Stavanger Aftenblad

Fra forutsigba­rhet til det komplette kaos

- Gruppelede­r i Stavanger Høyre

BYUTVIKLIN­G: Vi får signaler fra naeringsli­vet om at de er dypt bekymret for fremtiden sin i Stavanger.

John Peter Hernes

Leif Arne Moi Nilsen

I 24 år ble Stavanger kommune styrt av et varierende flertall med Høyre som største parti. I åtte år var Ap en del av dette flertallet, og Frp de siste fire årene. Fellesnevn­eren for disse 24 årene har vaert en politisk vilje til å skape forutsigba­rhet for naeringsli­vet i byen vår, at vedtatte planer var til å stole på. Det er dette som har skapt grunnlaget for mange av de arbeidspla­ssene vi har i regionen vår i dag, enten det er i olje- og energisekt­oren eller innenfor høyteknolo­gi.

Stemte ned planforsla­get

De siste årene har Stavanger bystyre med et svaert bredt flertall vedtatt områdeplan­en for Madla-Revheim-utbygginge­n. Utbygginge­n skulle skape tusenvis av nye bo- og arbeidspla­sser, med kort avstand til kollektiv-, handel- og sentrumsti­lbud. Det siste store utbyggings­området i Stavanger,

ble det kalt. Det brede flertallet i bystyret burde ha betydd at det samme brede flertallet ville bestå når utvalg for by- og samfunnsut­vikling skulle behandle et av delområden­e nå i høst. Men da skjedde det utroligste – det nye flertallet stemte ned planforsla­get, et planforsla­g som var helt i tråd med vedtatt områdeplan bare måneder før i bystyret. Ap har uttalt at en ny gruppe og et nytt flertall nødvendigv­is må føre til små justeringe­r i egen boligpolit­ikk. Nye koster og så videre. Men dette er ikke små justeringe­r, dette er nok en u-sving fra et flertall som vingler fra sak til sak.

Det som gjør den manglende respekten for områdeplan­en på Madla/Revheim så spesiell, er at det nettopp var behovet for en egen områdeplan som gjorde at investerin­ger i milliardkl­assen i Paradis falt i fisk. Da argumenter­te flertallsp­artiene med at alle planer måtte settes på vent til det var utarbeidet en ny områdeplan for Paradis, nøyaktig det samme som ble gjort på Madla-Revheim. Etter å ha brukt syv år på en sentrumspl­an der Paradis-området var inkludert og en egen områdeplan i prosessen ansett som helt unødvendig (ironisk nok foreslått av Kari Nessa Nordtun), var man nå forberedt på å bruke ytterliger­e tre år og noen årsverk på dette arbeidet. Når man da i tillegg ikke kan vaere sikker på om områdeplan­en en gang vil bli respektert når den foreligger, er det ikke rart at utbyggere og investorer nå anser Stavanger som altfor politisk risikabelt. Prosjekter fryses og investerin­ger holdes igjen eller settes inn andre steder.

Krasjlandi­nger

Det siste eksempelet i en lang rekke krasjlandi­nger for det nye flertallet fant sted like før jul. Nok et prosjekt i samsvar med vedtatt plan ble avvist. Høyre og Frp så seg nødt til å anke avslaget på utbygginge­n i Olav Vs gate til formannska­pet, nå trenger vi en overordnet diskusjon om prosessen. Anken skal behandles torsdag 16. januar. og om vi får gjennomsla­g, vil det potensielt tilrettele­gge for 300 nye arbeidspla­sser midt i sentrum.

Å si nei til dette, er å si nei til allerede vedtatt politikk i sentrumspl­anen, og nok en snuoperasj­on fra det nye flertallet. Vi håper på flertall på å sende saken på høring, slik at vi kommer videre. Ja, prosjektet må nok justeres for å bli godkjent til slutt, men om ikke prosjekt som dette i det minste kan sendes på høring så har vi et troverdigh­etsproblem. Det er kanskje ikke så rart at vi får signaler fra naeringsli­vet om at de er dypt bekymret for fremtiden sin i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway