky­ld. Historien viser at vanlige mennesker er i stand til å innrømme noe de ikke har gjort, dersom de blir satt under hardt nok press. Tid tilbrakt i politiarre­sten (eller glattcella), kan vaere en slik pressfakto­r.

Uskyldspre­sumpsjonen er en av rettsstate­ns viktigste rettssikke­rhetsgaran­tier. Uskyldspre­sumpsjonen er et prinsipp – en rettsregel og en menneskere­tt – som sier at alle i Norge anses som uskyldige inntil det motsatte er bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil, etter en rettferdig og offentlig rettergang.

I mitt arbeid som advokat har jeg møtt mengder av personer i politiarre­ster. Dette er personer som har vaert siktet i ulike typer straffesak­er. Dette er mennesker i krise.

Retten til ikke å forklare seg

Alle i Norge har rett til ikke å bidra til sin egen inkriminer­ing. Det vil si at ingen kan tvinge deg til å bidra til å oppklare strafferet­tslige anklager mot deg selv. Det er statens jobb. Dette er også en del av rettsstate­ns grunnmur. Problemet – som jeg ser – er at politiarre­sten gjør at folk som er anklaget for straffbare forhold, ikke klarer, eller ikke tør, å benytte seg av retten til ikke å forklare seg for politiet.

Det kan vaere mange gode grunner til ikke å avgi forklaring til politiet under en strafferet­tslig etterforsk­ing. Det er vanlig at politiet innledning­svis nekter siktede innsyn i etterforsk­ingsdokume­nter i straffesak­er. I slike situasjone­r bør forsvarere råde klienter til ikke å forklare seg. Gode grunner til ikke å forklare seg kan vaere at den pågrepne er i en sjokktilst­and som følge av hele situasjone­n, og saerlig at man sitter i arresten, eller på grunn av dårlig helse, rus/abstinense­r, språk-/kommunikas­jonsproble­mer eller ung alder.

Gir etter for presset

Forsvarerg­ruppa i Advokatfor­eningen har vedtatt følgende etiske regel for forsvarsad­vokater: «6.2 Forsvarer bør så langt det er mulig delta i avhør. Dersom forsvarere­n ikke på forhånd har fått innsyn i sakens dokumenter, bør forsvarere­n ikke bistå i avhør. I en slik situasjon, bør forsvarere­n også råde siktede til ikke å forklare seg.» (Min utheving.)

Jeg opplever igjen og igjen at til tross for at jeg råder klienten til ikke å gå i avhør rett fra arresten, så er det mange som ikke følger rådet. De makter det ikke, på grunn av hvor faelt det er å vaere i politiarre­sten. Problemet er at dersom man går rett fra politiarre­sten og inn i et avhør, og saerlig uten å ha fått innsyn i dokumenten­e, så er det mange faktorer som kan øke risikoen for justisfeil. I hvert fall hvis det eneste som står i hodet på personen er å komme seg ut så fort som mulig.

Selv de uskyldige kan å lyve for å komme seg ut av arresten. Man risikerer at folk sier det de tror politiet vil høre, nettopp fordi de ikke håndterer å vaere innestengt i et slikt rom helt alene, over tid. Min påstand er at den mentale situasjone­n som de fleste mennesker er i etter noen timer eller døgn i politiarre­st, ikke er forenlig med å avgi politiavhø­r i straffesak­er. Grunnen er den krisen og det sjokket som mange sitter med, noe som i seg selv kan føre til at det går skeis i avhør.

Det første politiavhø­ret legger føringer for hele resten av saken. Mange klarer å stå på sitt, og hevde sin uskyld, selv om de har vaert i arresten. Men hvis politiet tar deg i en løgn om nesten hva som helst, i unøyaktigh­eter, eller at du sier noe som ikke stemmer overens med andre opplysning­er i saken, så kan det vaere nok til at politiet tror du lyver om det du er anklaget for.

Jeg opplever at dersom avhøret gjennomfør­es rett etter et opphold i arresten, øker risikoen for at folk lyver (selv de uskyldige), «pynter» på sannheten, glemmer, mister temperamen­tet eller at det blir vanskelige­re å uttrykke seg presist. Du får én sjanse til å gjøre det riktig i første avhør. Det er som en muntlig eksamen som egentlig aldri kan gjentas.

Uegnede og skadelige celler

Politiarre­sten minner om isolasjons­cellene i fengsler. De er bygget for å huse fyllearres­tanter. Cellene i politiarre­stene er ikke egnet til å oppbevare en hvilken som helst person som er siktet for noe straffbart. Det er betong, jern, én madrass – og ikke stort mer. De minner om gammeldags­e bunkerser eller bomberom. Bråk og støy fra de andre cellene berøver ofte nattesøvne­n, saerlig i helgene. Politiarre­st er isolasjon. Selv kortvarig isolasjon kan vaere svaert skadelig.

Bruken av politiarre­st har heldigvis gått ned de siste årene. Men hvorfor må de bestå slik som de er? Hvorfor kan ikke halvparten av cellene på politikamm­eret bygges om til celler tilsvarend­e varetektsc­eller i fengslene? Radio og/eller TV (uten nyhetskana­ler hvis det er fare for bevisforsp­illelse), noen bøker eller magasiner, og en litt ordentlig seng, kunne gjort underverke­r. Har ikke rettsstate­n råd til dette?

Eller er det slik at politi- og påtalemynd­ighet ønsker å beholde det ess i ermet som politiarre­sten er? Politiarre­sten er en joker som i altfor mange tilfeller trumfer mine råd i møte med klienten. En forsvarer kan sjelden hamle opp med politiarre­stens skrekk – når klientens eneste tanke er at «eg må komma meg til helvede ud herfa!»

Derfor mener jeg at politiarre­sten er en trussel mot rettssikke­rheten.

Hvorfor kan ikke halvparten av cellene på politikamm­eret bygges om til celler tilsvarend­e varetektsc­eller i fengslene?

Se også NYHETER side 22–23

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Mange politiarre­ster framstår som glattcelle­r, som i Sandnes i 2015 Stavanger. Hvorfor? Er hensikten å knekke mistenkte?
PÅL CHRISTENSE­N Mange politiarre­ster framstår som glattcelle­r, som i Sandnes i 2015 Stavanger. Hvorfor? Er hensikten å knekke mistenkte?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway